跳至

首頁

尾頁

大宅

lilyyoyo 發表於 14-6-27 12:13
會啊!但果陣時我有同醫生講,佢都冇發現我有呢個病,係生果陣時先知。。。

...
但我d血壓到而家都唔算太高太高, 最高130/8x, 不過飲糖水中左, 9.x , 好驚呀......

子爵府

引用:Quote:lilyyoyo+發表於+14-6-27+12:13+會啊

原帖由 葉家太太 於 14-06-28 發表
但我d血壓到而家都唔算太高太高, 最高130/8x, 不過飲糖水中左, 9.x , 好驚呀......
...
唔洗驚,我兩樣都有,琴日先因為血壓高俾人捉入院。
你只要跟足營養師俾你嘅餐單,就可以控制血糖,我食左一個月餐單,d血糖都正常番好多,加油呀

大宅

Janetboyyan 發表於 14-6-28 11:10
唔洗驚,我兩樣都有,琴日先因為血壓高俾人捉入院。
你只要跟足營養師俾你嘅餐單,就可以控制血糖,我食左 ...
但佢既餐單會唔會好肚餓?我好怕會好肚餓但又唔可以食野你幾多血糖?

洋房

回覆:有妊娠毒血症生左小朋友的媽咪會

我兩胎都有妊娠毒血症。。兩胎都係37周檢查時血壓高留院。。第2日就開刀。。慶幸兩個bb出世後都只係有少少黃。。我就生完後。。血壓即刻回復正常

仔仔。。而家3歲3個月
囡囡。。而家1歲4個月
兩個都好可愛

如果有妊娠毒血症o既媽咪。。唔洗太緊張。。注意飲食。。盡量清淡d。。休息多d。。充足睡眠。。保持心境開朗

大宅

依家先發現有E個post, 我上年都因為妊娠毒血開刀生左丫仔(32W6D)~

其實我20周後已經水腫得好緊要, 同埋血壓成日札界, 但私家產檢話水腫好正常, 血壓偏高係我緊張, 好彩有係公家產檢, 醫生都驚我隨時有妊娠毒血, 所以一路keep住驗尿(24小時果隻) 同血壓, 醫生仲叫我係屋企都要check血壓,如果過160就即刻入院~
我同私家既講, 佢話唔會啦, 邊有咁多妊娠毒血丫............
結果32W有日係屋企量到血壓過160,咁就入院, 初頭有少量蛋白尿, 但醫生幫得打左強肺針(for baby)先, 之後拖得就拖, 第3日蛋白尿嚴重左, 醫生話要即刻開刀lu....

其實懷孕期間都有上網查有關妊娠毒血症既資訊, 所以生時都唔係好驚(其實可能自己已經暈暈地都唔知咩事), BB出世時得1.575kg, 不過感恩bb出世都好健康, 只係養重佢就可以出院, 依家10個月(更正8個半月)有8.874kg / 73.1cm高, 要識既野佢都識, 覆診時醫生話好好丫~

其實有諗過生第二個, 但真係驚又再患, 話就話第1個健健康康, 始終擔心第二胎又早產, 丫B唔知有冇咁健康

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉,我依傢等出院,無意中見到這板。
星期一去檢查即俾人捉入院,第二日生左,BB未夠33 weeks. 在nicu. 生完血壓好返d,點知之後又高返,肝酵素好似差左,所以一直唔走得,但我真係好想走,所以佢地俾我之後返黎再抽血同自己量血壓。
我想問高血壓係未會跟我一世?肝以後唔會好返?
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

禁止訪問

回覆:有妊娠毒血症生左小朋友的媽咪會

公爵府

引用:仲有無多啲嘅第二胎分享下

原帖由 奀B媽 於 14-12-15 發表
仲有無多啲嘅第二胎分享下
我第一胎無事,但生第二胎bb出世後才妊娠毒血
医生話我是屬於產後妊娠毒血
產後要在產房觀察24小時,吊防抽筋藥,插尿喉禁水禁食
之後再住多6日医院
好彩的是bb出世有8磅

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+奀B媽+於+14-12-15+發表仲有

原帖由 yl88 於 14-12-25 發表
我第一胎無事,但生第二胎bb出世後才妊娠毒血
医生話我是屬於產後妊娠毒血
產後要在產房觀 ...
我前日生就係咁,今日已在醫院第4日,血壓一直落唔返去唔俾岀院,今日醫生要我開始食藥,唔知係長期食藥定係點

大宅

笑得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

引用:我兩胎都有妊娠毒血症。。兩胎都係37周檢查

原帖由 mankichan 於 14-07-11 發表
我兩胎都有妊娠毒血症。。兩胎都係37周檢查時血壓高留院。。第2日就開刀。。慶幸兩個bb出世後都只係有少少 ...
我生咗1個,都有毒血
好想生多個,但又驚
第2胎有無懷孕時開始俾你食阿士匹靈?

洋房

回覆:morning_ning 的帖子

無食任何藥物。。醫生只叫我小心飲食。。食得清淡d。。休息多d。。買定血壓計。。每日自己量下血壓

首頁

尾頁

跳至