跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

2002 ~ AUG 媽咪會 ( part 2 )

[size=xx-large]~8月寶寶 / 媽咪~
資料庫

[size=large]媽咪 BB名字 誕生日 性別 出世体重

1. cool~lala浚浚7月14日 男 2.992kgs,
2. Yanyan 世倍 7月23日 男 7磅半
3. miffy 侒侒 7月24日 男 2.63kgs
4&5. irenepang 7月27日
大孖女:雪妍 suei 1.74kg
細孖女:心妍 summi 2.13kg
6. tam 諾而 8月2日 女 3.565kg
7. Tomdog(Garlin) 8月2日 女 7磅
8. wawa 朗謙 8月3日 男 2.92kg
9. Jennice 樂賢 8月3日 男 3.55kg
10.嵐嵐-嵐嵐 8月3日 7.1磅
11Whalebb(Berenice)8月3日 女 2.39kg
12. CPY 霈賢 8月4日 男 3.4kg
13.kayiu穎鈮8月4日 女 2.7kg
14貓公主 朗希8月5日 男 3.6kg
15. Becky 嘉熙 8月7日 女 3.25kg
16. tungtung020807 (joanne) 曈曈, 8月7日, 女 8磅2.
17. Babies 愷恩 8月8日 女 2.975kg
18. Golfer 悅妍 8月8日 女 2.99kg
19. bobo 恩桐 8月8日 女 3.22kg
20.Patricia (Angus) 8月8日 男
21. jackie (James)浩輝 8月8日 男 3.25kg
22.Elsa遠孜8月8日男3.26kg
23.Dora, 曉穎 8月8日 女 3.145kg
24.Bowie YuYu榆榆8月8日 女 3.1kg
25.Chloebbmama 蕎熙Chloe 8月10日 女 3.11kg
26.DC 晧桓 8月10日 男 2.5kg
27.tulipyk 志軒 8月11日 男 2.82kg
28HCPOON :Clara (曉晴) 8 月11日女3kg.
29.chichingmama枳晴8月12日女3.64kgs
29.1wwinnniew - 浩然 - 8月12日 - 男
30.Eliza爾進 8月13日男 3.28kgs.
31.celiaho紫筠8月13日女2.96kg
32.yanny (Lydia) 8月13日女2.82kg
33.amy~T.T.梓弢男 8月14日男 6磅7安士
34A.tungtungma814 (彤彤)8月14日女3.4kg
34.janet 梓軒 8月16日 男 3.095kg
35.Edith金加 旋 (Karsten) 8月16日男3.84kg
36.spring(ari) 8月16日男6.8磅
37.靚靚媽媽 康蕎 8月17日 女 2.94kg
38.pinky 瑋頤 8月19日 女 3.42kg
39.YipYip大隻B 豐豐 8月19日 男 3.545kgs
40.Alice (Charlotte) 8月19日 女 3.56 Kg
41.Mrs Correia(olivia)8月20日 女
42.atta 麒智 8月21日 男 2.71kg
43.amy 樂謙8月21日 男
44.CarlyTKOmama (Parco)8月22日 男
45.Melissa (Michael Po)8月22日 男2.7kg
46.Kaheiboy家曦8月24日男2.32kg
47.Siliva (Ian Chow)8月24日男3.45kg
48.kilam 瑩琳 8月25日 女 3.085kg
49.byychan 樂睎 8月26日 男 3.72kg
50.sara 穎瑤 8月26日 女 3.2kg
51.HelloKitty(Yuki)8月26日女3.585kg
52.ykwong8888 Chun Chun8月26日 男 2.95 kg
53.dominee 梁智淘 8月27日 男
54.CheriLee(Cheri) 8月28日 女 2.6kg
55.天天媽咪 Augustine(天天) 8月28日 男 3.72kg
56.車車 clarice (芷瑜)8月28日 女 2.81kg
57bullbull (Ryan-栢豪 ) 8月28日 男 3.5kg
58Sammili(Jeremy Chiang)8月29日 男 3.03kg
59jessjess 維記8月30日 男 3.575kg

[size=x-large]合共 : 31男 , 27 女
[size=x-large]
各位8月媽咪o既生日日期:

1月 -
2月 - 5日(CPY), 7日(yipyip/ TUNGTUNGMA), 16日(CheriLee)
3月 - 1日(靚靚媽媽), 4日(bean ma), 7日(jessjess)
-28日 (joanne)
4月 - 8 日(嵐嵐~艾菲)14日(sara),28日(bobo & DC)
5月 - 19日 (becky)
6月 - 26日 (kayiu)
7月 - 17日(wawa)
8月 - 3日 (Jennice & irenepang803)
9月 - 4日(miffy),16日(ykwong8888)
10月 - 7日(tam), 15日(pinky), 25日(kilam)
11月 - 9 日 (Siliva)26日(byychan)11日(HCPOON-Margret)
12月 - 5 日(abc_abc=alice)24日(yanyan)

[size=large]如有新加入既媽咪,請 PM 資料給我

男爵府

Re: 2002 ~ AUG 媽咪會 ( part 2 )

我第一個報到!!!

男爵府

我又黎

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

SPEED 係吾係快 d

大宅

我都o黎報到啦

子爵府

Hi all mum

我又來!!!!

bobo

仲有囡仔聽覺係敏銳o的,個囡無朗謙咁好訓.不過好在佢都分到日夜.

公爵府

wawa,

我細囡訓果方面都 ok ! 算訓得多 ....所以長肉

子爵府

BOBO

睇你個囡幅相都知佢好長肉. 佢介咗夜奶未呀? 佢個額都好高下. 不過囡真係多肉o的,我個囡都有肉過朗謙,所以頭一個月都好好抱.

