自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 學佛路上,尋覓知音人

王國長老

王國長老

thanks all,

秀峰禪院(http://www.subong.org.hk/)都幾近我,平日收工後去都可以,不過我八點半左右要走,會唔會好尷尬呢?
仲要返去同個女沖涼同做功課....
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

Phoebe0434 寫道:
以下是個人小小意見, 如有錯誤請指教. 因我不懂瑜伽.

守玄 - 在佛學上的作用是觀照自己的心.
- 瑜伽上是冥想, 刺激這個穴位會增加腦內嗎啡的分泌.
有助開發右腦.

玄關位置 - 陽白穴, 即雙眉對上5公分之處.

守 - 坐好靜心慢慢由(單)田深呼吸至陽白位, 你會感
覺有一鼓氣驟在玄關. 你便要把這感覺留在玄關.

多做守玄功夫, 心身諧得獲益良多.

thanks,我會試下!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

王國長老

weima 寫道:
edea, 因為有好多用佛教團體為名但以歛財為目的假道場,所以要好仔細分辨。溫暖人間每期都有各大道場的活動資料,你可以看看那一項活動適合你。先打電話去問,以免撲空。

其實茹素係一門好大既學問,有好多人茹素只吃蔬果、素肉,所以搞到身體唔好。要茹素均衡,真係要研究得好仔細,而且可以食維他命補充劑,我識好多人茹素,身體都好健康,當然亦見過因為茹素不當而身體唔好既人。

weima,

好多謝妳解釋!

王國長老

王國長老

weima 寫道:
edea,如果係靜坐,大約8:15pm會有break,初初去會有行者or義工教你靜坐,你先講明會早走就得。如果係禪修班,早走好似唔係咁好,因為聽一半聽唔哂,有所誤解可能仲衰過唔聽~~~

明白,thanks. 咁我揀番岩既時間先.

大宅

我地全家人都入信日蓮正宗二十幾年,日蓮正宗全球都有好多寺院,我地香港台灣都有寺院,你可以入去呢個網址睇下>>日蓮正宗<<,講一個體驗比你聽就係斯里蘭卡發生既海潚,斯里蘭卡有一位信徒朋友仔佢因為嗰日去咗寺院,所以無比海潚沖走.

大宅

你可以接觸佛學初班講座,感覺下先…
img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

王國長老

王國長老

頭先再睇溫暖人間既講座,可惜時間唔夾,因為而家返緊夜校,要等遲下返完先ok. 呢段時間都會再自己修行住先...睇下書聽下節目. :-|

講開今期溫暖人間專訪珈穎,我以前成日誤解左佢,記錯佢係樂洛,因為記得有個亞視小花好aggressive,痴埋曾志x到想上位,原來珈穎係謝雪心個女,已經齋戒多年.

學佛之後,真係可以由紛爭中找尋到自己應有既路,尤其體會由愛出發,會變成由自我學會關懷他人 :-P 而呢個改變會令自己快樂過以前好多.以前以為學佛係要斷七情六欲, 要做到無情無欲,與世隔絕咁,但原來一種誤解,睇得電視劇太多

有冇人分享下學佛後心態既轉變? :-P

伯爵府

edea

係自由講場開呢個topic會好快唔見佐ga!
好難搵ga!因為我試過..............

不如去心聲留言開啦!我去報名
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

王國長老

王國長老

kingawa 寫道:
edea

好呀,我都想keep住同大家討論!

王國長老

王國長老

kingawa 寫道:
edea

咦?搵唔到既,你係咪開呀?我等你~

大宅

我都曾經食素三個月多,個病仲慢慢好番添!依家我又食番肉,我個病又覆發,我係到諗,係咪我食肉太多?太多罪呢?我都想再開始介肉呀!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都贊成開個topic!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

男爵府

雖然我冇正正式式去學佛,但我由小學直到中學都係讀佛教卍學校..小學果陣逢初一,十五會去佛堂(道教).聽法師講故事.念經.你問我學到D乜我真係唔知.亦都好難一下子講出來..不過我做人好簡單..知足常樂....

別墅

edea,

我都係信佛既,但係唔識聽經文和睇經文,唔知有冇可以簡單d聽經文和睇經文呢,有冇好網介紹呢,唔該媽咪.

男爵府

CANDY
睇下呢度有冇你需要
http://www.babyhome.com.tw/note.php?mid=25589&lno=82285726

王國長老

王國長老

我o係心聲留言版開左個topic,大家過去繼續傾囉!

click here

首頁

尾頁

跳至