家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 宏利mfp自願供款計劃

Florida, "自選退休供款"計劃沒有基金贖回費用.

Florida 寫道:
遙遙爸爸,

How much service charge when I redeem the fund?

伯爵府

littlefatc9, 已重寄, 請查電郵.

littlefatc9 寫道:
遙遙爸爸
剛剛check完仲未收到,可否再send一次..

[email protected]

大宅

遙遙爸爸,

你講緊嘅: 係唔係每月(彈性) 供款嘅基金?

我搵緊呢類投資, 如果係, 勞煩你email比我
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

大宅

遙遙爸爸
已經收到喇,唔該晒
要print出黎慢慢閱讀 :lol:

另外想問,如每月只得1000餘錢放入呢類戶口,有咩手續費或各類收費要比? net有幾多錢可以買到基金?

伯爵府

leeleelumlum, 請給我電郵地址, 會儘快寄資料給你.

leeleelumlum 寫道:
遙遙爸爸,

你講緊嘅: 係唔係每月(彈性) 供款嘅基金?

我搵緊呢類投資, 如果係, 勞煩你email比我

大宅

遙遙爸爸,已經收到銷售文件
照字面睇, 以中華威力黎講係無手續費, 無買賣差價, 無特別收費, 只係每年比"資產淨值3.63%"基金管理費

唔知我有無理解錯? thx

複式洋房

唔咪掛, 每年管理費要成"3.63%per資產淨值", 實現不合理, 其他都是1.25%-1.5%左右咋.

照字面睇, 以中華威力黎講係無手續費, 無買賣差價, 無特別收費, 只係每年比"資產淨值3.63%"基金管理費

伯爵府

littlefatc9, 中華威力現時收費為"按每年資產淨值2.25% 計算", 3.63% 只為最高收費.

民房

遙遙爸爸,

I am also interest in 宏利 "自選退休供款" 計劃,
Please E-mail to me
ThankYou.

伯爵府

etma, 請給我電郵地址.

琥珀宮

遙遙爸爸,

I am also interest in 宏利 "自選退休供款" 計劃,
Please E-mail to me

[email protected]

ThankYou.

伯爵府

木土土, 計劃資料已寄出, 請查電郵.

大宅

由 頭痛人 於 2006-11-08 13:52:14
唔咪掛, 每年管理費要成"3.63%per資產淨值", 實現不合理, 其他都是1.25%-1.5%左右咋.

你有無心得可以教一教我呢? 我都唔知點比較好d..

我買開hsbc's monthly plan,雖然佢係1.5%,不過有買/賣差價,同埋好似有贖回費,咁又覺得支出唔少

而manulife呢個無立雜收費,淨係管理費(原來係依家2.xx%,最高3.xx%),又好似易明易計d,不過都要細心d去比較一下

大宅

由 遙遙爸爸 於 2006-11-08 14:43:33
littlefatc9, 中華威力現時收費為"按每年資產淨值2.25% 計算", 3.63% 只為最高收費.

唔該晒! 我會好好研究一下

複式洋房

Hi littlefatc9,

此計畫好似好容易計算離場, 但係你要想想你供款時係細銀碼, 而佢每年為你增值加碼(會變成大銀碼), 咁樣落去你比較要比多左o的費用佢0羅! 而且此計畫選擇比較少, 只得16種基金. 重有佢話最高費用3.63%, 咁幾時比3.63%或幾時比2.25%哦?

禁止發言

伯爵府

littlefatc9, 除左留意收費之外, 最緊要睇表現. 中華威力基金於2006年2月加入, 截至11月7日單位價格為 $12.537, 升幅達25.37%.

[quote]由 遙遙爸爸 於 2006-11-08 14:43:33

唔該晒! 我會好好研究一下[/quote]

大宅

遙遙爸爸,
[1] 講吓幾時收2.25%, 幾時收3.63%
[2] 中途唔玩, 轉fund, 有冇charges?
[3] 除咗2.25%/3.63%, 仲有什麼時候會有charges?

[quote]由 遙遙爸爸 於 2006-11-08 14:43:33
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

伯爵府

leeleelumlum,

1. 2.25%為現時收費, 計劃容許收取最高3.63%, 如果收費有調整會通知客戶.
2. 錄自開戶文件: "成員在一個財政年度於每個附屬計劃下最多可以提出四次要求,但是受託人可按其酌情權准許任何成員在任何年度作出超過四次基金轉換。"
3. 請參閱已電郵給你的開戶文件第7點: 費用及收費.

leeleelumlum 寫道:
遙遙爸爸,
[1] 講吓幾時收2.25%, 幾時收3.63%
[2] 中途唔玩, 轉fund, 有冇charges?
[3] 除咗2.25%/3.63%, 仲有什麼時候會有charges?

複式洋房

littlefatc9,

我既心得係要有好多好好既基金選擇(好似藍籌股一樣), 佢只得16種基金選擇, 而且只能選擇佢公司o的基金, 最重要佢只得一隻比較好o的o的既表現. 佢話唔需要認購費, 轉換費, 贖回費, 但佢地可以每日係基金價格里面重中抽取o的o的出o里, 我地係唔覺得既. 而且佢既收費還可以提高至3.63%per資產淨值, 又唔知佢幾時提高幾時唔提高喎, 真係有o的不合理既條款係o里度, 你都係要小心選擇好喎.
[quote]由 頭痛人 於 2006-11-08 13:52:14

你有無心得可以教一教我呢? 我都唔知點比較好d..

我買開hsbc's monthly plan,雖然佢係1.5%,不過有買/賣差價,同埋好似有贖回費,咁又覺得支出唔少

而manulife呢個無立雜收費,淨係管理費(原來係依家2.xx%,最高3.xx%),又好似易明易計d,不過都要細心d去比較一下

[/quote]

首頁

尾頁

跳至