嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

Re: 我個囡又開始厭奶喇....一次勁過一次..點算..@@

請問你地bb飲邊隻奶粉呀? 我有識d朋友食A+都係厭奶架!

男爵府

Re: 我個囡又開始厭奶喇....一次勁過一次..點算..@@

我個囡由出世開始就唔鐘意飲奶.....
龍婆 寫道:
傻太太,
唔洗咁擔心, 澄澄唔食就尤得佢餓下先, 我個大仔係7個月大時就參加左一次饑饉三十, 佢真係差不多30個鐘加埋都食唔到2 oz奶, 之後就開始少少又少少咁食返, 我都無佢計, 不過我亞仔就至細到大都無奶"引"
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

哎...佢真係好難湊....
兩家長輩都話怕怕....無人敢黎幫我湊佢...
所以我真係好大壓力辛苦到史~~

我係因為見佢飲奶少, 所以提早比糊仔佢食...
唔知係咪因為咁所以今次厭奶咁嚴重...
以前厭極都唔會好似今次咁...成日飲幾安咁夠擔史..

我都諗住stop下比糊仔佢食..睇下會唔會d啦...
不過.澄澄好鐘意食糊仔...start左一星期就可以食2.5oz奶開出黎既糊仔...唔知係咪比得太多佢食..

有時餵奶真係餵到佢又喊我又喊...發晒癲咁 :-(
餐餐要倒晒D奶...飲得半OZ...見到都心痛....
次次倒奶都諗..下一餐一定會好D..希望會飲...但..最後又係要倒晒....可以想像個心情係點... :cry:
Froggy_joe 寫道:
傻太太:
見你囡囡成日嘔奶,其實係咪佢的腸道敏感?
如果佢腸道敏感,唔好咁快俾糊仔佢食丫
我囝囝四個月大的時候,我地俾過兩啖仔蘋果蓉,點知當日佢就疴爛屎,加埋勁喊扭計,唔肯飲奶,所以我地都停左,之後兩日佢又正常返la。
另外,係咪隻奶粉同你囡囡唔夾?另外會唔會係肚風呢?
有時我囝囝都會飲一安就推開,但有時真係要忍心d,等佢自己餓,佢見到奶樽喊,跟住勉強餵,佢更喊,如是者佢次次見奶樽都喊到拆天,依家佢唔like,我地由得佢,可能隔一個鐘,佢又會肯食。
不過你囡囡都好難湊,唔好俾咁大壓力自己,醫生話Ok,我諗問題都唔大既。
加油∼∼∼
[quote]
傻太太 寫道:
我有摸過佢d牙肉, 又無喎 ?-(
吳德我一星期都會比一次佢飲, 一小茶匙...
會唔會太少呀??

你比幾多呀?

其實我懷疑佢係咪食制左..
因為佢月頭開始食多左...*心諗無史啦 :mrgreen: *
呢個星期又開始係糊仔...
唔知係咪食制左, 厭奶前次次飲完奶(4.5oz)都會嘔番幾啖出黎架...有時飲飲下又會聽到個肚look look聲...
唔知係咪唔舒服呢?? ?-(
而且...佢好多啖仔....

我有比吳德同保嬰丹佢食...不過都無咩效既.. :-(
[/quote]
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

哇...邊隻藥咁勁...係咪吳德呀??
不過澄澄食完都無咁勁.........
有肚風通常都係估估聲
醫生試過開肚風藥俾我囝囝食,跟住就連環霹靂放屁,好攪笑。
跟住又瞓得,又食得[quote]
789456123 寫道:
係咪有肚風唔想飲奶架....
咁聽到bb有d咕咕聲咁...係咩o黎呢...
但佢又唔想食野喎......
[/quote]

男爵府

我個囡之前食日本雪印都係厭奶...
依家食明治又係咁..(雖然好左一排)
Mcdull 寫道:
請問你地bb飲邊隻奶粉呀? 我有識d朋友食A+都係厭奶架!

珍珠宮

你真係慘,好佩服你的毅力,俾我一早發din~~

不如你下次開奶的時候,開少d。我家大少爺次次出完街都唔肯食,我地都專登開少d奶,例如三安,自己無餵得咁大壓力,又唔使浪費奶粉,如果佢真係唔夠喉,先再餵。

肚風水係兒科醫生開既,粉紅色,我都唔知係乜,只係食完就係咁放屁,同埋無扭計,食得瞓得。食左兩日就OK晒~~

如果你囡囡真係腸道敏感,唔好俾太多唔同的野佢食,等佢清清腸胃,抖下,可能會好d

我打算六個月先開始俾囝囝食糊仔
傻太太 寫道:
哎...佢真係好難湊....
兩家長輩都話怕怕....無人敢黎幫我湊佢...
所以我真係好大壓力辛苦到史~~

我係因為見佢飲奶少, 所以提早比糊仔佢食...
唔知係咪因為咁所以今次厭奶咁嚴重...
以前厭極都唔會好似今次咁...成日飲幾安咁夠擔史..

