懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

臍帶血公司

請問大家會用邊間臍帶血公司? 想參考下

民房

Re: 臍帶血公司

唔...我都諗住會幫bb儲臍帶血,之前都有參加過有間臍血公司既講座,有個醫生講解有關臍帶血的好處,都好似幾有用,問過睇開既醫生,佢話當保險,如果經濟許可,都建議儲,宜家香港有三四間公司幫人儲臍帶血,我都攞晒佢地d資料,不過懶得睇,所以直接約佢地睇下個實驗室,順便等佢地介紹一下自己公司既優點,我先參加其中一間公司舉辦既每月講座,個實驗室比我想像中細,最初以為新公司d野好d特別d啦,但聽完個實驗室經理講既野,都唔知佢講什麼東東,好唔清楚,只明少少,成個過程我都好迷惘,連我老公都話佢好似趕收工,是但介紹咁,同埋成日講呢部機幾錢,個部機幾錢,但又唔知點解要咁貴,聽完等於無聽!於是,我兩公婆再約另外一間公司睇,佢地實驗室大少少,但環境就差d,最令我印象深刻的是她們的實驗室總監親自介紹比我聽,佢係博士呢架,介紹得好清楚,感覺好專業,佢說話有重點,講到比我地聽佢公司既好處,同埋成個儲理程序好清析,不過,就覺得佢地個sales太hardsell,好心急想我地立即下決定,仲話比1000discount我,本來我都有d想join,但老公叫我睇埋另一間先,約左星期六睇呀,睇完再話你聽啦!

民房

mumuchu,
我都有去過你話個間臍血庫參觀,都覺得個經理介紹得好差,我想知佢地有物保障到我,唔系要知D野幾錢,感覺很市檜!而且講得好求其,唔多願做咁,一D都唔professional!新公司都咁差服務,點得架!我好記得佢仲要問隔離個女仔佢有無講漏野,好似背台詞咁,好差!你話有無搞錯!
原先同佢地個consultant傾個陣時覺得佢地professional,講解非常清晰,有文有路,service應該唔錯,已家唸返好采無即時簽約。唸住look 埋個實驗室再簽約,點知爛尾!
我聽另外一間臍血公司話呢個實驗室經理係佢地炒既,之後卑呢間新血庫收留左,唔怪之得態度咁有問題!唉,虎頭蛇尾…已家都唔知儲邊間好…

洋房

我初步打算用cordlife....因歷史最耐...大家對呢間公司有無意見?

複式洋房

我第一胎join左最耐個間,就係覺得佢地d服務唔得,所以宜家第二胎先搵另一間公司, 我都有睇佢地實驗室, 有sales陪我一齊睇架喎,佢有同我解釋,所以我明白佢地既優點,佢地d儀器的而且確係先進d喎,同埋總公司話晒都攞左好多張認證,都有信心架。
:-D :-P :-o

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

化驗行頭好細,據我聽返唻佢唔係俾人炒既,不過就表現麻麻,做唔夠三個月,自己唔走都未必留得低. 我仲聽過新嗰邊其他D 8 o野,不過講多錯多..
(都未必係 真)
:tongue:
p.s. 小心what sales people told you (especially about other company).. always not true!

洋房

其他人有咩建議呀?

大宅

MrsMars

i joined this company!

MrsMars 寫道:
我第一胎join左最耐個間,就係覺得佢地d服務唔得,所以宜家第二胎先搵另一間公司, 我都有睇佢地實驗室, 有sales陪我一齊睇架喎,佢有同我解釋,所以我明白佢地既優點,佢地d儀器的而且確係先進d喎,同埋總公司話晒都攞左好多張認證,都有信心架。

民房

我都問下意見, 因為我妹妹快要生啦! 我之前都有問過一些朋友有關邊間好, 好似係有兩間, 睇起來兩間都差唔多, 一間係新開的(乜 BABY), 好似話主公司係台灣(或是大陸---唔記得了), 另一間係香港老牌(CORDLIFE); 其實好似還有一間, 不過聽人講呢間唔係好得, 所以唔會考慮.

我妹妹轉過兩個醫生, 一個話BABY好, 話佢地用的技術同儀器會新一些同高級一些; 另一個話CORDLIFE好, 雖則技術無咁高, 不過會平D. .... 好煩...

邊間好D呢? 比D意見?

民房

間間都咁複雜, 即係邊間好?

大宅

我有一張送首年儲存費的coupon ( 價值 $ 1500 ) , 是我參加問答遊戲中的.... 因我沒有想過儲臍帶血... 所以想低價出售.
有興趣可 PM 我 或 email --- [email protected]
Thanks !!!

MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

洋房

如申請cryoLIFE我有無條件之下有$500 Discount
如有需要pm我.

男爵府

acpple,
我覺得healthbaby好一些, 因為佢會將bb的臍血個別獨立儲存, 且有不锈鋼盒裝住個血袋, 但其他兩間都係混合的, 咁如果在同一儲存格中有人要取出臍血的話, 便要全部攞出, 咁有機會影響其他的臍血的. 所以我選了healthbaby, 如你有需要可pm我, 我告知你我的 a/c no. 你會有$500cash coupon的.

男爵府

我想問這3間臍帶血公司係唔係都會將臍帶血放係香港架?

大慨收費係點呀?
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

男爵府

我只知healthbaby 係儲放在香港的科學園, 18年的儲存費連同化驗費為$30400. 用我的會員號碼登記, 有效500 cash coupon 送, 有需要的話pm我.

首頁

尾頁

跳至