自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 收緊內地婦來港產子網上發起簽名

支持支持

公爵府

明明市民咁多不滿, 點解政府可以當睇吾到既

SUPPORT

<<click here>>

民房

200%支持

子爵府

各位媽咪, 請幫幫忙

為你地的小朋友將來出一分力好嗎, 捍衛港人福利, 一 人 一 請 願信

請入來簽個名
[url=http://www.petitiononline.com/WinnieHo/petition.html ]http://www.petitiononline.com/WinnieHo/petition.html [/url][url=http://www.andylauhk.net/Leaflet_pregnant.html ]http://www.andylauhk.net/Leaflet_pregnant.html [/url]

[size=x-large]請轉寄比你的朋友

[size=x-large](請通知你的丈夫, 家人, 同事和朋友出一分力)

大宅

與其不停鬧d大陸人,不如試想想,
其實大家唔覺得奇怪嗎?
點解咁多問題政府仍係度耍太極?
又搵一堆藉口話咁咁咁有"利"香港未來?

唔覺得政府不斷有意無意的輸入大量內地人入來嗎?
唔覺得這不可能是政府單純想"改善"將來的人口問題?
我無法相信政府會咁愚蠢......
是否和政治有關?

我個人有以下推論﹕
1. 美其名實施自由行帶動香港經濟發展。

實則只係有利d商人錢袋,而最大目的係讓一大堆內地人蜂擁而來,雖則是旅行,但香港咁細,長期一大堆人容易自出自入,香港d遊客仲多個"住客",邊有d地方係咁?簡直係喧賓奪主。長期係咁,香港的種種本有的生活文化和特質都變成大陸咁。
你去到街度,例如旺角,只係逛下街,都逼到在行人路都要排隊行,而周圍多數係大陸人。

2.不好好培養本地人才(例如係香港讀大學仲貴過去台灣讀,考得到都未必有錢讀),香港大把有天份的孩子,卻放著浪費。但卻要不停提議放寬輸入大量專才。究竟為什麼?又是一個借口管道輸入內地人,愈多愈好,第時的政府官員全都是由內地輸入,因為香港已無人才,咁管治都方便d。

3. 再來故意藉詞早年終審法院判決那件案件來推卸責任,借口俾機會和間接訊息讓內地人不停來港產子,等香港本土人唔好再生,買少見少,好讓將來一日終變成完全大陸同化的香港,香港本土生的下一代就愈來愈少,不是消聲匿跡,就是將會因長久以來"敵對"、分化而造成香港難以團結,咁,第日又點會再有五十萬人起來反對政府的任何政策呢?

4. 立法賭波合法化,想開徵銷售稅﹕
唔去根治問題(如果政府唔係有目的故意大量輸入內地人的話),卻要搞盡腦汁,想出這類影響香港社會質素和風氣的賺錢方法,來讓政府庫房增加收入,再來應付現在和將來大量擁入又沒有經濟基礎的新移民。

哈哈,其實都唔係咁關d大陸人民事,係兩地政府的問題,不管是為政治目的或別的原因。

以上只係個人的推想罷了﹗如果政府個腦袋唔係咁諗就當我無講過。

但如果唔係有政治目的,咁,個政府真係超級無能兼白癡,sorry,粗魯左d....
由民選出來ge政府可能未必做到最好,但唔係由民選出來的政府,你唔駛旨意佢會聆聽民意,因為人民對佢地官位當選與否無威脅,當然亦唔需要向人民交代。
:tongue:
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

民房

該用戶已被刪除

民房

大宅

3. 再來故意藉詞早年終審法院判決那件案件來推卸責任,借口俾機會和間接訊息讓內地人不停來港產子,等香港本土人唔好再生,買少見少,好讓將來一日終變成完全大陸同化的香港,香港本土生的下一代就愈來愈少,不是消聲匿跡,就是將會因長久以來"敵對"、分化而造成香港難以團結,咁,第日又點會再有五十萬人起來反對政府的任何政策呢?

