自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB唔肯食奶, 有無人可以教下我呀

大家好, 我剛加入親子王國這個大家庭. 我係8月份生左一對龍鳳胎, 依家差唔多3個月大喇, 不過哥哥唔知點解, 近一個月唔肯食奶, 一食就喊, 所以一日好辛苦只食到3餐, 仲要比出世輕過佢既妹妹追過佢, 有無人有里個經歷, 可以分享下嗎? :-(

伯爵府

魅力王子

Re: BB唔肯食奶, 有無人可以教下我呀

恭喜生左一對龍鳳胎!!!
每個BB的食量都有所不同,如果孩子的精神狀況良好,發育正常,是不用強迫孩子多吃的。當然,家長要確定孩子不是身體不舒服,或是奶咀不適合才可以。

:-P

子爵府

每個bb既口味都唔同, 可能要和哥哥轉奶粉會改善. 我個仔之前都有這問題, 轉了奶粉後便肯飲了. 如有擔心, 可打電話問健康院姑娘, 始終專業意見好d, 唔好咁擔心!

大宅

多謝你既意見呀!! 我都打算嘗試下換過另一隻, 你有無好介紹?? 你既bb 幾大過呀?

大宅

多謝晒!! 如果日後你有咩野好介紹, 可以pm 我架, 我初為人母好多野都唔識, 多多指教.

水晶宮

轉奶粉試下都好

我就覺得A+食左皮膚白d,雪印就適合黃種人食,對腸胃好些

子爵府

我都覺得A+幾好, 我而家個大仔同細女都係食A+.

以前大仔就係食過幾隻牌子都唔係食好多, 試過A+之後, 佢就肯食, 所以我覺得佢鍾意食呢隻, 所以食到而家.

我諗你要比你仔仔試下先知, 有時可以入d BB會有試用裝, 都ok架.

不過你BB太細就唔好成日轉奶, 如果轉左一隻佢肯食就比佢食固定果隻就OK.

大宅

唔該晒, 我真系為左佢傷透腦筋了! 我嘗試幫佢轉下奶粉, 希望好d啦. 係呢, 你個bb幾大呀?

子爵府

felicityfun,

我大仔已經3歲半, 而家讀緊K.1, 細女就7個幾月, 不過我本身係餵人奶, 大仔好大個先開始飲奶粉, 細女就假日去奶奶屋企度先餵奶粉.

你要湊2個, 咪好辛苦, 有冇人幫你呀? 我雖然都要湊2個(1大1小), 不過因為大仔要返學(下午班), 細女下午又訓覺, 所以我都有得休息下, 你都要爭取多D時間休息呀, d BB訓左, 你最好都眠一眠呀 , 唔係好辛苦呀, 到時唔夠體力湊BB呀~

大宅

初時知道有2個BB既時候真系嚇左一跳架, 原來湊2個bb好辛苦, 我有一個工人同埋早上九點前有婆婆, 之後有表姐先可以攪得掂2個bb, 我唔想無左份工, 好大壓力, 所以暫時唯有0甘樣安排住先. 不過遲d如果我搬回市區, 未必有婆婆同表姐可以照顧佢地, 到時我可能無得再做野喇, 睇定d再算啦.

:-(

首頁

尾頁

跳至