論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

菲傭第1次出外打工, 黎左3日...佢喊了!!

hi, 各位...我好少向度發表的...希望大家比到意見我。

估計auntie home sick。 今天晚上我地一家三口外出購物用膳, 回來時...見佢向房度, 隔左一陣先行出黎...眼紅紅。我當然第1時間問佢咩事啦! 佢話無事ok, mom...我當然繼續關心佢...跟住佢就講話掛住屋企。
佢已婚, 35歲, 有4個仔女(最少6歲, 最大13歲)
點算, 可以點幫佢渡難關!?

我同老公即係知佢咩事, 知佢在港有家姐...話不如比佢打比家姐傾兩句, share下...佢話thx, 但係唔駛住, 遲d先喎。...再安慰下佢啦...我地知你第1次出外, 掛住小朋友, 我地都深深明白...無問題喎, 唔開心記得share...我地會盡量幫佢...又問佢駛唔駛寫信丫, 明天幫佢寄, 又話唔駛。可能佢想自救!?"自己克服"...佢話到禮拜日見到家姐會傾下計喎...我又提佢, 你有4個小朋友...你都出外打工都係想賺錢改善大家生活, 你選擇正確。我地都要打工, 都係想改善生活。...佢都應我"yes", 我仲話我地有信心你可以好快ok過來...佢點一點頭。後尾我用到我囡囡, 我搣左兩個橙, 叫囡囡逐d拎過比auntie...auntie似乎又好似ok少少。...請問大家, 我地仲可以點幫佢!?
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

洋房

Re: 菲傭第1次出外打工, 黎左3日...佢喊了!!

你好呀, 我是一個請了工人十幾年的僱主,我曾經都有這樣的經驗,其實寫信已太慢,現在科技那麼發達,你可買一張電話咭比佢打電話返屋企,但打完之後你Keep住,你大約兩至三星期再比佢打,但不要話比佢知下次幾時再打,唔係佢會掛住,影響平工作表現

另外,在日常生活叫你小朋友和妹玩多
:-D

子爵府

好媽媽勳章

My maid also 第1次出外打工, but I never see her crying. She always calls back to Philipines and talks to her son.

Actually I am quite worried whether she would spend all her salary on phone bills.
Hello everybody~~!

男爵府

好媽媽勳章

不是經濟是否許可...而係, 因為突然炒左印印,...自己都變得忙碌起來...很累!...佢黎我家兩日就不斷教佢野(中途我地都有出出街一, 兩個鐘; 佢都ok...可能當時交帶佢清潔, 寄情工作

珍珠宮

雖然我個姐姐無homesick,但我都會盡量令到佢融入家中。
首先係不斷幫佢同BB影多d相,另外,我又會將佢的傑作菜式影低(見另一個topic),然後會send俾佢三個囡囡睇。
佢D囡囡會好開心,一來工人會更錫BB,另外,佢煮餸都會越煮越起勁,因為有人讚,佢囡囡又會睇到,都會讚媽咪,同埋清楚佢媽咪的工作情況。我又會係電郵到讚佢媽咪work very good,佢媽咪會更落力工入。
依家佢三個囡囡成日追住我send相俾佢地睇,佢地好開心架。

此外,要令你工人愛上香港。
我會成日講香港有乜大事發生丫,好似陳馮富珍當選世衛幹事,又會講多d中國文化俾佢聽,例如:東坡肉的由來(我工人愛煮餸,所以佢特別愛聽),及相關的故事,e.g.蘇東坡story of bamboo……寧可食無肉、不可居無竹……令佢愛上佢身處的地方,佢就可以工作得開心d。

唔掛住屋企就假既,但佢愛上香港,愛上你家,自然就可以忘記唔開心的野la

珍珠宮

雖然我個姐姐無homesick,但我都會盡量令到佢融入家中。
首先係不斷幫佢同BB影多d相,另外,我又會將佢的傑作菜式影低(見另一個topic),然後會send俾佢三個囡囡睇。
佢D囡囡會好開心,一來工人會更錫BB,另外,佢煮餸都會越煮越起勁,因為有人讚,佢囡囡又會睇到,都會讚媽咪,同埋清楚佢媽咪的工作情況。我又會係電郵到讚佢媽咪work very good,佢媽咪會更落力工入。