我都諗住stop下比糊仔佢食..睇下會唔會d啦...
不過.澄澄好鐘意食糊仔...start左一星期就可以食2.5oz奶開出黎既糊仔...唔知係咪比得太多佢食..

有時餵奶真係餵到佢又喊我又喊...發晒癲咁 :-(
餐餐要倒晒D奶...飲得半OZ...見到都心痛....
次次倒奶都諗..下一餐一定會好D..希望會飲...但..最後又係要倒晒....可以想像個心情係點... :cry: [quote]
傻太太:
見你囡囡成日嘔奶,其實係咪佢的腸道敏感?
如果佢腸道敏感,唔好咁快俾糊仔佢食丫
我囝囝四個月大的時候,我地俾過兩啖仔蘋果蓉,點知當日佢就疴爛屎,加埋勁喊扭計,唔肯飲奶,所以我地都停左,之後兩日佢又正常返la。
另外,係咪隻奶粉同你囡囡唔夾?另外會唔會係肚風呢?
有時我囝囝都會飲一安就推開,但有時真係要忍心d,等佢自己餓,佢見到奶樽喊,跟住勉強餵,佢更喊,如是者佢次次見奶樽都喊到拆天,依家佢唔like,我地由得佢,可能隔一個鐘,佢又會肯食。
不過你囡囡都好難湊,唔好俾咁大壓力自己,醫生話Ok,我諗問題都唔大既。
加油∼∼∼
[quote]
傻太太 寫道:
我有摸過佢d牙肉, 又無喎 ?-(
吳德我一星期都會比一次佢飲, 一小茶匙...
會唔會太少呀??

你比幾多呀?

其實我懷疑佢係咪食制左..
因為佢月頭開始食多左...*心諗無史啦 :mrgreen: *
呢個星期又開始係糊仔...
唔知係咪食制左, 厭奶前次次飲完奶(4.5oz)都會嘔番幾啖出黎架...有時飲飲下又會聽到個肚look look聲...
唔知係咪唔舒服呢?? ?-(
而且...佢好多啖仔....

我有比吳德同保嬰丹佢食...不過都無咩效既.. :-(
[/quote][/quote]

大宅

傻太太,

我囡囡以前由3個月到8個月大都係厭奶, 期間基本上是訓住飲奶, 否則佢一d都唔飲, 我攪佢唔tim, 好多時都是由工人餵(工人餵得多技巧比我好), 有時飲完右會嘔奶 (全部).....呢d日子好痛苦.....到佢約10個月大就好左好多, 佢經常飲淨少少我灌佢飲埋......e+兩歲半la, 飲奶方面ok 啦.

努力!!!

男爵府

如果再咁落去....我諗得唔駛好耐就癲架喇
我家呢個大少姐...飲奶要一口氣..唔可以分開...所以如果開少左, 個餐咁岩佢想飲多D...咁就會發晒皮氣但再開佢就唔飲...真係衰

我決定等佢好D先再餵糊仔喇...今日開始停下先...
你真係慘,好佩服你的毅力,俾我一早發din~~

不如你下次開奶的時候,開少d。我家大少爺次次出完街都唔肯食,我地都專登開少d奶,例如三安,自己無餵得咁大壓力,又唔使浪費奶粉,如果佢真係唔夠喉,先再餵。

肚風水係兒科醫生開既,粉紅色,我都唔知係乜,只係食完就係咁放屁,同埋無扭計,食得瞓得。食左兩日就OK晒~~

如果你囡囡真係腸道敏感,唔好俾太多唔同的野佢食,等佢清清腸胃,抖下,可能會好d

我打算六個月先開始俾囝囝食糊仔

男爵府

下?? 10個月先好D呀?? 咁你咪好辛苦囉...
哎...我個大少姐都唔知幾時會好D... ?-(
sweet2004 寫道:
傻太太,

我囡囡以前由3個月到8個月大都係厭奶, 期間基本上是訓住飲奶, 否則佢一d都唔飲, 我攪佢唔tim, 好多時都是由工人餵(工人餵得多技巧比我好), 有時飲完右會嘔奶 (全部).....呢d日子好痛苦.....到佢約10個月大就好左好多, 佢經常飲淨少少我灌佢飲埋......e+兩歲半la, 飲奶方面ok 啦.

努力!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

傻太太,

樂樂尋日同今朝都有進步, 開始肯飲返多d,而家keep住每餐飲到4oz,希望跟住好返晒飲到5-6oz啦.

我個兒科醫生都係開粉紅色既肚風水,樂樂食左3次有好轉我就停了, 樂樂明顯放屁多左,同埋無扭計,食得O.K.左。

不如你同澄澄去睇下兒科醫生,可能會好d.又或者每餐開少d奶,但餵密d(即少食多餐, 醫生教的,睇下會唔會好d)

民房

我都想大家分享一下我餵奶的經歷.

