在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

做咗幾年,覺得自己冇進步,好挫敗,我是否不適合?

禁止訪問

別墅

回覆:ApplePie_ellen 的帖子

我都係教咗幾年,點解咁講呢?學校冇俾機會你升?

大宅

引用:做咗幾年,覺得自己冇進步,好挫敗,我是否

原帖由 ApplePie_ellen 於 13-07-04 發表
做咗幾年,覺得自己冇進步,好挫敗,我是否不適合?
你自已想要d 乜?

大宅

陪月勳章

家下唔縮班都偷笑啦~~ 做好自己得啦~ 加上生完仔,我覺得自己記性差左好多~ 好似生仔會死好多腦細胞咁~

子爵府

Lingchengbb 發表於 13-7-4 20:18
我都係教咗幾年,點解咁講呢?學校冇俾機會你升?

我唔係恨升職,只係覺得教咗幾年,教學上都好似無乜長進咁....自己過唔倒自己。

子爵府

milkshirley 發表於 13-7-4 22:29
家下唔縮班都偷笑啦~~ 做好自己得啦~ 加上生完仔,我覺得自己記性差左好多~ 好似生仔會死好多腦細胞 ...

我生完一來無記性,二來個心真係成日唔o係度,只係諗住個女d野,其他野提唔起勁。

子爵府

家下唔縮班都偷笑啦~~ 做好自己得啦~ 加上生完仔,我覺得自己記性差左好多~ 好似生仔會死好多腦細胞 ...

其實我做足份內事,但panel話我唔主動協作,覺得我唔求上進,講到明恨鐵不成鋼。我知我令佢失望,我都對自己失望。我份約出年完,睇黎未必會同我續約了。但我真係唔係一個social的人,要我成日同不同人「溝通協作」,我做不到。

flowerw88  教書都要social?!  發表於 13-7-5 14:04

大宅

回覆:ApplePie_ellen 的帖子

可以去進修下

子爵府

h9822532 發表於 13-7-5 10:08
可以去進修下

出年會讀返書

h9822532    發表於 13-7-5 11:09

大宅

陪月勳章

回覆 ApplePie_ellen 的帖子

有陣時人夾人啦~可能唔夾你而己!

大宅

其實唔同行業做野都有樽頸位, 可能你而家就係咁所以覺得冇乜進步. 學校有冇傾得埋既同事丫? 向人地請教一下啦, 如果有一個好mentor 真係幫助好大. 我知學校好多是非, 或者同你同期讀 PGDE 既同學傾下, 再諗去又實踐下會幫到你過呢個樽頸位呢?

至於適唔適合, 聽落似係你可能唔太鍾意教. 唔投入就真係好難. 如果係呢個情況, 不如考慮轉工啦.

別墅

引用:Quote:Lingchengbb+發表於+13-7-4+20:18+我

原帖由 ApplePie_ellen 於 13-07-05 發表
我唔係恨升職,只係覺得教咗幾年,教學上都好似無乜長進咁....自己過唔倒自己。 ...
進修多d,睇吓人地點樣教都好有幫助,我老細成日叫我地互相觀課,又成日出去進修,唔批咪至多上星期六嘅

大宅

教書都要social?!
我覺得是校長、家長當左老師是萬能!

老師職責是教書,

但又交流團,又宣傳,又比賽,又總務,又點貨,又自己出書出教材(套野要勁過出版社,但出版社d人是全職出版不用上堂教學生),又出校報特輯特集文集回憶錄,又要辦workshop比家教會娛樂下班太太.......

每日返工都做大堆同教書無關既事情,唔開心!想好好備下課都唔得!

但喜歡教書既,唔好放棄呀!

學生一句謝言,真是好大滿足感!

大宅

我也是。眼力也差了,改簿時有看漏。唉~

珍珠宮

flowerw88 發表於 13-7-5 14:12

教書都要social?!
說得太對了!

男爵府

我的朋友呻:不是PERM,但又很多工作。年資不高,但又是媽媽...年年要愁找工,年年要適應新學校....真的好無癮....

大宅

引用:Quote:milkshirley+發表於+13-7-4+22:29+家

原帖由 ApplePie_ellen 於 13-07-05 發表
其實我做足份內事,但panel話我唔主動協作,覺得我唔求上進,講到明恨鐵不成鋼。我知我令佢失望,我都對自 ...
唉~我校老細喜歡social的人,我又唔係,所以在職場上蝕唒底

榮盛    發表於 13-7-7 10:51

大宅

引用:Quote:原帖由+ApplePie_ellen+於+13-07-05+

原帖由 夏之空 於 13-07-07 發表
唉~我校老細喜歡social的人,我又唔係,所以在職場上蝕唒底
做咩工都係識social著數啲,其實多啲溝通協作都好,大家可以交流下教學心得,不過自問唔係social的人,都好明白樓主諗法,我就兼顧唔到學生同囡囡,已經quit了,教書嗰時太忙無乜時間湊女,學生又勞氣,個人都好depress, 而家雖然搵錢少了好多,樣樣要慳,但無乜壓力,又多咗時間陪個女,滿足感更大,樓主諗下想要啲咩,如果想繼續做的話,就要加油,試下同同事交流下教學心得,可能有得著

大宅

引用:Quote:原帖由+夏之空+於+13-07-07+發表唉~

原帖由 kiubaby 於 13-07-07 發表
做咩工都係識social著數啲,其實多啲溝通協作都好,大家可以交流下教學心得,不過自問唔係social的人,都好 ...
我生左B,放產假中,勁想唔做呀,而家日日在家好開心,不過要供樓冇法

首頁

尾頁

跳至