我又覺得呢單野唔可以入政府數. 明明係有人(唔係政府)大力支持同莊豐源上訢, (我都唔明點解要咁照顧呢個父母唔係港人既細路) [size=x-large]今時今日, 果班當年覺得自己戰勝香港政府, 高調維持司法獨立既人士去左邊? 佢地應該出來尋找方法善後!

我只係想講句, 當年佢地可能真係用心良苦, 但係玩政治真係唔可以咁幼稚, 唔係真係玩死我地班市民.

我唔係偏幫政府, 不過若個個周圍去放火頭, 燒著就罵政府救火不力, 係咪有d唔公道?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

喺邊度可以簽呀?我要簽.....

男爵府

大廚勳章

already signed and foward the link by emial

男爵府

畀面勳章

係啦,果班野去晒邊呀,長毛0廿叻吾出黎出下頭,成日做埋d無無野,幫埋d吾值得幫既人,成日諗住反咩反物,到頭黎做到d咩呀,一d建樹都無!

子爵府

各位爸爸,媽媽, 請幫幫忙

為你地的小朋友將來出一分力好嗎, 捍衛港人福利, 一 人 一 請 願信

請入來簽個名
[url=http://www.petitiononline.com/WinnieHo/petition.html ]http://www.petitiononline.com/WinnieHo/petition.html [/url][url=http://www.andylauhk.net/Leaflet_pregnant.html ]http://www.andylauhk.net/Leaflet_pregnant.html [/url]

[size=x-large](請通知你的丈夫, 家人, 同事和朋友出一分力)

男爵府

睡覺 寫道:
與其不停鬧d大陸人,不如試想想,
其實大家唔覺得奇怪嗎?
點解咁多問題政府仍係度耍太極?
又搵一堆藉口話咁咁咁有"利"香港未來?

唔覺得政府不斷有意無意的輸入大量內地人入來嗎?
唔覺得這不可能是政府單純想"改善"將來的人口問題?
我無法相信政府會咁愚蠢......
是否和政治有關?

我個人有以下推論﹕
1. 美其名實施自由行帶動香港經濟發展。

實則只係有利d商人錢袋,而最大目的係讓一大堆內地人蜂擁而來,雖則是旅行,但香港咁細,長期一大堆人容易自出自入,香港d遊客仲多個"住客",邊有d地方係咁?簡直係喧賓奪主。長期係咁,香港的種種本有的生活文化和特質都變成大陸咁。
你去到街度,例如旺角,只係逛下街,都逼到在行人路都要排隊行,而周圍多數係大陸人。

2.不好好培養本地人才(例如係香港讀大學仲貴過去台灣讀,考得到都未必有錢讀),香港大把有天份的孩子,卻放著浪費。但卻要不停提議放寬輸入大量專才。究竟為什麼?又是一個借口管道輸入內地人,愈多愈好,第時的政府官員全都是由內地輸入,因為香港已無人才,咁管治都方便d。

4. 立法賭波合法化,想開徵銷售稅﹕
唔去根治問題(如果政府唔係有目的故意大量輸入內地人的話),卻要搞盡腦汁,想出這類影響香港社會質素和風氣的賺錢方法,來讓政府庫房增加收入,再來應付現在和將來大量擁入又沒有經濟基礎的新移民。

哈哈,其實都唔係咁關d大陸人民事,係兩地政府的問題,不管是為政治目的或別的原因。

以上只係個人的推想罷了﹗如果政府個腦袋唔係咁諗就當我無講過。

但如果唔係有政治目的,咁,個政府真係超級無能兼白癡,sorry,粗魯左d....
由民選出來ge政府可能未必做到最好,但唔係由民選出來的政府,你唔駛旨意佢會聆聽民意,因為人民對佢地官位當選與否無威脅,當然亦唔需要向人民交代。
:tongue:
:-( :-( :-( [size=large]所以,仲話香港五十年不變,未夠十年己快翻天覆地了!!

大宅

THANK YOU, 我都簽左了....

