跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪係讀緊書或者想讀返書架?入嚟傾吓呀

我未生亞B之前係讀緊日文GE, 雖然話係興趣但係都讀咗4年, 未生之前都諗住考二級公開試, 但有咗之後勁唔舒服所以無力繼續, 已經停咗差唔多1年, 好多嘢都唔記得(本身已經無記性, 生咗仲死火 ), 我同亞B都開始適應, 我又心思思想學返, 不過都係諗唔通, 早上返工晚黑又要揍仔, 現家又要去減肥...點好呢

有無媽咪好似我咁想讀返書或者已然讀緊書呢?
大家入嚟傾吓呀!

男爵府

畀面勳章

Re: 有無媽咪係讀緊書或者想讀返書架?入

我係有左之前都有讀書架,要讀三年架~
點知讀左半個學期就有左啦~
一個星期要返三晚學,6:30-9:30,放工返學已經冇時間食飯啦~唔想bb冇營養,自己又支持唔到大住個肚返工又返學,咪休左學囉。
生完更加唔得閒.....
但係而家政府要逼我地讀書啦~我都唔知點算好~ :-( :-( :-(

子爵府

我都想搵野讀下嫁話曬仲咁後生唔想就咁得個diploma,/都想學多d野...不過暫時冇機會喇....起碼個b識行識走先再有機會lu
兩個都係我心肝定>3<

大宅

我一直都讀緊 OU,so far 讀左幾年都ok,我可能係修credit同埋讀OU,所以D時間可以自己決定到。 辛苦就真係勁辛苦,不過讀完D野係自己既所以都值。

洋房

我都想讀日文, 之前(成4年前)pass左四級咋.
我公司每年都要寫plan,其中我寫話讀日文,點之大肚.
但我老闆仲問我讀成點, 所以都想讀.
但係都係怕無時間,唔知點算.

Hi Fiti,

我都睇中您BB件猴子衫呀,
本來考慮吓,但您BB著得好CUTE.
所以好想買,我想買80 SIZE, 您BB著緊係唔係70 SIZE.

子爵府

KFCfamily

係呀,70黎嫁,,想問問你o係邊學日文呀,有邊度好介紹,&how much?thx!!!我之前都想學嫁喇.但e+又要湊b........
兩個都係我心肝定>3<

大宅

Re: 有無媽咪係讀緊書或者想讀返書架?入嚟傾吓呀

Bosco Chow
我都想讀日文,不過,到依家都仲未去報名,你係邊間讀呀?
好唔好,價錢如何?

我現家學緊水晶甲
[url=http://lilypie.com][/url

洋房

我之前係第一讀, 個SIR教得唔係好好.
所以我想報中大, 有政府資助, 但讀之前要考試.
太耐無讀全部唔記得啦, 自己又好似無物時間.
所以在職媽媽+讀書, 真係好惦.

希望我遲D都得,不過唔知幾時

大宅

我都好想讀番書呀,好想讀日文同eng......仲想考多次會考tim...不過...而家湊仔已經好忙又要煮飯做家務,根本就冇時間 :-(

大宅

Re: 有無媽咪係讀緊書或者想讀返書架?入?傾嚇呀

因為餵緊人奶,打算BB 一歲之後先再去讀書,我在去年已取到日文三級試合格,所以繼續考落去。幾乎大半年無掂過日文,最近有空會看一些日文書,當係溫書啦,d 敬語文法我就忘記了,我唔想咁呀!

大宅

petpang 寫道:
Bosco Chow
我都想讀日文,不過,到依家都仲未去報名,你係邊間讀呀?
好唔好,價錢如何?

我現家學緊水晶甲

petpang,

我都讀過好多間, 覺得最好係PASONA, 係銅鑼灣希慎道1號2樓, 你可以打電話去問(1083 ), 初級都分8級, 每級3個月, 每3個月都要考文法,聆聽同埋口試, 幾難架....唔合格就要留級, 係日本人開日本人教, 全日本人老師, 大約1500-1800 / 1級...讀晒8級初級都可以考同公開試GE
4級同3級 (最高係1級)...可能你覺得初級都讀咁耐咁多錢, 可能會覺得唔抵, 因為買好多廣告嗰D呢...係話有日本老師, 但唔係全部, 雖然好快到高級, 但係無PASONA咁有條理同嚴囉, 因為好易唔合格架...仲有認該有得CLAIM架

如果地區唔啱, 我仲有1間係太子, 我覺得唔錯GE...你要資料我再話過你知, 不過, 我都係覺得pasona係最好

大宅

Re: 有無媽咪係讀緊書或者想讀返書架?入?傾嚇呀

nikitac 寫道:
因為餵緊人奶,打算BB 一歲之後先再去讀書,我在去年已取到日文三級試合格,所以繼續考落去。幾乎大半年無掂過日文,最近有空會看一些日文書,當係溫書啦,d 敬語文法我就忘記了,我唔想咁呀!

nikitac

唔好講敬語呀。。。星期一同日都攪至亂晒
真無記性 :-( 你乖過我, 我D書比我收埋咗
我都要攞返出嚟先

大宅

Chrisse 寫道:
我一直都讀緊 OU,so far 讀左幾年都ok,我可能係修credit同埋讀OU,所以D時間可以自己決定到。 辛苦就真係勁辛苦,不過讀完D野係自己既所以都值。

Chrisse,
你有兩名,又要返工都仲讀緊OU,我真係要諗吓點樣安排時間,再戰試場先 努力!

大宅

bosco chow

我想要太子果間,因為我會方便d
[url=http://lilypie.com][/url

洋房

besco chow

全日本人教,好好喎.
我pass左4級,可唔可以 班.
一個星期返幾日,我想返一日.時間長d好過.

大宅

KFCfamily
1星期2晚, 75分鐘1堂, 如果你想中途入呢, 要考試架, 有文法同口試, 之後才分級, 佢唔會理你考到邊級架....好寸架.
可能同你心中目有出入, 又或者其他會收你中級呀, 但pasona講又多d聽又多d架..你諗吓呀.
我而家就死囉, 高不成低不就, 都係温返d書先出返去讀書 :-(

大宅

petpang,

可以參考下呢間"大東文化教育中心"
http://www.daitobunka.edu.hk/home1.html

子爵府

pass左2級, taking the business Japanese in CU

大宅

elizatyy 寫道:
pass左2級, taking the business Japanese in CU

複式洋房

e 我都係pasona讀, 已然讀o左3年, 上年pass o左個3級, 我仲係讀到6月底先停, 7月bb出世後, 我好想讀返, 但係我又餵緊人奶, and then我已經去到advance個級, 我根本無時間溫書, 真係好深又好貴 :-( :-( :-(

我個人確得pasona 依家差o左, 學費貴o左, 但老師質素差o左, 老師流失量都幾大, 雖然係日本人老師, 但係有d日本人老師唔係好識英文, 有時都幾難溝通ga

首頁

尾頁

跳至