嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心!!

我亞b而家先7個月,早排感冒、乾咳,我同亞b睇左次私家醫生,點知差唔多食晒d藥,亞b就有好多痰,係咁咳,睇住佢咳到嘔,嘔到佢自己都撐手撐腳,好心痛!:-( :-( :-( :-( 星期六我買左兩支位x堂既猴棗末俾亞b食,但係就剩係第一晚有痰痾番出黎,所以尋晚我同bb睇街症(因為佢仲有好多痰,仲有埋鼻涕!),見醫生個陣,佢聽完亞b個肺之後就話聽到個肺有雜聲,叫我去急症室再睇,去到急症室見醫生,個醫生又係話聽到亞b有雜聲,話應該係支氣管炎,要即刻俾亞b聞氣,擴張佢d氣管,之後再照x光,好彩聞完氣之後,就聽唔到雜聲,醫生話係病毒引起支氣管炎,即係我地每次接觸亞b都要洗淨d手,之後醫生就俾左支氣我,叫我自己係屋企俾亞b聞,但係就無其他藥俾亞b食,醫生話因為只係支氣管炎,所以只需聞氣。唉!之後我同個大仔講,(我而家唔係話你,係提醒你,你以後掂細佬真係要洗淨對手先啦!你都唔想細佬咁辛苦架!係咪?)因為我個大仔成日都唔記住掂細佬前一定要洗淨手,我話極都係咁!望到亞b咁病法,個心好痛又好唔開心! :-( :-( 今次係亞b等4次病啦!我開始諗,我係一個衰媽咪,湊到亞b成日病,亞b成日病係因為我既問題,我湊得唔好,大仔個陣都唔會咁細個就病既,點解我湊到亞b咁架! :-( :-( :-( :-(
天呀!俾我代亞b病、代亞b嘔啦! :-( :-( :-( :-( :-( :-(

男爵府

Re: 好唔開心!!

唔好唔開心同自責喇, 有邊個媽媽會想自己個bb病呢.
而家香港空氣又差患氣管炎嘅機會係比以前大咗.
同埋bb7個月大出牙仔, 佢咩到會放落口, 所以就算你地
每次洗完手先掂bb, 佢都會有機會感染到病毒嫁.
唯有保持個人及家居衛生, bb嘅玩具洗密d喇.

希望所有bb身體健康, 快高長大.

複式洋房

你唔好 :-( 啦!

我個仔喺四月個之後都係成日病,咳呀傷風呀,有一次都係咳到要照肺,又走私家醫院,又去政府醫院,走到我驚,嚇到我死。

香港D空氣唔好,病菌又惡,BB唔夠扺抗力,病係好容易的,因此不要太自責,加上近排天氣轉,差不多個個BB都咳都病,大人都病啦,何況B,所以真的不需要自責。我睇開的兒科醫生話,BB病一次,扺抗力就會多加一分。而家我阿B病得多,我無噤騰雞啦,小心留意佢的情況,一見唔妥就去睇醫生。

複式洋房

你阿B由乾咳變到痰咳,係因為的菌變咗樣,大人都會噤啦。下次你遇到噤的情況,要再帶佢去睇醫生,千祈唔好再亂俾中藥佢食,一來BB太細,好多可以治病的中藥都唔啱佢食,所以藥效慢,這些來去凶凶的病,吃中藥有排都醫唔好,盞個B辛苦。二來我們對中成藥的藥效一知半解,你俾佢食未必真係可以幫到佢。有一次我帶我個仔去睇中醫,個中醫話,咳分寒咳和熱咳,如保嬰丹這些,醫熱咳和驚風就可以,但如果B係寒咳,吃了只會更差。因此,唔好亂俾中成藥佢食啦,你信中醫就帶佢睇中醫啦。

如果你同個B睇西醫一次唔好,就要再睇多一次,並且要留意邊個醫生D藥夾你個B,有時人人話好的醫生,未必睇得你阿B好的。因此你要試!

