跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

伯爵府

回覆:請教...關於婚後改名問題!

大部份鬼佬都會改姓, 不過我冇改,我成日都覺得"點解我要跟佢姓\"

大宅

回覆 pippo7389 的帖子

係咯...其實我老公反而叫我唔好改,不過有個朋友話佢都冇改,
咁佢有幾次有好多文件嘢唔知申請啲咩之類嘅東東,
人地知佢已婚,就以為佢本身個中文姓係佢個夫姓,
仲幫佢個老公改埋跟佢姓,攪左好耐,
原來美國好多人婚後都跟夫姓嘅

伯爵府

你朋友嘅問題我都遇過,我C6係 under 我嘅 health insurance 嘅,mail pharmacy 嗰邊將佢個 last name 改咗我嗰個,同埋好多時啲人以為我係佢女朋友,因為唔同姓 .. :;pppp:

大宅

我無跟夫姓,但我入籍時改番個英文名,要上法庭,仲要登報紙問有冇人反對,官會問原因,之後就比張文件証明你改咗名,之後SSN都要改名、銀行又要改咁囉。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+hikiko999+於+13-7-18+22:10+

原帖由 hikiko999 於 13-07-18 發表

最近結左婚,申請緊結婚Green Card,
我無改呀,一改就要改晒d 證件,好麻煩咁。

大宅

我冇跟。因唔單止證件,我好多professional documents要改。我英文名原來的first name+maiden name 個flow 好好,改咗姓唔好聽。同埋工作上我唔想d人唔認得我。冇改。但我個大仔好搞笑,成日見到新老師auto-mode解釋:

Yeah.... Mom has a different last name than the rest of the family, but she is still my mom. My parents live together. She had just decided not to change her name so her patients still know who she is!

激死!註:佢得6歲!

大宅

咁煩咖原來,我都應該唔會改個姓喇,最怕所有証件同credit card要申請過

男爵府

三個字... "好X煩"... (請自己填個X字)...

有好多文件要改, 又有幾個國籍的話, 個 passport, 出生紙又唔同, 第時你同美國Gov申請咩都要填多樣有無改過名, 有D又要係俾証明....

為一唔方便係個仔唔同你姓, 要解釋, 不過呢個年代已經好普遍, 已經無咩人覺得奇怪....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我結婚時都冇改,因為市府註冊當時已經唔可以當場改,要改就要搵律師,老公叫我自己決定,但就話要改好多嘢搞,銀行戶口、信用咭、公司紀錄、醫療紀錄。。。九萬樣嘢要改,好似車牌要改就要俾錢,所以我最後都冇改,我其實只係想加番個英文名喺前面,因為以前HKID冇加,不過而家問題又唔係好大,就算有時支票寫咗我英文名都入得到,只係唔可以即時兌錢啫。

其實而家好多老外都唔改名,費時煩之餘,好多女人心態都唔同咗,我有同事將老公個姓加喺自己個姓後面,因為想保留自己個姓,佢地話唔想舊朋友唔認得佢地係邊個,又有同事話proud of自己個種族,保留自己中國人姓。我見過有客改完一次又一次名,因為嫁完一次又一次,試過有一個改名都改咗5次,嫁A改名,離婚又改番自己果個,再嫁B改B,離婚又改過,之後嫁C當然又改C果個,希望唔駛再改啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

hikiko999 發表於 13-7-18 19:21
最近結左婚,申請緊結婚Green Card,
移民律師話最好係而家提出申請時一次過改埋名,否則之後想改會手續好 ...
我結婚時就係唔知邊個朋友同我講要改,於是我先去改左 Social Security,加左老公的姓喺我自己姓後面,跟住就有有經驗的朋友叫停,話唔好改,改好麻煩,所有文件都要跟住改,於是我就冇繼續改其他的文件。而家問題就來了,我的 Social Security 有老公姓,於是報稅要用老公姓,開銀行戶口時跟 Social Security,於是又 carry 左呢個姓。但其他文件因為我冇再改落去,所以全部用返我自己姓。日常生活都冇乜點,但有一次我要去銀行提一筆較大的現款出來,銀行要睇我 picture ID,我冇一個 picture ID 係有老公姓,我冇辦法證明我就係 account holder,最後提唔到錢出來。我真係覺得長此下去唔係辦法,或者應該要去 Social Security 度改返唔要老公姓

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 13-7-19 08:58
我結婚時就係唔知邊個朋友同我講要改,於是我先去改左 Social Security,加左老公的姓喺我自己姓後面,跟住 ...

