懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔明係廣華生bb會搞成咁?

妹妹係25/10係廣華生了個bb女,因為唔夠力,結果bb要吸出來,但後來發覺bb因為吸出來時,不知何解bb個腦裡面有血塊,需要入住ICU,雖然而家血塊細了,但仍要觀察一段日子。妹妹雖然多次問為何會有這樣的情況,但醫生只講這樣是很難避免的,我覺得會否是助產士的經驗問題囉,唔夠力要吸BB出來是很普通的方法,唔明點解會搞成咁,我對政府醫院生BB真係無MUG信心,係私家生BB,起碼醫生全程會睇住

妹妹因為咁樣好唔開心,我覺得要保持對醫院追究的責任。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

大宅

Re: 唔明係廣華生bb會搞成咁?

咁醫生話個BB之後會唔會有後遺症o架? :-( :-(
homingm 寫道:
妹妹係25/10係廣華生了個bb女,因為唔夠力,結果bb要吸出來,但後來發覺bb因為吸出來時,不知何解bb個腦裡面有血塊,需要入住ICU,雖然而家血塊細了,但仍要觀察一段日子。妹妹雖然多次問為何會有這樣的情況,但醫生只講這樣是很難避免的,我覺得會否是助產士的經驗問題囉,唔夠力要吸BB出來是很普通的方法,唔明點解會搞成咁,我對政府醫院生BB真係無MUG信心,係私家生BB,起碼醫生全程會睇住

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

我個人覺得.. 吸BB出黎係有一定風險..
[/url]

珍珠宮

在私家醫院一樣有好多問題, 只不過在政府醫院發生D人就認定係因為政府醫院服務及質素不好....人地話私家醫院出事好多時都係用錢解決了事情沒有人知....

大宅

據我所知政府醫院生bb,如果要用吸盤吸出,一定要由醫生做,不可由助產士做ga wor!

大宅

上星期去屯門醫院聽講座(分娩過程,由姑娘、助產士及產科醫生主講),都係話一要用到器材輔助生產,就係由醫生出馬。又據個醫生講,吸盤有兩種,金屬的較硬,吸力較好,但硬物較易弄傷BB及產婦下身;膠的較軟,但很多時吸得唔夠實,拉不出BB。醫院通常都是用金屬的。

侯爵府

fion2504 寫道:
咁醫生話個BB之後會唔會有後遺症o架? :-( :-( [quote]
homingm 寫道:

[/quote]

係囉,醫生有冇話對bb有冇咩影響呀?
愛是恆久忍耐......

大宅

其實用真空吸個BB出係有一定既風險,係會有機會令BB腦出血GA..
重有係D咁大工程既野點會比個助產士去做GA..有咩事邊個負責..重要係頭內有血塊WO..有事起黎都幾麻煩~
所以我覺得homingm應該保留追究既權利~!

大宅

我生大仔在廣華都是用真空吸盤吸阿B出黎,但係係醫生做的,果時d助產士見我生得太耐,個頭仔仲未出到,阿B心跳開始減弱即刻就call醫生入黎,跟住同我講要用真空吸盤幚我喇.
要用器材輔助生產,真係無理由俾助產士做,其實都幾大風險. ?-(
現在希望你妹妹bb快d好番,唔好因為擔心攪到有情緒病,因為呢個時候最容易引發的.
記得叫妹夫比多d關心及支持你妹妹,加油啊!

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

very dangerours woo ! i register at kwong wah tim

男爵府

Agree. In public hospital, there are senior doctor or consultant to backup. They will let you know the worst cases if anything happened. But in private one, it's all depended on the doctor and they will try the best to 大事化小, 小事化無.

jojoplanet 寫道:
在私家醫院一樣有好多問題, 只不過在政府醫院發生D人就認定係因為政府醫院服務及質素不好....人地話私家醫院出事好多時都係用錢解決了事情沒有人知....

大宅

Sorry,經妹妹澄清唔係助產士操作,而係由一位女醫生負責,不過都覺得個女醫生經驗唔夠,妹妹的傷口聯線聯得好馬虎,D線會甩出來 ?-( 搞到要再入急証,急証室的醫生都覺得手工好求其囉 :evil:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

子爵府

本身廣華 d 助產士的經驗好豐富架
但當然, 總有新人. 醫生都會有.
我而家產檢都遇過 d 好新, 好似乜都唔識的醫生

我覺得, 意外呢 d 野都冇人想.
但要證明係佢地的 '疏忽' 而引致呢個意外就難 d 囉

私家其實都會咁, 不過遮得住0者.

男爵府

而家bb點呀, 有冇事呀??意外既野好難講, 希望你妹妹個傷口同bb好快冇事, 我唸係個別例子, 係廣華生過bb的朋友都話d姑娘手勢,經常都唔錯架, 可能真係有d新醫生的關係啦,

我去覆診都見過d好新好侯生的女醫生, 講真我都唔太有信心佢地d經驗點, 不過行行都會有新人既, 都係到時先算了~

首頁

尾頁

跳至