以我的經驗,所有病毒引起的病,如傷風、感冒、咳、肚疴這些我會帶B睇西醫,要調理的,如有眼尿、熱氣、無胃口、疴爛屎等我會帶佢睇信得過的中醫。

複式洋房

BB咳係好正常的,以後你會遇到更多更多這些情況,不要太擔心。我阿B試過喺6個月大時咳足一個月,好慘!不過現在大了一點,扺抗力多了一點,都病小了,即使咳,都係睇兩、三次醫生就好。

好似我噤,有時我個仔扭抱,我都唔係每次都洗乾淨手才抱他,尤其喺街上。而且即使你乾乾淨淨,但難保你個仔唔會自己手多多四圍亂摸,然後去吃手指將D病菌吃埋落肚。

因此,你不要太自責,也不要太責備你個大仔。

複式洋房

好多謝大家既安慰,其實我都無話好惡咁話個大仔既,只係好認真咁同佢講囉!我都知亞b病都唔係完全關大仔唔洗手掂亞b事,唉!我只係見到亞b咁樣病法,個心好鬼痛,個人好唔開心,同老公講佢唔明我既心情,唯有係呢度講下,anyway!多謝大家!

洋房

我好明白你心情,我BB係第二,三個月時,都睇左6,7次醫生,我都覺得自己做阿媽做得好差,寧願意代亞b病....
不過,好快雨過天晴,唔好唔開心嘞,從錯誤中學習

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

除左大仔要洗手外, 其實玩具呀, 家居呀都要keep clean 呀, 我個仔前幾日生娥口瘡, 我都驚到喊左出來, 第一時間好嬲工人, 點解湊到個仔咁. 後來冷靜左後諗諗, 其實我同老公都可能有責任, 事關醫生話係食左細菌入咀所以先會生娥口瘡, 所以真係唔知佢幾時會食到唔細菌. 所以唯一可以做既就係警覺高 d, 昅實工人有冇掂亞仔前洗手 (由其佢做緊家務時) 帶濕紙巾出出入入咁定時抺自己 & bb手.

同埋, 奶咀都係一個細菌既溫床, 我個仔除手拿起奶咀就食, 我平時都唔覺有問題, 因為個奶咀多數放於檯面, 但老公都訓導個工人, 叫佢定時洗奶咀, even冇跌落地.

唉, 真係好多心思先得.

anyway, 你細仔好快冇事, 而家轉天氣, 大人都易咳何況咁細, 唔好比佢凍親頸仔. 穿多點衣服.

複式洋房

moonychan 寫道:
除左大仔要洗手外, 其實玩具呀, 家居呀都要keep clean 呀, 我個仔前幾日生娥口瘡, 我都驚到喊左出來, 第一時間好嬲工人, 點解湊到個仔咁. 後來冷靜左後諗諗, 其實我同老公都可能有責任, 事關醫生話係食左細菌入咀所以先會生娥口瘡, 所以真係唔知佢幾時會食到唔細菌. 所以唯一可以做既就係警覺高 d, 昅實工人有冇掂亞仔前洗手 (由其佢做緊家務時) 帶濕紙巾出出入入咁定時抺自己 & bb手.

同埋, 奶咀都係一個細菌既溫床, 我個仔除手拿起奶咀就食, 我平時都唔覺有問題, 因為個奶咀多數放於檯面, 但老公都訓導個工人, 叫佢定時洗奶咀, even冇跌落地.

唉, 真係好多心思先得.

anyway, 你細仔好快冇事, 而家轉天氣, 大人都易咳何況咁細, 唔好比佢凍親頸仔. 穿多點衣服.

多謝晒你!其實你講既清潔我係每日都做,我隻手直情洗到爛,事關我每次掂亞b我都會洗一次手,我每日都用漂白水抹屋抹地,亞b既玩具我每日都會用滾水浸下佢,我出親街都一定有濕紙巾係身,掂親亞b前我都會抹乾淨手先,唉!我直情覺得自己有病添呀!
唉!見到亞b咳好慘!我都希望亞b快d好番啦!
thx!

複式洋房

我bb都係七個月呀..佢由五個月開始就咳咳
好番一個禮拜..又咳過!
不過,我覺得最慘係餵藥....
情況就好似睇電視d古裝片咁
迫佢服毒...
食藥時又無胃口食野..
我都希望佢快d好番拉..
大家一齊努力下拉..

首頁

尾頁

跳至