論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

得定唔得??

請問...

如果帶工人去我媽咪屋企食反, 食完之后叫工人幫手洗碗 ok 嗎? 有冇犯勞工法例
  Lulube was born weighing 3.2 kg

大宅

Re: 得定唔得??

嘩, 好驚呀, 咁樣都犯法??

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Lamblamb ,

去你媽咪屋企食反, 食完緊係佢洗 !! 吾通要老闆洗呀 !!
我都試過,不過係佢自己主動去洗 !!
講真,去到你媽咪屋企又無攝錄機影佢幫你阿媽洗碗 !!!
如果佢要告你呀 ,嘜都告得啦 !!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

我自己就唔會出聲,會第一時間食完飯行去洗碗,個工人都很醒目的,每次我一洗濕對手就會立即行過來叫我出去休息下,因為她知道我對手對化學野會敏感即爛..故每次都會立即去洗。學得另外些媽咪話齋,你每次行去洗時,都可以叫個工人去幫你洗的,因為她真係幫你洗呢..

有時個工人係唔係甘心幫你洗就真係要看看你自己和婆婆對她點了。

子爵府

2018復活節勳章

我個case都係灰色地帶!!

我個工人唔駛買送同煮飯.佢上午至中午會同大B去我奶奶度 (住係隔離座),同BB有關ge野-換片/餵食飯/沖涼/玩/執拾玩具...,叫佢做梗係無問題啦! 但中午果餐奶奶煮,佢會主動幫手執台同埋洗碗 (有時得佢同奶奶食,最多加埋我叔仔+姑仔,共四個人).

夜晚就加埋我老公同老爺,佢都會主動幫手開台/執台,有時唔係太夜,一星期都有兩三日晚佢會洗埋碗先返屋企.

我初時都驚好似犯法,又唔知個工人遲D會唔會"反轉豬肚"告我,我都無叫佢做架,不過佢可能初黎報到,,嘜都肯主動去做,我咪由佢羅.

諗諗下,我果邊唔駛佢買送/煮飯/洗碗,佢又有份食,佢幫手都唔算過份.如果唔係,佢真係無嘜野做. 而家主要執屋同睇住大B,小B下個月出世先會忙D!!

不過我奶奶屋企其他家務,我就叫奶奶唔好叫佢做,但佢久不久見得閒過頭,唔好意思要主動幫手咪比佢做,咁樣我諗應該無問題卦?

我奶奶係大好人 (希望唔會比個工人恰啦!),對佢好似女咁,話個天開始涼,驚佢冷親,尋日先買左件背心比佢,又要我姑仔執D唔著ge長袖衫比佢著.可能係咁,所以我個工人會主動幫佢手.

首頁

尾頁

跳至