自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

(綜合報道)(星島日報報道)近期成為熱話的歌唱比賽《星夢傳奇》前晚錄影第4集,由於主題是「扶持」,故各參賽者邀請嘉賓和自己對唱。鄭俊弘邀來夾Band出身的單立文(豹哥)合唱,最終獲171分再度蟬聯冠軍。羅鈞滿以1分之差170分緊貼第二,何傲兒和敖嘉年以古裝唱情歌夠突出,可惜與張振朗的組合雙雙被Out,何傲兒更因表現失準而淚灑當場!文、圖:游艾維
  何傲兒前晚以古裝扮相配合正在拍攝古裝劇的拍檔敖嘉年合唱情歌《選擇》,希望表達戰亂中的愛情故事,她說:「我們很認真,希望聽歌之外,也有視覺享受。」可惜她最終卻落敗,更忍不住淚灑當場。她坦言被Out那刻十分不開心,因為未能達到預期的效果。她承認表現失準,甫上台便怯場及緊張,開聲已知唱不到之前一樣。何傲兒接受評判點評時再次落淚,但她強調並非評語太狠,絕對會聽取意見接受及檢討。
  同樣被Out的張振朗亦坦言有少許不開心,自言國語歌非自己母語,所以發揮不好,昨日是他生日,本打算入圍可當生日禮物,慶幸現場大家已為他唱生日歌,十分感動,只望有機會入復活戰,屆時會選一首較容易唱的歌。
  羅鈞滿輸1分
  獲171分蟬聯冠軍的鄭俊弘(Fred),笑言覺得豹哥很棒,故主動邀對方合唱披頭四的《If I fell》。兩人排練了3至4日,前晚比賽時連造型也襯到絕,他說:「豹哥實在很好人,他近日正趕拍《飛虎II》,捱眼瞓也陪我練歌,又煮飯給我吃。」Fred又謂:「豹哥覺得前兩集我唱的歌比較激情,故今次會靜一點,不過瑕疵位會較出,比較危險。」豹哥則讚賞Fred唱歌夠真誠。
  而羅鈞滿與楊潮凱合唱《我們都是這樣失戀的》,僅以1分之微輸給鄭俊弘與豹哥。問到會否覺得自己是鄭俊弘的最大威脅?羅鈞滿不同意這樣說,因為對手太強,追貼到差1分已很開心,況且評判部分給他們最高分,已是最大鼓舞。
  王君馨落重本
  此外,王君馨和陳明恩以鄭兆良設計、價值近11萬元的晚裝裙上陣比賽,非常落本。兩人以中英文合唱《Amazing Grace 》,君馨說:「明恩即是『恩典』,而我的英文名叫Grace,所以揀這首歌,她比我更像中國人呀!」二人更笑言,當緊張時即望着對方雙眼解困。原來兩人09年已相識,更曾於福音演唱會中合唱。水火
  評判郭偉亮(Eric)坦言評分仍然嚴謹,他說:「無人可改變我的作風,大家真心唱歌,我也會給回一些真心評語。」他稍後會到美國探親,故未能為復活戰任評判,有傳梁烈唯是內定冠軍,Eric說:「不可能內定,全香港觀眾也會收看,你唱不到會被罵。」他坦言替鄭俊弘開心,因為對方捱了多年。問到會否替對方寫歌?他說:「他若需要我都會 。」一向力撐梁烈唯的他,坦言會首選為唯唯作曲。

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

何傲兒昨晚先係電視入圍,今日報紙就登出下一集比人OUT了, 真係恭喜完又要安慰反佢了。寄望復活戰啦!!!

iwff

大宅

好想快D有得睇呢集,有豹哥嘅加入,一定好好睇。

dirtyconi    發表於 13-7-23 13:49
sol201382    發表於 13-7-23 12:50
wcpcelia    發表於 13-7-22 16:36
arleung    發表於 13-7-22 16:15
961123    發表於 13-7-22 13:49

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:豹哥助鄭俊弘蟬聯冠軍 何傲兒《星夢》被Out淚灑當

男爵府

今集應該好精彩好想快啲睇到

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下一集好似好好睇咁喎

珍珠宮

其實如果D報紙唔爆賽果,睇時仲緊張好睇!

大宅

回覆 loer_er 的帖子

邊有得唔爆個賽果出嚟吖??
依家D報紙,你知幾勁得格。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

張明偉仲有得留低

提到無提,無新聞價值

thekiller  佢唱得幾好聽架  發表於 13-7-22 23:48
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

loer_er 發表於 13-7-22 13:59

係啦...咁快講晒d 分數同結果出黎

水晶宮

豹哥

子爵府

其實何傲兒唱情人知己都唔係話超好, 係比大家預期好者, 佢有d位都唔到同走音.

arleung    發表於 13-7-22 16:16

翡翠宮

減齡達人勳章

比賽呢家野輸贏都冇所謂啦,何傲兒贏到noise咪得囉,我覺得羅鈞滿就算輸一分,但起碼從此有人記得佢個名丫(起碼我記得)

侯爵府

其實唔係好明個賽制,係唔係最尾都無俾人OUT嗰個就係CHAMPION?
但係有D人可能唱9次都唱得好,但第10次失準就俾人OUT,
相反有D人可能唱得嗰一兩次最終無俾人OUT,但都唔代表係唱得好D喎.
大家參賽時間唔同,其實點比較? 有無人知呀?

禁止訪問

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

loer_er 發表於 13-7-22 13:59
同意!最怕睇比賽節目知道賽果,無癮!

有時特登唔睇報紙,唔想唔覺意睇到賽果,d 標題大大隻仔慌死你睇唔到咁,唔睇內容都知。

好彩 TBB 話決賽會直播,咁就可以一齊估賽果。

珍珠宮

bopui0607 發表於 13-7-22 15:32
其實何傲兒唱情人知己都唔係話超好, 係比大家預期好者, 佢有d位都唔到同走音. ...

第一次唔比人out已經好好彩!

珍珠宮

florapang0426 發表於 13-7-22 15:34
比賽呢家野輸贏都冇所謂啦,何傲兒贏到noise咪得囉,我覺得羅鈞滿就算輸一分,但起碼從此有人記得佢個名丫( ...

我淨係記得
何傲兒 --> 似高寧果個
羅鈞滿 --> 咪係 "少年鼓佬"

大宅

回覆 florapang0426 的帖子

何傲兒係我unexpect佢唱得咁好,當中有D位爭少少,但係已經算唔錯啦。
羅鈞滿起初真係up唔出佢個名,佢唔唱唔知。
不過前晚佢堅有台風,LORELEI>>>>>>>

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

期待!!

首頁

尾頁

跳至