但問題係你改果陣係用結婚為理由改姓,而家你抽番老公個姓出嚟,除非你marriage status有改變,唔係嘅話人地未必受理。,你去問清楚睇下你想果個做法得唔得啦,有時要解釋你個原因俾Social Security果度D職員聽可能仲麻煩。點解你唔改埋其他証件,拎住張結婚証書去做証就得,有D或者係要notary都未定。你都洗濕咗個頭,倒不如用埋洗頭水護髮素洗得乾乾淨淨啦,唔係你而家咁半天吊真係會好麻煩。

以前好多老外唔明,會覺得唔跟丈夫姓好怪,而家唔會架啦,大把老外女人都唔改姓,一來唔想改咁多嘢,二來改都要錢。我公司係改名就要改埋電郵,於是成日都要記得番打邊個姓去搵番同事。

公爵府

rose-mag 發表於 13-7-20 02:00
但問題係你改果陣係用結婚為理由改姓,而家你抽番老公個姓出嚟,除非你MS有改變,唔係嘅話人地未必受理:qui ...
我都明,我想去 Social Security 抽返夫姓出來好耐架啦,一路就係唔知用乜野原因同人地講,於是拖延左咁多年。全套改晒夫姓係一個辦法,但唔係我想要的結果,我真正想係全部用返自己姓。其實而家女權高張,同 Social Security 講我決定唔用夫姓,唔知佢會唔會 entertain 呢

王國長老

mugtaitai 發表於 13-7-19 10:17
我都明,我想去 Social Security 抽返夫姓出來好耐架啦,一路就係唔知用乜野原因同人地講,於是拖延左咁多 ...
老外有D好鬼傳統,遇著果D實話唔得,但不妨試下,如果唔得就唯有跟老公姓啦。
我有朋友姐姐以前冇改姓,次次去親學校見親醫生都要解釋點解同仔女唔同姓,
而家時移世易,大把老外都唔跟老公姓,有D一直同居唔結婚,
仔女都唔一定跟爸爸姓。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

我都有諗過入藉果時順手改老公個姓, 人地話入藉果時改無咁煩, 唔洗上法庭, 係咪架?

王國長老

ellie79 發表於 13-7-19 19:06

我都有諗過入藉果時順手改老公個姓, 人地話入藉果時改無咁煩, 唔洗上法庭, 係咪架? ...
其實呢,我懶仲未讀入籍,原本今年想搞,但又忙到死,所以我唔知而家入籍係點。
以前的確係可以改埋姓改埋名,係唔駛去搵律師,但現有文件証件一律要自己再去改,
尤其是銀行戶口都要去update,所以都係煩嘅,不過程度細少少咁啫。

公爵府

rose-mag 發表於 13-7-20 04:21
老外有D好鬼傳統,遇著果D實話唔得,但不妨試下,如果唔得就唯有跟老公姓啦。
我有朋友姐姐以前冇改姓,次 ...
好,下次上 Social Security Office,見到有後生女職員,問下可否 drop 左夫姓。後生女應該比較同情我?

王國長老

mugtaitai 發表於 13-7-19 20:15
好,下次上 Social Security Office,見到有後生女職員,問下可否 drop 左夫姓。後生女應該比較同情我? ...
女人會好D,傳統老外男人多數都會較注重老婆跟自己姓。希望你成功啦。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:回覆+rose-mag+的帖子我都有諗過入藉果時順

原帖由 ellie79 於 13-07-20 發表

我都有諗過入藉果時順手改老公個姓, 人地話入藉果時改無咁煩, 唔洗上法庭, 係咪架? ...
早幾年係呀,申請passport 果陣寫就得,宜家唔知,到時問下d 職員。

大宅

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+13-7-19+12:21+編

原帖由 rose-mag 於 13-07-20 發表
係呀!我好多女同事都冇跟夫姓。有d會(-)。仔女跟新hyphenated name. 佢地話夫家didn\'t pay for her education,why should I use their name?仲有,佢地話離婚時方便好多。

首頁

尾頁

跳至