自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

有無人申請過自置,賣樓後可以成功申請公屋呀?

有無人試過呀?
供唔起層樓可以點呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Re: 有無人申請過自置,賣樓後可以成功申請公屋呀?

UP

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果冇記錯, 政府的房屋福利,只可以有一種, 申請左首置, 就冇公屋。

另一點就係, 如你名下有物業, 10年內也不可申請公屋(也好似係7年??), 即係變賣資產後第11年先可申請公屋。當然也要計你當時資產收入合唔合資格。

有錯請指正。

複式洋房

晴B媽 寫道:
如果冇記錯, 政府的房屋福利,只可以有一種, 申請左首置, 就冇公屋。

另一點就係, 如你名下有物業, 10年內也不可申請公屋(也好似係7年??), 即係變賣資產後第11年先可申請公屋。當然也要計你當時資產收入合唔合資格。

有錯請指正。

好似唔係喎,我兩個朋友賣左層樓兩年後就可以去抽公屋囉喎
(但佢地係私人樓)

大宅

朱古力媽咪 寫道:
[quote]
晴B媽 寫道:

有錯請指正。

好似唔係喎,我兩個朋友賣左層樓兩年後就可以去抽公屋囉喎
(但佢地係私人樓)[/quote]

我叔仔他都是賣了自置後想再申請公屋,他好似說房署話要等3年才可申請,不過我不是太記得,但不是等2年,就是3年就可以申請的了

洋房

但係好似話一生人只可亨用一次政府房屋的福利喎,
所以係唔係唔可以再申請公屋架??
雲師奶 該用戶已被刪除

子爵府

for exception law : devote / bankrupt / health problem e.g cancer
then u can 申請公屋 again
if not above case,政府既福利一次 only ...

珍珠宮

雲的孩子都在跳舞 寫道:
我都係聽過申請過首置或自置都唔可以再申請公屋架喎,好似話係已經享用過政府既福利一次,所以無第二次丫嘛!如果有人真係試過,可能提供多d資料呀!我都賣左樓年半啦,如果係我想都申請呀!

我就係知道唔可以,想問下有無人試過可以呀?
真係供唔起層樓,賣左,
咁現在租屋住,都係好重皮,仲有成世租人樓住都係一個問題,所以想知有無方法law!

男爵府

我朋友都係私人樓,賣左層樓2年就可以去排隊抽公屋啦![quote]朱古力媽咪 寫道:好似唔係喎,我兩個朋友賣左層樓兩年後就可以去抽公屋囉喎
(但佢地係私人樓)
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。
雲師奶 該用戶已被刪除

雲師奶 該用戶已被刪除

別墅

其實係可以架,個時我打電話問過佢地,如果你經濟上有困難
而收入又合乎資格,佢地係會考慮接納你地申請,不過要交齊
文件證明囉.同埋如果真係有需要的話,可以區議會或者社署都會幫你攪的.

http://www.baby-kingdom.com/?69649
更新左d 公屋資料,有時間入來睇下啦~~
等到了 ^^~~

大宅

但申請表入面無提要賣左樓2年既?
佢只係話入紙當時唔可以擁有物業咋.
你朋友係近期申請的嗎?

hk_woman68 寫道:

我朋友都係私人樓,賣左層樓2年就可以去排隊抽公屋啦![quote]朱古力媽咪 寫道:好似唔係喎,我兩個朋友賣左層樓兩年後就可以去抽公屋囉喎
(但佢地係私人樓)

大宅

我們以前申請過自置,批了,但後我有了bb,所以取消了,之後我們再申請公屋等了1年左右就批了現在的公屋,不過我的case是申請了之後取消,不知跟買了樓再賣是否一樣。我今日本想問我叔仔,但他返了大陸工作,所以我問了他老婆,她話問過房署可否再申請公屋,說房署告訴他他們要等2-3年就可申請,不過我叔仔個老婆一天到晚比我更烏啄啄,所以都不太肯定

男爵府

申請首置要咩條件ar??

大宅

首置停左幾年了, 不用諗啦~

Pretty2036 寫道:
申請首置要咩條件ar??

首頁

尾頁

跳至