我果女依家已10果月了. 佢初初出世至八個月都係極度唔LIKE食奶. 最勁一次一日飲得一餐(大約六安).當時我好DOWN及担心. 佢好細粒及輕. 但後來我開始餵魚肝油俾佢食.情況好轉了.現在佢係度努力增磅

複式洋房

傻太太

如果你驚 bb 缺水 , 不如你試下用針筒餵水比佢飲丫
少少咁餵佢應該肯飲架..

仲有就係你唔好比咁多藥個囡試 la...話晒佢仲咁細個 ,
不如搵個好 d 既兒科醫生睇下仲好

洋房

Hello

各位Mother, 你們好, 其實我家大小姐亦一樣, 由兩個月大開始直到現在, 由兩星期前才開始有改善, 期間看了不少醫生, 直到去看我家之家庭醫生教我, 減少奶粉不要開足, 例如我家大小姐係飲明治的, 160ml應該用8匙奶粉, 但我只用5匙奶粉, 她開始有時飲晒及唔夠飲, 但在這個星期開始早上及下午兩餐又只係飲3-4OZ, 到晚上才肯飲晒, 非常反覆, 我女現在已經4個月大, 我都希望她可以以後都不再厭奶, 因為其在好心痛及唔知點算, 非常了解你們之心情, 如果想知詳情可PM我留下電話大家傾下.

Micky

男爵府

樂樂好叻叻呀....!!希望澄澄都快D好啦...

我成日覺得厭奶睇醫生無咩用...
因為唔係病...!! 所以無帶佢去睇呀~~
依家咁..我真係要同老公商量下去睇醫生喇....

去肚風我比吳德澄澄食開....頭先又用一匙開左3安水比佢飲...今次算唔錯..佢飲左1.5oz....希望會好d啦...
littleangelyy 寫道:
傻太太,

樂樂尋日同今朝都有進步, 開始肯飲返多d,而家keep住每餐飲到4oz,希望跟住好返晒飲到5-6oz啦.

我個兒科醫生都係開粉紅色既肚風水,樂樂食左3次有好轉我就停了, 樂樂明顯放屁多左,同埋無扭計,食得O.K.左。

不如你同澄澄去睇下兒科醫生,可能會好d.又或者每餐開少d奶,但餵密d(即少食多餐, 醫生教的,睇下會唔會好d)

男爵府

魚肝油? 要幾大先食得架....
哇...要成10個月先好番...辛苦史
CHEUKLING 寫道:
我都想大家分享一下我餵奶的經歷.

我果女依家已10果月了. 佢初初出世至八個月都係極度唔LIKE食奶. 最勁一次一日飲得一餐(大約六安).當時我好DOWN及担心. 佢好細粒及輕. 但後來我開始餵魚肝油俾佢食.情況好轉了.現在佢係度努力增磅

男爵府

我一直都係用針筒餵佢飲水....不過餵好多先飲得dd...
今日唔知用咩....我開吳德佢飲, 用樽餵...佢開頭都唔飲, 跟住又飲喎...仲飲左成1.5oz...真係好少見...

我會同老公商量下帶佢去睇下醫生...

多謝大家既意見呀..
愛笑媽媽 寫道:
傻太太

如果你驚 bb 缺水 , 不如你試下用針筒餵水比佢飲丫
少少咁餵佢應該肯飲架..

仲有就係你唔好比咁多藥個囡試 la...話晒佢仲咁細個 ,
不如搵個好 d 既兒科醫生睇下仲好

男爵府

Mickybaby

如果開希d..咁即係好大機會食制左啦...所以開希??

你提一提...我醒起一樣野...
就係..我一直餐餐都有加米水去開奶, 而且又無減少奶粉...再加上澄澄唔飲水, 平時1日飲唔夠((半安))
米水日頭我會用2.5oz加暖水開奶/夜晚就3-3.5oz再加暖水開奶, 奶粉又照份量開....

其實唔知係咪呢個原因呢???

記得上個月頭開始, 成日去外家度住...無用米水開奶....
個時佢飲好多...又好快肚餓......仲次次飲清光....最叻個次仲飲左5oz唔夠, 再補1oz都唔夠....!! 我地見佢咁快餓..所以後黎又再保米水帶去外家度沖奶...
依家日日都係咁....
((餐餐大半米水開奶+無減奶粉量+唔飲水+食糊仔))

其實會唔會係呢個原因..食制左佢....

大宅

Hi all mum,

My son "Hin Hin" also dislike milk very much. He can only drink milk when he fall asleep. He is already 8.5 months old. And each time, we need almost 1 hour to feed him milk as well.
:cry: :cry:

複式洋房

傻太太
之前帶呀囡去健康院時 d 姑娘話唔好用米水開奶
佢地話米水只會另 bb 肥但係就有營養
如果係咁比 bb 食粥仔好過用米水開奶

我而家都只係用水開奶比佢飲 , 另外下午有一餐比粥仔佢食

大宅

我個仔成日都係,咁我會用針筒喂佢飲奶

首頁
12345...10

尾頁

跳至