小虎豬媽媽 寫道:
各位爸爸,媽媽, 請幫幫忙

請入來簽個名

大宅

睛靈勳章

我都簽左名支持.
del

大宅

這樣唔代表政府可以推掉責任,
如果政府唔係有意,曾生就唔會話"佢地"係未來的人才,
係將來社會(我地老人)ge支柱...
係未來重要的人口......
仲想推辭?
無事順水推舟,
如果搞出香港有事黎,大家鬧政府,佢就可以轉移話係因為上次終審個case囉,以為咁樣可以甩難,"借刀殺人",兩頭得利(因為移一大堆人入黎根本係佢地所願),等d人鬧果單case.... ,繼而影響左市民對香港法治獨立的警覺性。

Eclipse_2006 寫道:
[quote]3. 再來故意藉詞早年終審法院判決那件案件來推卸責任,借口俾機會和間接訊息讓內地人不停來港產子,等香港本土人唔好再生,買少見少,好讓將來一日終變成完全大陸同化的香港,香港本土生的下一代就愈來愈少,不是消聲匿跡,就是將會因長久以來"敵對"、分化而造成香港難以團結,咁,第日又點會再有五十萬人起來反對政府的任何政策呢?

我又覺得呢單野唔可以入政府數. 明明係有人(唔係政府)大力支持同莊豐源上訢, (我都唔明點解要咁照顧呢個父母唔係港人既細路) [size=x-large]今時今日, 果班當年覺得自己戰勝香港政府, 高調維持司法獨立既人士去左邊? 佢地應該出來尋找方法善後!

我只係想講句, 當年佢地可能真係用心良苦, 但係玩政治真係唔可以咁幼稚, 唔係真係玩死我地班市民.

我唔係偏幫政府, 不過若個個周圍去放火頭, 燒著就罵政府救火不力, 係咪有d唔公道?[/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

由 睡覺 於 2006-11-14 12:27:15

這樣唔代表政府可以推掉責任,
如果政府唔係有意,曾生就唔會話"佢地"係未來的人才,
係將來社會(我地老人)ge支柱...
係未來重要的人口......
仲想推辭?
無事順水推舟,
如果搞出香港有事黎,大家鬧政府,佢就可以轉移話係因為上次終審個case囉,以為咁樣可以甩難,"借刀殺人",兩頭得利(因為移一大堆人入黎根本係佢地所願),等d人鬧果單case.... ,繼而影響左市民對香港法治獨立的警覺性。

唔好意思, 我唔係話政府無責任. 不過想指出[size=x-large]避免投放火頭同出力救火同等重要. 而家d市民只係責備救火一方, 有欠公平.

公產黨有幾十年政治鬥爭既文化同經驗, 香港各個政黨做事時真係要多方思考, 唔係自以為打了一埸漂亮的仗. 其實係輸了身家. 到時想補救都無法. 我地生於斯, 長於斯, 好希望一國兩制係真正實行, 這當中真係有賴各政黨, 各市民既智慧.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

同埋既然要尊重司法獨立, 最好係尋求法律界人士, 睇下有無法子修補這個漏洞.

不過大家要知道:
1. 大陸政府唔會輕易修改基本法;
2. 司法界唔贊同人大釋法.

所以好希望熱心既司法界人士比比意見, 有無係不觸動(1)及(2)既情形下可以推翻莊豐源一案. 若無可能的話, 我們要接受現實. 只可盡用行政手段, 阻止大陸孕婦來港. 不過現時自遊行咁方便, 實行都幾費力. 亦唔好到時有d人權戰士出來話我地對待內地孕婦唔人道. (穿了水都要送佢返去國內既醫院.)

大宅

重有對於果班已經成功得到港人身份既bb, 我地要如何對待佢? 投放資源, 培育佢成才; 定係讓佢目不識丁, 無搵食能力, 加入黑社會, 成為香港既危險人物.

這些都是很多歐美國家遇到的問題. 投放資源會增加社會負擔, 亦對交了稅的公民不公平. 遺棄佢地, 將來社會可能有治安問題. 這是一個兩難之局. 這不是一個容易處理既問題.

首頁
45678...15

尾頁

跳至