在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

工作忙碌但經常被上司無理取鬧,快頂唔順啦!
我有家庭,一直在找工作,最近有offer但人工少現在20%福利跟現在差不多。但要工作5天半。現在這份5天。新offer是大公司但前景及人事是否好,我不太確定。你是我你會考慮嗎?

大宅

回覆:chk1128 的帖子

嘩!! 對5天半有保留!! 我地working mom ,主要對小朋友的時間都是星期六日,返5日半,計埋車程,可能同返全日分別不大!! 要好好諗諗!!!

象牙宮

chk1128 發表於 13-7-29 08:35
我有家庭,一直在找工作,最近有offer但人工少現在20%福利跟 ...

人工 10,000. +/- 20% = 2000.
人工 20,000. +/- 20% = 4000.
人工 30,000. =/- 20% = 6000.

1. 視自己 目標. 本身經濟. 人事關係我地無法 知, 也無得 控制. 做 3个月才見到.
2. 打工 20%工資 = 受氣費.

我是你.
若我工資是 10.000, 20%, 我選 5天工.
若我工資是 20.000, 20%, 忍 等待机會.

証明市場價是 少 20%, 多 20% "上司無理取鬧" 代價.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:工作忙碌但經常被上司無理取鬧,快頂唔順啦

原帖由 chk1128 於 13-07-29 發表
我有家庭,一直在找工作,最近有offer但人工少現在20%福利跟 ...
少20% 仲要由5天變5.5 天,比我唔會考慮,而且大公司好多時都係流水作業,除非你好突出,否則通常只求安隱,向上流未必如你願禁容易。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔考慮...唉, 天下烏鴉一樣黑

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

少20% 仲要由5天變5.5 天,比我唔會考慮
少20% 由5.5天變5 天,就會考慮

VPL  yes  發表於 13-7-30 15:16
小師妹  X 2  發表於 13-7-29 11:15

珍珠宮

5.5天真係唔會考慮了。
好好過每一天......

別墅

完全唔考慮, Double losses, 同埋認同天下烏鴉一樣黑

purple_onion  agreed  發表於 13-7-29 11:02

伯爵府

回覆:chk1128 的帖子

要返多半日重要少20%人工,實質加埋半日又點止少20%人工,五日半既工我真係會諗諗,時間真係少左好多

男爵府

完全唔會考慮五日半的工, 你返開五日, 會好唔慣. 仲要少20%人工, 再搵過啦. 唔知樓主做邊行, 但同意天下烏鴉一樣黑的道理, 俾老細鬧是人工包理的.

男爵府

BK Milk勳章

5日半一定唔會考慮!!!

別墅

回覆:人工少20�會考慮嗎?

謝謝各位意見,大公司是星期六長短週。但認同有2天要返星期六會少了時間陪小朋友。
由於本人都年過40。從事office admin業務,我明白出外很難找到合適工作。工作忙碌但每天/隔天就被上司出氣或侮辱。情緒一定收到影響。人生真的不想過著這樣生活。因為突然有這個offer機會因此有猶豫了。thanks all…

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

少20% 仲要由5天變5.5 天,唔會考慮

子爵府

回覆 chk1128 的帖子

再搵吧, 5天變5天半, 很難接受. 你有小朋友, 多半日好用好多

wcpcelia  多半日好用好多<--AGREE  發表於 13-7-29 13:51

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agree,如果番5日半,人工又少D,會再揾下其他工作

大宅

有啲公司持住自己係大公司,真係問得出:你會唔會為左入我地大公司而減人工?
P 你個 k, 我手頭上有份工喺手都咁樣問,我本身間公司都唔細架:;pppp:

大宅

一年差20日wo 姐係大半個月 !! 同埋去邊都受氣 !!!

別墅

謝各位意見,工作每天基本上佔用自己1/3時間,要自己去面對一個咁既人真係好難受。唔想一世都係咁呀,我會繼續努力搵工,希望有一日會搵到份好的。

珍珠宮

開心吸收勳章

少20%仲要返5.5days. 我一定唔轉。咁你上司如何無埋取鬧先?不如改變大家關係來得更好

子爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章 畀面勳章 陪月勳章

比我既話就唔會考慮... 再騎牛搵馬啦! 一定會搵到份好既, 加油呀!

首頁

尾頁

跳至