自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我想問全職媽咪辛苦還是在職媽咪呢(放工後要再照顧小B友)???

我全職家庭主婦做o左兩年幾, 湊仔好舒服, 日日個仔10點幾起身我先起身, 佢瞓晏覺又一齊瞓, 一日煮一餐飯, 淨係做家務好爽o家, 而家做在職媽咪, 放工第一時間去幼兒園湊放學, 重要買餸煮飯好似同時間競賽咁, 又要同個仔沖涼,做功課 真係無11點都無得停手, 所以而家都好想做番全職家庭主婦.

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 我想問全職媽咪辛苦還是在職媽咪呢(放工後要再照顧小朋友)???

曉晴

係呀,攪左9個字,差d搭唔到校車,都唔知佢想點,激c我,佢見到人就同人講" 我今天激嬲媽咪呀"(唔識既都講),跟住就咸,我個心好舒服,我好內疚,但又好嬲,唉.~
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 我想問全職媽咪辛苦還是在職媽咪呢(放工後要再照顧小B友)???

我係全職媽咪丫..基本上我覺得日子都幾ok..如果在職媽咪一定會辛苦好多..
不過其實一日24小時都要對住仔仔..都幾辛苦...就算佢依家返左幼稚園..重更加唔好過添...因為佢返學時要做家務..佢一放學..時間就比晒佢..同佢做功課直頭想死添丫

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 我想問全職媽咪辛苦還是在職媽咪呢(放工後要再照顧小朋友)???

貝貝

俊暆返學好ok,但返學前就煩,一星期六日,扭5日,好煩...好煩.
佢冇蝦小b,都好錫佢,出世時,就好呷唶,後來慢慢就好D啦.
多謝你呀,我而家好D啦.今日簡直唔想返屋企,怕見大B.

大家一起努力!

俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

me too.
我個名叫林波仔

禁止訪問

大宅

It depends on mother's attitude & requirments.

For a full-time mon, if she cooks 2 meals herself for his kid w/o a helper, it must be 辛苦 than 在職媽咪.
But if she buy take-away foods, she will be as comfortable as working mon.

For working mon, most of them have helpers, say grandmon/grandf/maid. She only needs to go to work. Houseworks will be left for the helpers. Then, working mon is not a hard task.

The above is of my opinion, dont shoot me

冰極 寫道:
貝貝

俊暆返學好ok,但返學前就煩,一星期六日,扭5日,好煩...好煩.
佢冇蝦小b,都好錫佢,出世時,就好呷唶,後來慢慢就好D啦.
多謝你呀,我而家好D啦.今日簡直唔想返屋企,怕見大B.

大家一起努力!

禁止訪問

大宅

冰極,
我覺得俊曦仲有d 呷醋, 所以大小便先返轉頭的, 因為佢想引你注意佢
你有冇睇剛剛星期日晚的 "父母學堂" 呢, 大女兒時常扭計, 反而小女兒又沒有喎

大宅

我未做過全職媽媽...所以未感受過

咁多年嚟...我覺得....我個女辛苦過我囉....因為佢 2 歲時我已經比佢讀全日班, 我返工前就"的"佢去返學, 到我放工先去湊返佢, 時間仲長過我地呢~ :-( :-( ....雖然, 我放工後都要煮飯比佢食, 日常家務都係我自己做...而我老公是在國內做野....星期尾回來佢都會幫手做家務, 但係, 我始終都係覺得小朋友辛苦 d 囉~~之不過...要搵食, 真係無辦法...好彩佢都好快適應....無紐計...

你地話丫, 嗰 d 唔洗做野又有錢洗, 而又可以成日對住個小朋友...點解佢地可以咁唔知足丫? 我咁辛苦返工, 我個小朋友又咁辛苦捱成日, 我地都要交稅養呢 d 人..真唔服~ :tongue:

首頁

尾頁

跳至