自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

愛滋孕婦來港產子∼∼

我今日都有去遊行,聽到有人話3個孕婦要share5個助產士,我心諗如果d醫護人員忙起上黎唔記得換手套,而3個孕婦其中一個係來港產子既愛滋孕婦咁點算呀??d孕婦又唔知自己有愛滋,d醫護人員又唔知邊個有愛滋,因為有好多內地孕婦不知道自己是愛滋病患者,分娩前才匆匆來港產子,醫院來不及做產前檢查,如果因為太多人來港產子令到醫護人員人手不足發生醫療事故,咁對我地係咪好冇保障呢???

侯爵府

Re: 愛滋孕婦來港產子∼∼

D內地孕婦乜野檢查都唔做,真係好 究竟hk政府幾時先肯重視li個問題ar? :-( :-(

民房

冇辦法la...希望政府真係會關注下 :cry: :cry: :cry:

大宅

這問題真難攪,政府都無辦法解決。 :idea:

民房

尋日新聞話有產科醫護人員因為工作量太多而遲職,香港政府比大陸孕婦黎生仔,令到醫護人員工作量大增,而醫護人員人手本來已經唔夠再加上工作量大增會有d乜野後果...比大陸孕婦黎生仔只會衍生好多問題~~~本身我地可以好好地咁生仔點解要比大陸人搞到我地擔驚受怕 :-( :-( :-( 又驚冇床位...又驚愛滋孕婦...又驚第時D BB申請埋大陸既父母落黎...佢地係香港出生後可以拎香港身分證...可以申請公緩,可以9年免費教育,香港人有既褔利地一樣可以有,但佢地對香港貢獻過d乜呢,佢地黎港生仔拖欠既錢第時

大宅

現在做香港人都好慘,除咗D有錢人。 :-( :-(

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

現在只能靠政府正視了!!!
我覺得好無助....

民房

我老爺中左風半身唔郁得本來

侯爵府

[quote]
ANNA.C 寫道:
我老爺中左風半身唔郁得本來

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

以前d人話移民去外國就變成二等公民, 而家反而係響香港土生土長的人才是二等公民。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

我地比足錢交稅, 但就俾d外人使用, 真係冇天理! :-( :tongue:

男爵府

其實咪照比佢地生籮!政府&私立收10萬,唔比既話!就無醫院證明書,拿不到出生證明書,入醫院要比按金,要有大陸人出示產前檢查證明書,父母大陸人,小朋友不能拿綜援。

民房

大宅

洋房

agree..其實講$$, 好多內地人都拿得出, 但係一講到'不能拿綜援'對於佢地lai講就有少少用 , 無jetso, 無回報 wor...起碼我地交稅ng使比左佢地先 la.

catcatmom 寫道:
其實咪照比佢地生籮!政府&私立收10萬,唔比既話!就無醫院證明書,拿不到出生證明書,入醫院要比按金,要有大陸人出示產前檢查證明書,父母大陸人,小朋友不能拿綜援。

大宅

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

洋房

仲話要増聘人手,原本係好,但増咗都係”為他人作嫁衣裳”,又話加人工等來留住d護士,咁即”本末倒置”,因大陸女人生完唔找數,又加重護士工作量,但最終suffer都係香港人,因交稅係我哋唔係大陸人,即係罰我哋,源頭係邊政府認唔認得清呀!至於政府話再加大陸人入院費用,都係多餘,佢哋根本就唔找數,你加幾多佢都話知你啦!況且就算比,第日個細路可以攞綜援,佢可能覺得”除笨有精”,都係激死.

唔該政府用佢哋班所謂”精英”嘅公務員同高官真真正正去想清楚應該怎樣去做.
Barbie媽媽

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至