自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 06or07入學私立幼稚園, 都有學

大宅

畀面勳章

how to apply?/ ?-(

別墅

男爵府

話就話比你地. 但係得$24000咋喎,
邊間私校有咁平呀. 做得私校都唔會咁平架啦.
其實咪又係一樣都無咩改變喎??

伯爵府

真係唔係好明 -( ?-( ?-( 好含糊

咁 07 年入讀 k1, 08 年係升 k2, 咁應該係就讀, 而唔係入讀喎. 係咪就讀 = 入讀???

咁如果只係資助 07 年, 08 年唔資助, 咁係咪係叫如要享學卷, k2 (08年) 就要轉校, 如果真係咁, 咁即係將個轉校潮推遲一年, 咁如果讀開 k1 又點會無 la la 去轉校, 多餘.

水晶宮

ERICBB 寫道:
話就話比你地. 但係得$24000咋喎,
邊間私校有咁平呀. 做得私校都唔會咁平架啦.
其實咪又係一樣都無咩改變喎??

一個月$2000以下的私立幼稚園有很多架,我幫細女搵果間全年都係$21480學費

水晶宮

kyk 寫道:
真係唔係好明 -( ?-( ?-( 好含糊

咁 07 年入讀 k1, 08 年係升 k2, 咁應該係就讀, 而唔係入讀喎. 係咪就讀 = 入讀???

咁如果只係資助 07 年, 08 年唔資助, 咁係咪係叫如要享學卷, k2 (08年) 就要轉校, 如果真係咁, 咁即係將個轉校潮推遲一年, 咁如果讀開 k1 又點會無 la la 去轉校, 多餘.

應該係07年就讀幼稚園果批學生,包括k2,k3都可以用學卷直至畢業,咁樣就唔會有轉校潮發生了

水晶宮

Re: 06or07入學私立幼稚園, 都有學劵!

霖格格 寫道:

不過我自己就有疑問, 黎緊12月會安排囡囡插班非牟利幼兒園n1, 但我亦已報名私校出年的(07年) K1, 假設學校收, 我咁樣轉校, 都應該有份的嗎

總之你小朋友07年讀k1,間私校全年學費唔過半日24000全日48000就可以用學卷,係唔會理你有冇讀n1架

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

分別係07年入讀的學生讀[size=medium]私立幼稚園都可以用學卷,但只維持三年,2010年就只有非弁利幼稚園先可以用學卷。

之前曾生講,所有學卷只會用在非弁利幼稚園,私立幼稚園係冇份架

琥珀宮

見報導冇提到學費是否一年$24000/$48000以下既牟利幼稚園才可資助,我諗可能要等聽日有再進一步報導,攪清楚先。最好就唔好啦,理得間牟利收幾錢學費

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

十幾日之前李局長巳經話左會考慮俾私校緩衝三年,只不過今日先公佈,佢咁樣做係怕幼稚園會有個轉校潮,並唔係向私立幼稚園屈服。$24000/$48000係一早定左上限,就算係非弁利都一樣係呢個數,所以應該唔會改變。
全日和半日的資助都係13000,並冇26000呢個數既資助喎

琥珀宮

咁我記錯左咯,以為就讀全日就資助多一半。

sandylaw 寫道:
十幾日之前李局長巳經話左會考慮俾私校緩衝三年,只不過今日先公佈,佢咁樣做係怕幼稚園會有個轉校潮,並唔係向私立幼稚園屈服。$24000/$48000係一早定左上限,就算係非弁利都一樣係呢個數,所以應該唔會改變。
全日和半日的資助都係13000,並冇26000呢個數既資助喎

琥珀宮

我以為政府從善如流咋,轉咪轉得徹底d嘛!

[quote]
talkative 寫道:
[quote]
SandyKL 寫道:
見報導冇提到學費是否一年$24000/$48000以下既牟利幼稚園才可資助,我諗可能要等聽日有再進一步報導,攪清楚先。最好就唔好啦,理得間牟利收幾錢學費

水晶宮

[quote]
SandyKL 寫道:
我以為政府從善如流咋,轉咪轉得徹底d嘛!

[quote]

呢樣野個個都想,有時幻想下都幾好,你知啦政府既野成日都會改,話唔定有朝一日會成真呢

禁止訪問

Re: 06or07入學私立幼稚園, 都有學劵!

琥珀宮

彤b^^ ,

有d幼稚園就算過冇註冊到,可以寫封信或親身去問,求番個位會批架。依家出生率低,試下啦,見有人成功架喎。

大宅

聽日親自打去幼稚園問

首頁

尾頁

跳至