跳至

首頁

尾頁

男爵府

北角衞理堂幼兒園 Interveiw

請問有冇BB最近報名2007年度入學, 而又已經Interview, 可否分享內容及有乜要注意。

我個仔仔 11/18 Interview.

謝謝!

子爵府

2018復活節勳章

Re: 北角衞理堂幼兒園 Interveiw

我個仔今個星期六 (11/11)面試!我都想知會係咩形式?考家長定考BB呢?會問D嘜野?

NathanMaMa:
係呢!你點解報呢間學校?分享下!!

男爵府

一來我想囝囝讀基督教學校, 同區無乜選擇,二來囝囝表哥正在讀此學校, 亞嫂大讚老師很好, 很有愛心。而學校是採用活動教学, 從玩中學習, 我想小朋友會開心D。
小朋友太細, 唔想佢咁快就做"填鴨", 希望佢享受學習及群體生活。

我暫時只報了這間, 你呢? 有其他心水嘛?
你又點解報呢間學校?分享下!!
希望11号的面試你能順利, 亦希望我哋兩個小朋友有緣做同學仔啦!

bongbongmum 寫道:
我個仔今個星期六 (11/11)面試!我都想知會係咩形式?考家長定考BB呢?會問D嘜野?

NathanMaMa:
係呢!你點解報呢間學校?分享下!!

子爵府

2018復活節勳章

我地無任何宗教信仰,所以我地唔介意個仔讀幼稚園係咩宗教背景 (應該係學校會介意??),同埋將來佢信咩教.

我揀呢間學校係見佢口碑几好,老師有愛心,環境唔錯 (我上個星期日去過佢地開放日,都覺得几乾淨/闊落),課程唔會太深或太淺,同埋將來多數會入讀佢地教會ge小學/中學 (口碑係區內都好好).

我仲報左蘇淅 (已經收左我個仔讀N1,不過下午班,唔係好鍾意),同埋明我 (出年三月先面試),兩間都係區內名校,將來升到好小學机會大D.(老實講,呢個係好緊要o既!!).到時睇下邊間收我個仔再作最後決定.

明天面試,平常心面對!我個仔得果15個半月大,段古唔會考D好深ge野,我希望佢到時唔好扭計,就謝天謝地啦 (上次蘇淅面試,佢表現几好,所以取錄左)!

洋房

北衛的面試好簡單, 大班小朋友同家長一起, 讓小朋友自由選擇玩具玩, 面試老師會在遠處觀察小朋友一段時間, 隨後便接觸小朋友, 跟他們傾談, 但不是問問題, 目的只在了解小朋友 的反應, 便是了, 十分輕鬆自然, 小朋友及家長完全沒有壓力.

放心, 北衛是好學校, 我囡囡是十分害羞易哭, 開學至今, 一次也沒有哭過, 最重要他十分喜歡返學, 星期六也說要返學.

別墅

NathanMaMa & bongbongmum,

兩位媽咪妳地好,我亦正想安排bb報這間,請問我個bb現在差不多15個月,是否已需要去報名呢?而家先至報,會唔會太遲?唔好意思,我係咪好多野問

男爵府

Hi Hei822,

如果你有興趣報名, 不如你打去問問情況 ---tel: 25719015
跟手去佢地個網址︰www.npmc.edu.hk download 報名表填好寄比佢地啦。

我知playground 就比較Full. 幼兒園我唸都OK呱。

Good Luck!

hei822 寫道:
NathanMaMa & bongbongmum,

兩位媽咪妳地好,我亦正想安排bb報這間,請問我個bb現在差不多15個月,是否已需要去報名呢?而家先至報,會唔會太遲?唔好意思,我係咪好多野問

別墅

Hi NathanMaMa,

thx

首頁

尾頁

跳至