自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨日在地鐵發生的事,請問我有做錯嗎?

昨晚放工坐地鐵,坐在我身邊一個大約5X歲的女人在修剪指甲,我忍唔住開聲同佢講: 唔該,請問可唔可以唔好係度剪指甲丫,你D指甲會彈到人架"

佢即時啤住我,一輪嘴發難:我剪指甲有乜問題丫,我剪D邊及死皮咋麻,又冇影響到你,我唔好睇係我既事丫,我又冇彈到你。咁你叫人係地鐵唔好講電話添啦,D口水都會彈到你丫,咁巴閉,你唔好坐地鐵啦,你唔走去坐私家車?"

跟住佢就落車了。

請問大家,係地鐵剪指甲係咪真係冇問題 :evil: 我好唔開心丫,明明係佢錯,仲要大聲過我,惡過我。 :evil: :evil: :evil:

大宅

Re: 昨日在地鐵發生的事,請問我有做錯嗎?

You are right.

珍珠宮

我都覺得你無問題, 而家D人係咁架啦! 有時真係好多野都睇唔過眼, 但係我地又可以做得D乜呢???? :evil: :evil: :evil:

水晶宮

畀面勳章

而家d人係咁架啦~
惡人先告狀嘛~
試下你響佢隔離剪指甲彈下佢,睇下佢會唔會 jip jip聲

男爵府

醒目開學勳章

係地鐵剪指甲梗係有問題啦!比著我一樣會出聲ga!你冇做錯喎!

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我覺凡在公共場所剪手甲都係無禮貌的行為,呢d野梗係留番係屋企時做ga ma, 你無錯
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

別墅

你好叻! 夠膽話佢!
I love my Hin B and Chih B

大宅

我一向比較內向,係公眾場合見到不平事,都唔敢出聲。昨日我唔知邊度黎的勇氣開聲,我自己都俾自己一個叻字丫。因為太多人都係事不關己咁,我忍得好辛苦,坐左大約四個站先開聲丫。

點知出師不利 :evil: 俾人惡返轉頭。唉,都唔知咩世界。

侯爵府

Naughtymom,
唉.....你應該...即時....響佢面前.......然後...對住佢...初鼻屎......跟住就....向佢瞄準....睇下...佢會點....

男爵府

環保接龍勳章

支持你.

大宅

仲有丫,放工時好多人,周圍都有人望住。我都見到有人啤住佢,但一個人冇出聲幫我丫。 :evil:

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港地真係咩人都有呀~~d咁私人既野都可以係大庭廣眾面前做既~~不過佢覺得自己鬧你係正常架,因為佢覺得自己冇錯呀嘛~~如果佢覺得自己有錯,一開始佢就唔會做d咁既野啦~~你千萬唔好為左呢d人唔開心呀,佢有病架,唔值得架~~
俾我,佢鬧我第一句,我已經鬧到佢七彩喇,佢都唔要面,怕咩大大聲呀,囉電話出黎影抵佢tim呀~~

香港好多人係咁架喇,事不關己呀嘛,又唔係鬧自己佢地咪唔出聲囉~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

我俾你笑死,我真係唔敢咁做。

仲有,佢仲大大聲話,你咁巴閉,唔去坐私家車,D人講電話口水都彈到你添丫,唉,都唔知點答好。 :evil: :evil: 激死!

QUINCY121HK 寫道:
Naughtymom,
唉.....你應該...即時....響佢面前.......然後...對住佢...初鼻屎......跟住就....向佢瞄準....睇下...佢會點....

伯爵府

QUINCY121HK,
好攪笑,笑死我啦,哈...............
QUINCY121HK 寫道:
Naughtymom,

水晶宮

畀面勳章

【地鐵亞嬸啪啪聲剪指甲發爛渣實錄。】

仲要記得影埋佢跌左落地既指甲

janet 寫道:
佢都唔要面,怕咩大大聲呀,囉電話出黎影抵佢tim呀~~

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

佢剪左d指甲出來響地下, 係亂拋垃圾!!

大宅

我好唔開心,係因為明明我冇錯,周圍都冇人幫下口,個位太太仲邊落地鐵,邊啤住我,好似我係怪人一個丫。

我自己係0個種忍得就忍的人,好少同人係公眾場合鬧交,所以講左佢一句後,我都冇再講,由得佢嘈。自問係地鐵見人化妝,我都還可以接受。

但剪指甲呢下野,仲要指甲剪出黎個下清脆的響聲,真係好難頂丫。

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章

你無錯,係個女人"狼厲"!!
人生本是苦

大宅

咁冇品德既人唔洗理佢

首頁

尾頁

跳至