自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

可能要嘈到上阿爺度, 先停到大陸孕婦潮!

不如叫阿爺諗計仲好, 一聲令下, 無得落嚟生, 好過靠特區政府!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 可能要嘈到上阿爺度, 先停到大陸孕婦潮!

咁呢句真喎, 其實而家很多

別墅

阿爺有咁多事要處理,在北韓問題中又要做中問人,仲有有毒蛋呀,爆煤礦呀....邊得閒理我地呀,香港是一國兩制,高度自治的地方呀,無人理架啦。 :-( :-(

別墅

你有渠道揾別阿爺先得架???

nicking 寫道:
不如叫阿爺諗計仲好, 一聲令下, 無得落嚟生, 好過靠特區政府!

現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

別墅

即係呢... 阿爺梗會有d招數 , 例如點樣處理在香港出世但在大陸生活的小朋友, 令到呢班食兩家茶禮的家長無著數, 佢哋就唔嚟啦!

男爵府

環保接龍勳章

要靠我們反影多些囉. 好似五十萬人遊行咁,全世界觸目
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

珍珠宮

最慘係我地呢班土生土長既小婦人囉 :-( :-( :-(

子爵府

我都係咁話,阿爺唔出聲睇怕都幾難可以阻止
但阿爺一出聲..D物黨物黨又話佢干擾HK
不是一國2制..又咪死...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

亞爺果邊幾時有人過來 ? 或者直接向新華社遞信轉交亞爺.

E+似乎港人信"亞爺"多過"前財爺"

大宅

胡錦濤大人, 溫家寳大人:

請你們救救我們這班小市民, 我們每天辛勞工作, 自給自足, 只求有個小康之家. 我們從來無想過要香港政府給予特別福利, 或金錢資助, 每年亦準時交上稅金. 沒想到現在要到醫院生孩子, 要周圍乞求床位. 就算打算用自己的積蓄到私家醫院生仔, 都要輪籌等位. 更不消說公立醫院. 我的心真的傷透了. 一直以來我都奉公守法, 支持政府的各項施政, 現在頓覺自己只是一個二等公民, 連生仔這樣基本的權利都沒有. 只有義務, 沒有權利. 我只打算生一個, 現在我覺得生一個都太多了. 我不想我的孩子像我一樣, 將來只是另一個香港二等公民.

香港只是一個很細小的城市, 無可能容納無限多的大陸孕婦到港產子, 再這樣下去, 我怕香港會陸沉了.

我們實在求救無門, 希望你們可以憐憫我們, 救救我們.

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

問題係...阿爺根本都唔理? ?-(
如果佢理一早理左啦,根本佢地唔比大陸人落黎生,咁d大陸人又點可以落黎生呀? :-x

子爵府

講得好 

Eclipse_2006 寫道:

請你們救救我們這班小市民, 我們每天辛勞工作, 自給自足, 只求有個小康之家. 我們從來無想過要香港政府給予特別福利, 或金錢資助, 每年亦準時交上稅金. 沒想到現在要到醫院生孩子, 要周圍乞求床位. 就算打算用自己的積蓄到私家醫院生仔, 都要輪籌等位. 更不消說公立醫院. 我的心真的傷透了. 一直以來我都奉公守法, 支持政府的各項施政, 現在頓覺自己只是一個二等公民, 連生仔這樣基本的權利都沒有. 只有義務, 沒有權利. 我只打算生一個, 現在我覺得生一個都太多了. 我不想我的孩子像我一樣, 將來只是另一個香港二等公民.

香港只是一個很細小的城市, 無可能容納無限多的大陸孕婦到港產子, 再這樣下去, 我怕香港會陸沉了.

世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

別墅

Eclipse_2006:

寫得超好,不如出去開個topics裱起佢,等生果日報登呀!

現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

珊瑚宮

好媽媽勳章

衛生福利及食物局發言人發表聲明強調,市民無需擔憂在分娩時會遭公立醫院拒諸門外。
得過講字.................................搵鬼信佢啊

侯爵府

我有個朋友, 因為醫生話佢唔夠位生, 所以佢要選擇開刀, 醫生只在九龍法國 & 浸會掛牌, 打去 BOOK , 姑娘同佢講, 法國開刀期最快到 12 月尾, ( 我 FD 預產期係 12 月12 號 ) 點等呀, 佢唯有叫醫生幫佢諗計... 幸好, 最後佢有個病人, 19 號唔駛做讓比我個 FD , 唉 ..... 因為咁 .... 果 BB 被迫早咗 3 個幾 WEEK 出世, 好彩都夠磅...

如果政府再唔諗計阻止... 後果真係 .......... 冇眼睇 .... :tongue: :tongue: :tongue:

別墅

以前新華社地埗變左賓館啦!要去上環中聯辦先得呀.

出年7月1日亞爺果邊的人會到齊香港,你試下去會展遞信啦!

祝好運!!!

ian723 寫道:

大宅

ian723 寫道:

男爵府

大宅

傻啦﹗
唔好鬧政府喇,
主謀之咪就係"阿爺"囉﹗

各位,明唔明丫?
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

男爵府

點解要將我地同仔女的福利,雙手送比1d對香港全無用武之地的外地人身上呢?!
咁我地哩d土生土長的香港人呢?我地土生土長的香港人所生的土生土長的香港子女呢?
曾特首,
請問咩原因要難為我們香港土生土長的未來主人翁呢?點解要為咗d大陸婦人(非土生土長,只想佔香港便宜<[size=xx-large]為咗張出世紙>的大陸女人)而令到土生土長的香港人所生的土生土長的香港子女一出世就要比人迫去瞓厠所隔離的行人路,要土生土長的香港媽媽,生仔都怕住黎生?唔係怕痛,而係怕比人睇晒,怕染aids,怕個bb同自己要比人趕走,生完都唔可以安安樂樂,開開心心relax吓!
得罪講句,要特首夫人同我地一樣去生仔,去怕染adis,去瞓厠所隔離的行人路(同埋自己的心肝寶貝),去比人趕出院!!
唔知你又會點呢?
[size=xx-large]針唔拮到肉就唔知痛!!!
[size=xx-large]唔好話要我地生3個呀!就快香港出生率,只有1成係土生土長的香港子女,其餘九成係大陸人.[size=xx-large]唔好再為咗d大陸人,破壞我們的一切,影響我們土生土長的香港子女!!!! [size=xx-large]唔好再比張出世紙佢地哩d大陸人呀!!![size=xx-large]最好唔好比佢地再入境,又走數,又影響香港,破壞我地的美好環境與生活

長此下去,香港只會多咗好多產後抑鬱的土生土長的香港媽媽同破壞力強的大陸人!!!!!

首頁

尾頁

跳至