跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 一歲針之前要試食蛋白?

嘩 .. 好在o黎八一八, 唔係都唔知原來要試蛋白添. 唔該晒.

係咪第一次食先十熟隻蛋, o羅少少蛋白切碎撈落飯仔俾佢食呀 ? 咁仲使唔使加其他肉/ 菜呢 ?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我個嗅豬有 4 隻牙啦!宜家出

民房

Dear fongbonnie & 貓姐

my bb YY already love eating so much....

now, he tasted so many things already... so, for "white bread", don't open the mouth...
but for 雜糧 (biscuit), he will show to you "he super like" law

but for example, 雞肉, bb can eat by themselves??? I am afraid the meat will stay at middle of throat then big big problem...

anyway, tks for ur comments... i will try more food to him....

ar, do you try to give "pineapple bread" to bb???

民房

我仔仔打一歲針時係醫院打的, 因為佢7個月時一次面腫, 令我地懷疑佢對蛋敏感, 而醫生亦建議佢係醫院打針. 因為有咩事, 醫生可以即刻同佢急救....

對蛋敏感的人, 嚴重時會氣管收窄而窒息的... 可以好危險.

支針同係健康院打的一樣, 亦無延遲打.... 打完針留係醫院半日, 無事就走的....

我仔仔打完無事, 當日順便抽血check...

報告證實佢對蛋敏感, 暫時唔可以食同蛋白有關的食物囉..

大宅

我諗囝囝都係呀,我嘗試比蛋囝囝食,食完囝囝個唃周圍都有小小紅點,咁樣係咪對蛋有敏感呀

首頁

尾頁

跳至