我會成日講香港有乜大事發生丫,好似陳馮富珍當選世衛幹事,又會講多d中國文化俾佢聽,例如:東坡肉的由來(我工人愛煮餸,所以佢特別愛聽),及相關的故事,e.g.蘇東坡story of bamboo……寧可食無肉、不可居無竹……令佢愛上佢身處的地方,佢就可以工作得開心d。

唔掛住屋企就假既,但佢愛上香港,愛上你家,自然就可以忘記唔開心的野la

珍珠宮

男爵府

MandyPang

My maid is also an overseas bun, 28, come here for 5 months already. Her performance is OK. but very moody... before I do take care of her 心情, try many ways....but I feel too tired to keep doing this... so I just let her do what she want (look sad & look death at home) of course, she looks FINE on her day off.

any suggestions?
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

男爵府

好媽媽勳章

Froggy_joe :

聽落你的提意都幾得意喎 ...咁係由你mail, 工人無得私自mail定點樣安排架!? 又, 你工人係菲/印!? (估計係菲)...咁佢日日有新菜式嘛!? 你教定跟書學煮!?...

我同老公都怕ee 會忽然走...因為佢又好老實話想向香港做2年, 跟住去加國打工...但, 如佢申請到係咪會唔駛完約都走得人!? :cry:

洋房

不用客氣,大家都是僱主,不希望出現問題才後悔,另外比自己多個渠道發洩及分享,在現今社會,做一個時代女性真不簡單,家庭,事業真是很難兼顧得全面,我因為請工人唔好,所以辭去全職工作,改為兼職工作,上午文職工作, 現在下午開班教織冷衫或教外籍傭工烹飪班

再加上外籍傭工質素下降了很多(特別印傭),我用由第一代至今, 我由去年至現在已炒了二個,現在第三個啦,很勉強,她的性格不受話,不過她能記得湊個仔放學已足夠,因此我兒子已經9歲,每日放不同時間,

上一個做了五個月,仍然唔記得,有陣時臨番工提她,都可忘記,家務工作話了十五次以上,都好像新來,人的忍耐是很有限,由教變鬧,隨後她覺得我唔記得是應該,鬧是你的不對,她叫我唔好再鬧,我點可再忍,"炒"

:-D

珍珠宮

施晴媽咪:
我唔會私自俾工人攪我部電腦架。
我會每個月或每兩個星期(睇下得唔得閒la),將d相load上相簿,最重要個step,係叫你工人埋部電腦到,話俾佢聽,我幫你揀左呢d相俾你個女睇呀,好唔好丫∼∼∼?中間仲要加幾句,例如:你睇下你抱住我BB,BB笑得幾開心�你睇下你煮的餸,真係睇到都口水流……工人緊係笑到四萬咁,話好∼∼好∼∼好∼∼la,跟住係佢面前send電郵。工人會即刻send個sms叫囡囡check電郵。
其實呢個步驟好重要,咁樣係顯示你關心你工人,同埋佢會知道你好明白佢的處境,又肯定佢的工作,呢d又唔花錢的功夫,又令到工人可以安心幫你工作,何樂而不為呢?

煮餸個係我工人的強項之一(佢太多強項),有d係佢以前employer教,有d係我教,有d睇食譜,有d睇電視,有d自創
對於佢煮的餸,我完全support,例如會搵食譜俾佢,有一d特別的配料,會同佢研究下係邊處買……仲有,我會將我朋友、同事的讚美說話翻譯俾佢聽,支持佢繼續煮好餸
施晴媽咪 寫道:

聽落你的提意都幾得意喎 ...咁係由你mail, 工人無得私自mail定點樣安排架!? 又, 你工人係菲/印!? (估計係菲)...咁佢日日有新菜式嘛!? 你教定跟書學煮!?...

