家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想買一份樓宇按揭人壽,即是是但一方過身就可以用保金去供埋層樓,我層樓大約仲要供180萬,想問下大家邊度買會經濟d ?
我意思係預計每月供一千蚊樓下
謝謝

伯爵府

天道總司 發表於 13-7-25 02:42
我想買一份樓宇按揭人壽,即是是但一方過身就可以用保金去供埋層樓,我層樓大約仲要供180萬,想問下大家邊 ...
等於兩夫婦每人買一份純人壽保險, 而對方係受益人. 有部份按揭人壽保險, 會有長期傷殘入息, 以應付萬一因傷病唔能夠工作. 至於保費, 就視乎年齡性別保額等等.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

180萬 樓宇按揭人壽,一般约幾百蚊一個月,問一下你做按揭間銀行,格一下價~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

引用:Quote:天道總司+發表於+13-7-25+02:42+我想

原帖由 遙遙爸爸 於 13-07-25 發表
等於兩夫婦每人買一份純人壽保險, 而對方係受益人. 有部份按揭人壽保險, 會有長期傷殘入息, 以應付萬一因 ...
謝謝

子爵府

引用:180萬+樓宇按揭人壽,一般约幾百蚊一個月,

原帖由 大力大力 於 13-07-25 發表
180萬 樓宇按揭人壽,一般约幾百蚊一個月,問一下你做按揭間銀行,格一下價~
謝謝,我老公一個人返工搵錢,我都想搵間平少少

子爵府

天道總司 發表於 13-7-25 02:42
我想買一份樓宇按揭人壽,即是是但一方過身就可以用保金去供埋層樓,我層樓大約仲要供180萬,想問下大家邊 ...

Buy term insurance.

US$1 milllion (HK$7800000) will only charge you approximate ~HK$15000 a year.

SO in your case, it will cost you ~$1500, still depend on various factor.

But the key is that, NEVER buy insurance with SAVING~~~~~~

首頁

尾頁

跳至