家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

宏利mfp自願供款計劃

我公司用緊宏利,依家我諗緊自願供款,不過有d問題想知又唔想問公司,希望有宏利朋友幫幫我!

1. 公司用緊最basic的計劃(即係低/中/高風險plan),如我自願供款可唔可以揀中華基金?

2. 使唔使比手續費呢?

3. 使唔使話比公司聽,叫公司幫我開戶又經公司過數?
定係自己網上開戶都得?

暫時諗到咁多問題,希望大家幫幫我..thx

大宅

Re: 宏利mfp自願供款計劃

建議另外買基金投資
因為mpf 的選擇比較少

而且外面好多基金投資都比mpf 的收費平

洋房

你試下打去customer service 問下啦!
出面d基金入場費好多都要$1000起買一種基金,自願供款幾好呀,吾使咁多入場費,我公司係用hsbc,最少個人供款可以$300/月,起碼可以隨時轉基金都得。

伯爵府

Hi littlefatc9,

1. 你公司應該係參加 "寫意生活" 計劃, 只得5種基金選擇, 並無中華威力.
2. 自願供款管理費跟公司收費一樣, 無額外手續費.
3. 須要通知公司, 由公司先代付, 再於薪金扣險.

如果你選擇自願供款, 你唔可以隨時取回, 要等離職先至可以取回. 另外如果你要加額或停供亦須要由公司代勞, 比較麻煩. 建議你可以參加宏利 "自選退休供款" 計劃, 可選擇宏利MPF環球精選計劃內16種不同風險程度的基金, 每月供款額低至HK$500. 計劃無認購費, 無贖回費, 無買賣差價, 亦無年期限制. 供款方面可隨時增加認購, 贖回或停供, 非常有彈性.

大宅

遙遙爸爸,唔該晒

原本自願供款咁麻煩的,咁我唔考慮囉.

你介紹的 "自選退休供款" 有無詳細資料比我呢?
其實佢係一個淨儲蓄計劃定係一返保險plan?
我有mpf仲使唔使再開戶?

真係唔好意思,我好多問題..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問如果參加宏利 "自選退休供款" 計劃, 係咪剩係自己供, 公司唔使供架?
遙遙爸爸 寫道:
Hi littlefatc9,

1. 你公司應該係參加 "寫意生活" 計劃, 只得5種基金選擇, 並無中華威力.
2. 自願供款管理費跟公司收費一樣, 無額外手續費.
3. 須要通知公司, 由公司先代付, 再於薪金扣險.

如果你選擇自願供款, 你唔可以隨時取回, 要等離職先至可以取回. 另外如果你要加額或停供亦須要由公司代勞, 比較麻煩. 建議你可以參加宏利 "自選退休供款" 計劃, 可選擇宏利MPF環球精選計劃內16種不同風險程度的基金, 每月供款額低至HK$500. 計劃無認購費, 無贖回費, 無買賣差價, 亦無年期限制. 供款方面可隨時增加認購, 贖回或停供, 非常有彈性.

伯爵府

littlefatc9,

請給我電郵地址, 會電郵資料給你參考.

呢個係基金投資計劃, 並非保險計劃.

你仍然須要再開戶, 因為呢個係完全獨立戶口, 跟公司MPF無關.

littlefatc9 寫道:
遙遙爸爸,唔該晒

原本自願供款咁麻煩的,咁我唔考慮囉.

你介紹的 "自選退休供款" 有無詳細資料比我呢?
其實佢係一個淨儲蓄計劃定係一返保險plan?
我有mpf仲使唔使再開戶?

真係唔好意思,我好多問題..

伯爵府

Sonic, 呢個係個人戶口, 跟公司完全無關.

Sonic 寫道:
請問如果參加宏利 "自選退休供款" 計劃, 係咪剩係自己供, 公司唔使供架?

大宅

遙遙爸爸,

I am also interest in 宏利 "自選退休供款" 計劃,
Please PM info. to
[email protected]

ThankYou.
:-)

大宅

遙遙爸爸,

I am also interest in 宏利 "自選退休供款" 計劃,
Please PM info. to

Thank you!

伯爵府

各位你好, 計劃資料已寄出, 請查電郵.

大宅

Please also let me have some information. Thanks.

email : [email protected]

子爵府

遙遙爸爸

could you please email the detial information to me too? thanks!

洋房

pls email me at [email protected]. Thanks.

大宅

遙遙爸爸, thx

my email address : [email protected]

伯爵府

大宅

遙遙爸爸 寫道:

DEL

大宅

遙遙爸爸,

How much service charge when I redeem the fund?

大宅

遙遙爸爸
剛剛check完仲未收到,可否再send一次..

伯爵府

Hi ecec, 你可以將HSBC保留帳戶轉至宏利買中華威力基金, 因為係保留帳戶所以無最低開戶限制. 我已經將資料及收費詳情寄出, 請查電郵.

ecec 寫道:

可唔可以email俾我呢?
另外, 我公司用hsbc, 我份舊工有一筆好少既錢(二萬幾)做左保存賬戶都放於hsbc, 係咪可以將保存賬戶改放宏利做中華威力由得佢自己run呢 (不再加碼)? 有無定最少幾多錢先做得? 手續費如何? 有無資料可以email俾我?

首頁

尾頁

跳至