我同老公都怕ee 會忽然走...因為佢又好老實話想向香港做2年, 跟住去加國打工...但, 如佢申請到係咪會唔駛完約都走得人!? :cry:

珍珠宮

施晴媽咪:
我會每個月或每兩個星期(睇下得唔得閒la),將d相load上相簿,最重要個step,係叫你工人埋部電腦到,話俾佢聽,我幫你揀左呢d相俾你個女睇呀,好唔好丫∼∼∼?中間仲要加幾句,例如:你睇下你抱住我BB,BB笑得幾開心�你睇下你煮的餸,真係睇到都口水流……工人緊係笑到四萬咁,話好∼∼好∼∼好∼∼la,跟住係佢面前send電郵。工人會即刻send個sms叫囡囡check電郵。
其實呢個步驟好重要,咁樣係顯示你關心你工人,同埋佢會知道你好明白佢的處境,又肯定佢的工作,呢d又唔花錢的功夫,又令到工人可以安心幫你工作,何樂而不為呢?

煮餸個係我工人的強項之一(佢太多強項),有d係佢以前employer教,有d係我教,有d睇食譜,有d睇電視,有d自創
對於佢煮的餸,我完全support,例如會搵食譜俾佢,有一d特別的配料,會同佢研究下係邊處買……仲有,我會將我朋友、同事的讚美說話翻譯俾佢聽,支持佢繼續煮好餸
施晴媽咪 寫道:

珍珠宮

施晴媽咪:

施晴媽咪 寫道:

別墅

我個菲傭都係第一次來港工作,佢有三個仔女,離咗婚。其實佢係我一個外國朋友嘅菲籍女友嘅Auntie,我專登托我朋友搵佢嚟香港;由於佢都想D仔女生活好D,佢好樂意嚟香港打工。佢係知識份子嚟,好有教養。佢嚟咗第一日,我哋已經買咗張電話卡比佢,而且我仲會比佢上網同佢仔女Chat,佢知我哋咁錫佢,佢亦唔會過份,佢只會間中星期六或日Chat一陣,打電話仲計住兩分鐘,唔想"side"錢。佢同我講,佢都有喊,但當佢抱住我BB時,佢會好D,所以佢好錫我亞B。佢香港無朋友,唯一嗜好係睇書。試想想,只花少少錢,可以令佢安心工作,可樂而不為呢?

男爵府

好媽媽勳章

thx 各位意見。

男爵府

好媽媽勳章

剛剛兩日都成日問住工人點呀, 傾下計咁...又叫佢煮埋飯, 日頭揍住囡囡, 等囡囡訓左就清潔...希望佢寄情工作...似乎ok喎!...

噚晚再一次傾工作各樣...um...作為一個helper係要點樣!?佢都表現得合作, 我地大家都想了解多d大家, 無話有唔開心...佢仲應我地會知點做......叫佢坐, 而唔好成個人無腰骨咁, 有時仲訓向地墊 ...順帶一提...佢之前竟然比我發現沖完涼唔帶bra仲行出廳 嚇c我 ...當然我有即時話佢知要點樣啦, 淨係可以訓覺向自己床時咁做。...真係諗都無諗過哩樣要brief ?-( ...所以, 我初時都唔想咁快比佢打電話返屋企住...

直至今日, 今日從cam觀察, 真係主動左好多...又樂意同囡囡反, 而唔係淨係"困"佢向網床 或者淨係坐向佢身邊由佢自己反...有傾有笑, 有互動。今晚放工返黎, 囡囡都開心左...ee 都狀態好左 ...跟住, 我地就比個驚喜ee, 比佢打返屋企...佢講完個電話, 喊到 :cry: ...但, 佢打從心底裡好感激我地, 佢仲話佢屋企人話佢老細好人 ...佢話佢會比心機揍我囡囡, 希望係真。我就飲得杯落 ...我地都提佢唔好掛住成日打返去呀, 否則佢咁辛苦離開家人所賺的錢就無晒...佢都明 ...

點都好, 今晚個氣氛大家都覺得好好 :mrgreen: thx 各位 :-P

p.s.
佢家太窮, 無電腦, 唔可以send e-mail...本身仲諗住好似你地咁講耐不耐send d生活照比佢仔女tim...而家, 可能經郵寄(但, 咁樣又費時, 又用錢)
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至