自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

學佛路上,尋覓知音人

請問bk有冇佛教網友既topic呢? 我初信佛,想有網友引導同討論, 大家傾下講下...

自從睇左一d佛教網站同書本,加上睇"溫暖人間", 心情真係祥和好多,不過就唔識唸經文, 又想有同信佛既有緣人做個朋友,請大家指引.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

複式洋房

Re: 學佛路上,尋覓知音人

你可以收聽星期日,早上九時香港電台第五台.空中結緣,由葉文意居士講佛經,或上綱收聽重播..

王國長老

王國長老

PEGGYCHEUNG 寫道:
你可以收聽星期日,早上九時香港電台第五台.空中結緣,由葉文意居士講佛經,或上綱收聽重播..

多謝!

想分享下茹素, 本人係食肉獸, 一下子戒肉好難,而家嘗試緊盡量減少食肉,有時冇乜心癮就會食冇肉既飯盒....你地覺得戒肉難嗎? 我都怕自己難持之以恆.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

複式洋房

慢慢來吧,不用太過強求,聽多些經文,尤其大悲咒,

禁止訪問

大宅

I am also a meat eater but really want to quit it. May be we should try to quit the red meat first then chicken then fish.
Anyone may share your experience?

大宅

weima,

Actually I went to a 講堂 in Kowloon size once. There was one gentleman no quite understand something so he asked the 法師 but that 法師 said "你而家challege我呀?" Since then, I am afraid to go to any 講堂 as I don't know the quality.

Do you have any good suggestion? May I have the address of 佛香講堂、慈濟、秀峰禪院? What are the difference between them?
Thanks.

大宅

weima,

我都曾經茹素8年,後來想生bb便食番肉,結果到而家我已無想過茹素。

係香港的環境下真係好難修行. 但一有時間我會守玄. 特別是氣上心頭的一殺那.

大宅

Would you please tell me what is the meaning of "守玄"? Thanks.

王國長老

王國長老

weima 寫道:
呢個問題真係因人而異,我曾經食素2年,後來大肚開始食番肉,結果到而家都未戒得番。

如果你很喜歡食肉,或者先由三淨肉開始,慢慢慈悲心增長,就可以容易戒肉。

你有否考慮過去一些正信的佛堂如佛香講堂、慈濟、秀峰禪院?和人共修比自修更易。

我都係諗由三淨肉開始, 又有同事話食素唔好,食到身體差晒. 不過而家開始諗肉就係動物屍體, 慢慢覺得個心癮冇咁強.

正信佛堂係點架?係咪walk in就得..?

王國長老

王國長老

phoebe,何謂"守玄"? 請指教!

大宅

Hi! 其實你可以先睇吓多d有關佛經o既書, 有d會有埋註解, o甘就容易明白好多啦!

王國長老

王國長老

mrsho 寫道:
weima,

Actually I went to a 講堂 in Kowloon size once. There was one gentleman no quite understand something so he asked the 法師 but that 法師 said "你而家challege我呀?" Since then, I am afraid to go to any 講堂 as I don't know the quality.

咁差既!

我都位九龍區,唔知邊度有講堂.

王國長老

王國長老

x9 寫道:
Hi! 其實你可以先睇吓多d有關佛經o既書, 有d會有埋註解, o甘就容易明白好多啦!
有呀,自己去書店買左一d, 有d太深啦,唯有由淺既睇起!

大宅

守玄 - 即守住個玄位. 有觀心作用.
我以前同人講我茹素, 咪一樣比人差我. 但當時我好堅定. 可惜現在.....

大宅

edea,

咪咁客氣講指教. 有關玄關我要花點時間打. 唔好意思要等等.

大宅

當你慢慢睇,你就會領悟到好多佛教的人生觀及處事態度。至於佛堂方面, 你可以去志蓮或觀宗寺參加法會, 聽法師講經。我有時都會去的。

大宅

以下是個人小小意見, 如有錯誤請指教. 因我不懂瑜伽.

守玄 - 在佛學上的作用是觀照自己的心.
- 瑜伽上是冥想, 刺激這個穴位會增加腦內嗎啡的分泌.
有助開發右腦.

玄關位置 - 陽白穴, 即雙眉對上5公分之處.

守 - 坐好靜心慢慢由(單)田深呼吸至陽白位, 你會感
覺有一鼓氣驟在玄關. 你便要把這感覺留在玄關.

多做守玄功夫, 心身諧得獲益良多.

男爵府

畀面勳章

edea 寫道:
[quote]
mrsho 寫道:
weima,

咁差既!

我都位九龍區,唔知邊度有講堂.[/quote]

edea,
去窩打老道84號冠華園2樓~佛香講堂~呢個道場係佛光山星雲法師ge...有佛學講座、共修晚會等...你可以到道場參觀一吓
電話:27157933

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

edea:
菩提學會和西方寺定期都會有法會!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

首頁

尾頁

跳至