跳至

首頁

尾頁

別墅

好擔心...冇曬個仔辦法,成一歲唔肯食粥

而家仲只係鐘意飲奶,餓佢6-7個鐘都可以唔肯食粥,
巳經正多左花款,加埋salt,都係一日total食得大約半
碗,好多耐性都冇用,食到碗粥生曬水...

冇佢辦法...生果又唔肯食,咩野生果都買過,正成juice,
or正成"容"呀,cut到一粒粒,or成個比佢拎黎玩住食...
都唔肯食,有時我扮到我食到好好味,跟住又扮唔比佢
食,等佢留意下,睇下佢食唔食,一樣唔食...(死都合埋個口)

到而家禁大個,半個萍果都未食到,問過e生,
佢地都只係話"比多d心機"...

大宅

Re: 好擔心...冇曬個仔辦法,成一歲唔肯食粥

hi~~puppywong ,
我囡囡都係唔食粥架!!
佢一開始已經唔肯食粥架,但係就肯食少少糊仔,
不過食左一排佢又唔肯食喇,
根住我就餵佢食飯仔,D飯我會專登煲得軟身D比佢食,
佢又好鐘意食喎,而家一見我地食飯佢就MOMMOM咁,
要我地餵埋佢食,我多數都會整D菜蓉或者魚撈飯比佢,
而生果佢都唔係好肯食架,最多都係咬少少根住就收口架喇!!
唔知你有冇聽過有D BB係唔食粥既,
我媽咪話我同細佬妹BB果時都係唔食粥架,
佢都係餵飯仔比我地食架咋!!!

大宅

DEL

大宅

我囡囡乜都食架...不過唔知點解食極都唔長肉!粥佢而家都開始唔鍾意食!好鍾意食飯仔!由奇係蛋汁撈飯~你都試下比你仔仔食下~睇下得唔得??

寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

男爵府

puppywong,
冇錯正如醫生所講"比多d心機"唯一的辨法, 你或者都試下好似另一個媽咪所講加d蛋汁會好味d, 唔好氣餒 !
幸好佢仲肯食奶, 否則就更擔心 !
加油啦 !
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我阿仔都唔食粥又唔食飯,只食粉麵, 所以我要煲通粉比佢食.

不過佢好鐘意食生果, 咩布林,林柿,番石榴,大樹菠蘿呢d怪味生果通通都食, 有時同佢去街行經生果檔,佢就指住d生果話要食架喇

子爵府

Try potato la. Boil and smash the potato ... add a little bit of butter.

Or may be he doesn't like "soft" stuff. Try to give him rice ....

等待驗證會員

咁就要(林)其他食物來代替congee, 可以試吓ABC粉OR 買D baby cheese & yoghurt 俾佢吸收吓d 鈣質都好呀.
"俾d心機&耐性"一定得架...add oil...

大宅

我個女都係咩都唔肯食, 粥,粉,飯都唔肯食,一日都食唔到10啖粥仔,我都係冇哂佢辦法.唯有耐心D,慢慢餵囉.

男爵府

小方包都係呀...
佢食好少粥仔/飯仔...
每次都只係食細半碗...有時食幾啖就唔肯食...
(除非果日D送好合佢口味啦)
每次最後都要飲番支奶~
我都諗緊計點可以令佢食多D粥飯仔~

好彩,生果方面佢又好中意食~好多唔同類型生果佢都食

子爵府

我想八卦問下呢~
唔鐘意食粥的小朋友的媽咪, 你地係咪好遲先開始比佢試固體食物?

我覺得好似有關, 但想統計下, 睇下有冇關.
我講先啦

bb名______試食固體時間________現時食粥量(每餐)
浩揚.............4個半月.......................1.5-2碗

男爵府

yau_grace,
我響小方包四個月大時就已開始俾糊仔佢食啦∼
佢果時開始都係麻麻地中意食啊∼
同時期開始俾d果蓉佢食...
佢條利一掂到d味直頭嘔添呀∼好彩而家中意番食生果咋∼

yau_grace 寫道:
我想八卦問下呢~
唔鐘意食粥的小朋友的媽咪, 你地係咪好遲先開始比佢試固體食物?

我講先啦

bb名______試食固體時間________現時食粥量(每餐)
浩揚.............4個半月.......................1.5-2碗

大宅

我由五個月開始餵粥比熙熙,但成日食到唔夠5啖就想嘔,我都無佢乎,唯有比其他代替粥仔,佢而家一日4餐奶2餐糊仔,又會比D湯,粉麵,飯.......等佢吸收多D營養
小b仔晉熙相簿 傻豬晉熙BB 26/10/05 3:02AM 係屯門醫院出世啦 出世 ~ 2.97KG 轉身:21/03/2006 31/10 ~ 3.18KG 1ST牙:13/05/2006 10/11 ~ 3.57KG 識坐 :17/06/2006 26/11 ~ 4.66KG 識行 : 13/01/2007 31/12 ~ 5.85KG 出水豆:19/02/2007 03/02 ~ 6.96KG 14/03 ~ 7.96KG 09/05 ~ 8.66KG 28/10 ~ 10.48KG 22/01 ~ 11.6KG 80CM 27/04 ~ 12.5KG 86.5CM

大宅

我想八卦問下呢~

我講先啦

iiryss...........4個半月........................最多半碗,但通常10啖唔夠 :-(

別墅

iiryss...........4個半月........................最多半碗,但通常10啖唔夠
puppywong.....5個月左右.................1.5 碗(每日)

都問問"蛋汁撈飯"點正ga???
d蛋是否生打落飯到?如果蛋係生食未煮,bb食怕不怕?
如果bb肯張開口食野就好.........

大宅

puppywong 寫道:
iiryss...........4個半月........................最多半碗,但通常10啖唔夠
puppywong.....5個月左右.................1.5 碗(每日)

都問問"蛋汁撈飯"點正ga???
d蛋是否生打落飯到?如果蛋係生食未煮,bb食怕不怕?
如果bb肯張開口食野就好.........
蛋汁係好似煎太陽蛋咁呀~煎熟左個底再返轉煎個面呀...不過要小心d唔好咁穿個蛋黃呀...唔係叫你食生蛋呀...咁細個食左生蛋一定柯到七彩~~煎完加小小豉油撈飯好好味~~
寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

大宅

昕昕..............6個月.........................1碗似爛飯仔的粥

大宅

我朋友個女都係成歲都唔肯食粥,後來加了奶在粥裏,就得o左,大家可以試試。

大宅

preciousstone 寫道:
我朋友個女都係成歲都唔肯食粥,後來加了奶在粥裏,就得o左,大家可以試試。

咁加幾多好奶落粥... ?-( ?-(
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yau_grace 寫道:
我想八卦問下呢~

我講先啦

我覺得唔關事~
阿仔4個月已經試食固體...6個月食粥仔重可以食到2碗...但到10個月出牙...佢就唔肯食奶以外既野....唔可以話唔食...不過唔可能當一餐...可能只可以食到幾匙囉...
不過佢食奶都ok,健康院姑娘又話其實歲零都只食奶都ok,但歲半後唔食都要監佢食喎~
個衰仔依家已經叫做好左...出疽下面2隻牙後依家可以食到十幾匙...我依家等緊佢出埋大牙就比大人飯佢食...因佢唔鐘意食粥...又唔鐘意食一pet pet野...連通粉都唔肯食...
重有臭b佢試過一日只食3餐奶...我成日問佢係咪想練仙... :cry:
但問題在...佢重就夠重...但唔夠高...我都係比多d有鈣既野比佢食...幫補下...

首頁

尾頁

跳至