公爵府

wawa,

差不多 3 個月已經介左夜奶, 因為餵人奶容易餓 d , 但好彩我 d 奶脂肪重, 現場晚上都頂到 6 小時. waiwai 出世6 月時 3.1 kg. 11 月 6.7 kgs

子爵府

bobo

waiwai同我個囡出世一樣重量喎. 我囡囡朝早易餓o的,而家夜晚都可以頂到3-4.5小時,我想佢好似朗謙咁1個多月介到夜奶, 不過介咗夜奶可能無重得咁快.

男爵府

我又來~~

大宅

哈哈哈,我又偷上來呀 :mrgreen:

唉,你地就好啦,大家小朋友都差唔多大,個個都好似好生性咁...諾而早兩個星期先開始比老師話佢有耳性,乖左d....番左年幾學先學到咁,頭都暈。

wawa,

恭喜哂,女女都幾重啵,第時可以同囡囡扮靚靚行街啦^0^
諾而同我去街shopping,佢會開始幫我選衫扮靚,仲會叫我買呢樣買果樣,真係好開心。

聖誕節你地係咪有gathering呀?預埋我同諾而丫

大宅

Report duty!

公爵府

擒日家長日, 外籍老師讚 chloe 各方面都好好, 英文程度都好好, 聽講都好好, 唯一喜歡傾計. 但普通話老師就好嚴, 佢話 chloe 好聰明, 都算聽話, 但過份活躍, 喜歡傾計, 吾夠專心. 雖然能用普通話交談, 但太口語化 .... 所以要我地跟她練習回答問題技巧 (普通話) eg : 你的家在那裹 ? 應該是 : 我的家在紅磡黃埔花園 xxxxxxx . 而 chloe 只會回答 : 我住黃埔花園. 所以是不適當. 回答不夠詳細.小一面試難取高分

另外我開始擔心 chloe 升小一問題, 問題不是什麼好學校, 而是轉小學, 現在 chloe 很愛樂基, 每日都吾想放學, 最好留係學校到他自願離開, 起碼多 30 mins. 我怕 chloe 好難適應新學校. 點算 !

大宅

bobo,
我都有升小一的恐懼症!

子爵府

TAM

好耐唔見啦! 下次有gathering記得出來喎. 我好鍾意個囡架, 我成日抱佢,以前朗謙就抱小o的,可能係咁個囡都有時摟抱,同埋鍾意訓係我心口度. 不過我都會適可而止,因為怕佢要抱住訓. 我都好期待佢快o的長頭髮, 佢o的頭髮多過哥哥好多. 但我又怕太多難打理,真矛盾. 囡仔衫真係好靚,我都買咗好多. 而家又要搵位放.

我都覺得好得意,我地4個大就同一個月,細就同一年同埋係4朵金花.

bobo

朗謙都好鍾意返學架, 我都擔心佢唔知適唔適應. 不過佢地學校連埋小學,成日見到o的哥哥姐姐會好o的. 但唔同咗環境真係都會有o的擔心.

你試下同桐桐講故事時,盡量朗讀文章,咁佢中文會好o的. 下星期就滿月啦,終於可以出關.

connie/pinky

o的28方真係好難飲,我都唔無加雞係咁當藥飲就算,不過飲完精神各方面都唔錯.

男爵府

tam
諾而咁乖呀.起碼有進步...賢賢仲係百厭到呀 我都好期持同囡囡行街的一日...

karen
你囡快滿月啦.你而家已經咁鍚佢,話你一定會偏心啦.hehe 抱啦唔怕啦.抱多3年之嘛.之後佢比你抱至奇 我囡都好中意訓我心口.我keep住每日都係我親自抱佢訓覺.佢好"林"架...

你餵人奶都要努力呀.起碼都要平你上一胎既紀錄啦.支持你 :wink:

bobo
咁快就諗小一,我都未有時間擔心.

男爵府

Tam,

諾而有進步, 你要鼓勵佢呀。

同阿囡行街真係好開心, 愷恩就自己揀衫比自己, 唔係揀比我。每次出街前, 就開衣櫃揀衫, 扎什麼辮, 好鬼麻煩。

公爵府

dear all,

有沒有人可以幫我儲 (雪印奶粉-思敏兒,思敏傑)-單據(指定超級市場) , 因為我想換年曆, 但它又沒有得買 ...
如有請 pm 給我, 謝謝

大宅

你地個個都睇少左個d字,係乖左""d""呀~~唔係好乖,佢依然係企係度扭身扭勢,講到我口水都乾都係咁,都唔知點解女仔都咁唔斯文,但事實上佢好似我細個,一d都唔斯文

Babies,

咁我都有鼓勵佢的,猛話好開心呀,老師讚佢呀,我開心到要喊呀咁…諾而又會開心到彈彈下。
諾而的貪靚程度係超高,同佢去剪頭髮呃佢剪同snow white的髮型一樣之後,就唔比我同佢扎辮,因為snow white無扎辮,而家我少左個娛樂。:tongue:

wawa,

哈哈,女仔真係好氹得人開心,又可以扮靚,真係衫都買多幾件,最緊要係女真係好嗲,諾而成日都會係街度狂錫我同講”我真係好鐘意你呀,媽媽” 佢講親呢句我真係由心甜到出黎。

bobo,

儲夠我就call你啦

其實我都開始好擔心上小一的問題,因諾而返全日,係學校寫埋字,佢無一個習慣係放學就要自動自覺做功課,有時我又懶,唔係日日要求佢寫字。最慘係佢成日都唔記得野,叫佢交通告返學校,日日放學都仲見到張通告係書包入面,起碼要叫兩三日先完成到,第時上小學真係唔知點算… :cry:

首頁

尾頁

跳至