少年成長

跳至

首頁
45678...18

尾頁

男爵府

回覆:琴日開始自製教材!

我也收藏了帖子呢,大家努力share 吧

TinTinMame  請問點收藏!??!!  發表於 13-8-22 17:07

別墅

cowboy_mama 發表於 13-8-6 13:15
謝謝分享! 已收藏帖子亦會繼續捧場!
cowboy_mama 恭喜你! 你係第 100 個回覆呀!!!送你熊仔玩衫 set, print + 剪 出黎就玩得喇!!
訓練 1:1 對應, 頭,身,腳, 衫, 褲, 表情, 顏色 :)

pm 我你的 email, send file 比你!
用 DIY 教材拯救世界!
japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

別墅

JapanC9,你好!

我好有興趣download你啲自制教材,請問老地方即係邊度? :p

別墅

Game #16 Mappi 的第一個蒙特梭利 Sensory Bin

Sensory 感官訓練在蒙特梭利是很重要的一環, 我也很同意.

自己煮飯時, 常常想, 如果我的舌頭更敏感的話就可以像廚師朋友一樣不用糖一茶匙, 鹽一茶匙的量, 靠味覺就可以知道要加多點什麼才更好吃. 顏色, 觸感也一樣, 這算紅色還是紫色? 怎樣搭配才好看? 買家具是什麼布跟什麼木, 看起來差不多, 買了回家用久了才知不好坐…

我希望 mappi 的感官能更細緻, 即使不做廚師設計師音樂家, 最少在生活上, 尤其是女生, 一定有幫助.

蒙特梭利 Sensory Bin 是很好的Sensory 感官訓練教具, 讓 baby 5官盡用, 去發堀去感覺. Messy play 就最好. 可是我全屋地毡, 好怕弄髒!!!!

結果拖到今天, Mappi 的第一個不麻煩, 不用錢, 不怕髒的 Sensory Bin / Sensory Tub 出爐了!!!

Mappi 的 sensory bin 比一般的小很多, 膠盒和蓋剛好可以平放在浴缸.

今天的冰火Sensory Bin Menu:
- 膠盒和蓋
- 玩水玩具: 大大小小的杯, 鴨仔, 小湯殼
- 彩色冰 + 冰格
- 暖水

彩色冰的做法:
- 我放了1隻熊仔, 2隻貓, 3條魚玩具入冰格 (小b怕食落肚的話可以不加 或加能吃的小東西)
- 加水
- 加色: 我用色用染色料 food coloring. 無的芬達, 可樂亦得
- 雪成冰

看到嗎? 冰內又乾坤!! 溶了就有 surprise!!!

把冰放進暖水的驚喜 – 20 秒

玩水的快樂 – 1 小時

我們今天學會的:
-凍, 熱
-冰, 水
-熊仔, 貓, 魚
-數數 counting: 1隻熊仔, 2隻貓, 3條魚
-紅, 藍, 綠, 黃, 紫色 - 彩色冰
-放冰入熱水會溶
-斜放冰格水會向下流

延伸閱讀: Sensory Bin 101

japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

別墅

jobylai 發表於 13-8-6 18:28
JapanC9,你好!

我好有興趣download你啲自制教材,請問老地方即係邊度? :p
老地方地址 PM 你了~

洋房

回覆:japanc9 的帖子

Japanc9 你好呀!受到你的啟發,我都開始自家製作小玩意給兩歲囡囡玩,多謝你的分享
不過我都想知老地方是哪兒?可pm我嗎?Thank you.

大宅

Hi JapanC9

我都有自製少少教材俾囡囡,可以pm老地方给我嗎?

複式洋房

回覆:duduki 的帖子

我都想知,老地方係邊。

複式洋房

Japanc9 你好,對你既遊戲好有興趣,可以pm我老地方嗎?多謝你的分享,真係佩服你的心思,我都要努力!

別墅

Hehe...尋日先發現呢個帖就中奬, 謝謝你!!

大宅

引用:Game+#16+Mappi+的第一個蒙特梭利+Sensory+

原帖由 japanc9 於 13-08-06 發表
Game #16 Mappi 的第一個蒙特梭利 Sensory Bin

Sensory 感官訓練在蒙特梭利是很重要的一環, 我也很同意.
呢個我估我女3歲半都仲玩得,yeah!
之前多謝你推介網頁俾我,尋日怱怱正左個reusable maze 俾呀女,玩得好開心,仲同爸爸分享,謝謝!

大宅

回覆 japanc9 的帖子

你啲自製教材好好玩,可否pm我??Many thanks

大宅

支持支持!!!!
我b而家得九個月, 好想快d玩到d GAME

請pm我你老地方既地址~~~thx thx

大宅

我BB得兩個月,但都有整黑白書俾佢,見到呢個帖好開心,可唔可以pm老地方俾我?

複式洋房

好有心的媽媽! 我有兩個小朋友,响大仔細時都試過學人整玩具eg入籌碼,而家成日顧住個大,細嗰個而家咩都冇,只玩發聲玩具。睇完你分享,又重燃返我整玩具的動力,多謝你呀平日時間有限,可否pm我你的老地方?Many thx^^

別墅

JapanC9,

多謝你嘅回覆,我已整咗長短飲管個game俾我個囡玩,佢雖然唔係咁跟instruction玩,但玩咗幾次就識咗長同短,好有效呀.....

請問有咩game可以教圖形同字母?

或者你有冇睇開咩website都係教人地自製教材?可唔可以pm我?集思廣益....kaka

男爵府

好欣賞樓主好有心機呀, 我比較懶好少DIY教材, 但就通常就地取材, 其實對小朋友來說, 所有野都係玩具, 有幾個簡單小遊戲可以同小朋友訓練不同感官/認知(適合2YR以上小朋友)

1. 估物件: 將日常物品放在布袋, 讓小朋友去摸去估下咩黎, 可訓練認知同觸感
2. 夾豆: 小朋友用夾子來起紅豆/黑豆, 放入洗乾淨的藥水樽, 訓練耐性及手眼協調
3. 穿飲筒: 去7仔攞彩色飲筒剪成不同長度, 用鞋帶穿飲筒, 可訓練手眼協調
4. 小食嘗試: 準備不同小食(任何食物都可以), 叫小朋友合埋眼, 用味覺試出係咩食物
5. 聽指令: 在廰中不同位置放一些玩具/物品, 然後指令小朋友要做咩, 例如: "你將架車仔放向枱下面", 然後叫小朋友去做, 可訓練多用耳朵去聽指令, 玩熟左可加至複合指令"首先要...然後..."

男爵府

6. 入銀仔: 如巳經玩入銀仔好熟練, 可以黎個進階版, 叫小朋友一次過執4-5個銀仔在手心, 然後用靠手指郁動將銀仔逐個逐個轉出至拇指及食指先入銀仔, 可訓練手指的靈活性

洋房

樓主,我都想知老地方係邊,可否PM我,謝謝!

男爵府

引用:好欣賞樓主好有心機呀,+我比較懶好少DIY教

原帖由 fishcowcow 於 13-08-08 發表
好欣賞樓主好有心機呀, 我比較懶好少DIY教材, 但就通常就地取材, 其實對小朋友來說, 所有野都係玩具, 有幾 ...
你D game 好得呀!有呢個集思廣益既帖真好

首頁
45678...18

尾頁

跳至