自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 你地會贊成邊個方法??

梗係唔俾出世紙啦!最好唔即時比$$以後都無得嚟hk

大宅

唔找數就一於唔俾出世紙

男爵府

環保接龍勳章

我話唔俾錢找數,就算俾咗出世紙都要打入黑名單,由出生那天開始計算利息,一日唔清還, 一日得不到港人福利。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

梗係唔俾出世紙啦,唔俾離境佢地求之不得呀。冇o左張出世紙佢o地就達唔到目的,冇著數貪心o既大陸人自然走啦。change the ruler is more important.(humman right)

大宅

<[email protected]> 寄給 我, ceo, sbenq
更多選項 10月6日(4 天以前)
敬啟者:
你於本年九月及十月期間致函行政長官,就內地孕婦來港產子事宜,提出多項意見。
你就本港公共醫療服務及社會福利事宜提出的寶貴意見,本局備悉。
(朱秀梅女士代行)

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

米奇BB 寫道:
梗係唔俾出世紙啦!最好唔即時比$$以後都無得嚟hk

男爵府

熱血勳章

我就話應該好以睇醫生咁,要有假紙同到診紙之分!BB係香港出生的,比晒$而父母是港人資格的就發出世紙,可享本港福利,而父母不是港人的話,在港所生的都無資格得任何福利,頂多盡人情比張非法到港出生証明書,條件是要比晒$先有得取!

大宅

一個好提議

LKS媽媽 寫道:
我就話應該好以睇醫生咁,要有假紙同到診紙之分!BB係香港出生的,比晒$而父母是港人資格的就發出世紙,可享本港福利,而父母不是港人的話,在港所生的都無資格得任何福利,頂多盡人情比張非法到港出生証明書,條件是要比晒$先有得取!

大宅

唔俾出世紙

大宅

好媽媽勳章

就算香港出世都唔比出世紙.

大宅

唔找數???.....緊係唔比出世紙佢啦...仲要即時遞介出境, 無得申請來港 & 永遠無得享有香港福利~

等佢地咁鬼賤丫拿~落嚟攞著數?
其實我都唔明, 以前 d 人嚟香港, 大肚嗰 d 要遮遮掩掩咁偷偷落嚟生架...點解而家可以咁事無忌憚? 仲有呀~大陸醫院理得你死人"林"樓都要"相金先惠"啦... :tongue:

別墅

唔俾出世紙

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大肚唔比入境, 唔比出世紙, 又好似佢地咁無 $$無得傾, 乜野講人權

mothershares 寫道:

根本就唔應該比佢地就生都可以黎香港…你試下9個月大的肚去人地國家…有邊個地方仲會比你入境呀!
[/quote]

政府常說禁止大陸產婦入境產子有難度,究竟有何難,為何其他國家禁易?真是難以置信? [/quote]

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我朋友話E+香港政府醫院有D本港病人都要先比錢 !!

朋友同朋友媽媽最近都入過醫院, 佢媽媽做通玻子手術, 費用7萬, 要先比6萬先肯做.

都唔明香港政府對外咁好, 對納稅人咁苛刻.

仲有呀~大陸醫院理得你死人"林"樓都要"相金先惠"啦... :tongue:

複式洋房

讚成, 讚成

大肚唔比入境, 唔比出世紙, 唔比再入境, 根本唔洗講人權

子爵府

3 憶..我地個香港政府就白白無左3 憶..d 錢邊個?? 無論有無份交稅既..我覺得咁樣好過份..俾返香港人..每人都可以拎返約$42 ..平平地夠食兩餐啦..成日話窮..又唔做野..得兩個人追數..人地都返左大陸啦..追乜鬼呀?? 收數公司都唔會得兩個人做野收數啦..仲要俾90 日..人地行埋街..扮埋靚慢慢走都未遲啦..真係唔知d 人做咩..人工又高..福利又好..為我地做過d 咩???
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

mic823 寫道:
梗係唔俾出世紙啦!(生完馬上叫他走-醫生話可出院先!)
如果唔俾錢,就bad list佢,以後唔准佢來港!!

agree 因為唔俾錢唔俾離開香港..咪明益左佢地一直係咁留係香港??

[quote]

kathychoi 寫道:
今日審計署終於炳醫管局啦
有議員提意唔俾錢唔俾出世紙或唔俾錢唔準離開香港..大家覺得邊個好??
我覺得後者勁唔好..因為唔俾錢唔俾離開香港..咪明益左佢地一直係咁留係香港?? 我覺得除左唔俾出世紙之外..仲要罰錢先o岩
[/quote]

AGREE AGREE

男爵府

畀面勳章

唔比出世紙就話冇人道啫...其實好簡單...black list佢唔比佢再入境...d人咪唔會走得咁爽lor...借大耳窿都要比啦

複式洋房

我提議,無論係政府or私家醫院生,都要俾哂$$$,院方就俾張証明,bb要出示証明先可申請出世紙,否則no way啦!!!

大宅

ilovemimiko 寫道:
我提議,無論係政府or私家醫院生,都要俾哂$$$,院方就俾張証明,bb要出示証明先可申請出世紙,否則no way啦!!!

贊成!!!

普通小市民都諗到辦法啦!!大家都知要迫切去制止啦, 但政府只識拖,唔去面對,驚得罪大陸政府

首頁

尾頁

跳至