自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Re: 教局隨時縮沙學券制或泡湯

點解一定要私立幼稚園轉為非牟利? 現在百家齊放咪幾好? 點解一定要整死晒私立幼稚園先至係好?

在政府的控制下, 小學/中學/大學的結果如何? 咪有錢的人走晒去直資/出國.

summer_66 寫道:
其實, 李局長都叫做讓左步啦, 比幾年時間牟利幼稚園轉為非牟. 如果有條件轉到, 好似啟X, 太陽X.....都可以即刻轉, 唔該D議員唔好玩啦, 真係比佢地害死......

大宅

我同意撤回建議.

一早知道做咩都會咁多聲音, 一早都叫佢唔做好過. 佢一開始就唔應該提出D咩建議. BK會少好多TOPICS, 速度會快D.
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

翡翠宮

Maybe we should stop all those '用公帑「助人發達」的例子': quoted from 吳志森 (http://hk.news.yahoo.com/061116/12/1wk6a.html)

對獨立幼稚園設限的最強理由,是「政府不會助人發達」。但政府「助人發達」的例子實在太多。向大商家傾斜的政策統統撥開不說,施政報告提出補貼大中型貨車轉用歐盟(相關新聞 - 網站)四型,有規定車主要向「非牟利」車行買車嗎?持續進修基金,有規定學員在「非牟利」機構就讀嗎?照顧長者,有規定要向「非牟利」老人院買位嗎?有規定領綜援的人要向「非牟利」的超市買柴米油鹽嗎?以上都是用公帑「助人發達」的例子,已經奉行經年,為何政策獨獨關愛幼稚園的經營者?

amchk 寫道:
我同意你的說法. 如果你年年納稅, 但係政府就貼私營機構, 跟住政府就會資源緊絀, 然後最終就要我地的納稅人再交多些稅$$$!!!

伯爵府

唔係ma!

沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

水晶宮

chan803 寫道:
點解一定要私立幼稚園轉為非牟利? 現在百家齊放咪幾好? 點解一定要整死晒私立幼稚園先至係好?

在政府的控制下, 小學/中學/大學的結果如何? 咪有錢的人走晒去直資/出國.

[quote]
其實, 李局長都叫做讓左步啦, 比幾年時間牟利幼稚園轉為非牟. 如果有條件轉到, 好似啟X, 太陽X.....都可以即刻轉, 唔該D議員唔好玩啦, 真係比佢地害死......
[/quote]

如果一開始就人人有份,私立都有份的話,又會有班反對黨大叫"官商勾結",到時就話返政府"私小都冇資助,為乜私幼有資助"

別墅

大宅

學卷制情況,大家議論太多,在我自已想法是私營牟利的始於會有一班中上層的人,付担得起才去讀,這少少補貼他們若介懷可選讀非牟利的,但在我般低中家庭,這補貼實在影响太大。

仔仔06-12-2003出世
該用戶已被刪除

大宅

唉!!仲諗住有學卷幫補下,而家冇啦,唔資助牟利都好正常者,冇理由政府要俾$$養商人架ma,都唔明有咩唔好.

翡翠宮

如果,如果.......點夠你講?

咁你不話如果當初就唔用人地呢個"學券制"既名, 開宗名義要私立幼稚接埋, 咁人地咪無野好講囉.....

sandylaw 寫道:
如果一開始就人人有份,私立都有份的話,又會有班反對黨大叫"官商勾結",到時就話返政府"私小都冇資助,為乜私幼有資助"

子爵府

nicolemummy 寫道:
我同意撤回建議.

一早知道做咩都會咁多聲音, 一早都叫佢唔做好過. 佢一開始就唔應該提出D咩建議. BK會少好多TOPICS, 速度會快D.

洋房

YEAH~

一係一齊有, 一係一齊無~ 舉腳贊成教局縮沙學券制

洋房

為什麼d 議員沒有聽到贊成的聲音,他們為反對而反對, 為什麼冇人叫他們下台!!!!!

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

:-?

水晶宮

bobohau 寫道:
唉!!仲諗住有學卷幫補下,而家冇啦,唔資助牟利都好正常者,冇理由政府要俾$$養商人架ma,都唔明有咩唔好.

未必冇既,佢講下之嘛,唔駛咁快失望喎

複式洋房

係丫 , 對我地d低中家庭,這補貼實在影响太大。
(物局長講過d野可以吾算數架 , 口矣!! 總之窮人就再窮d啦 ! 冇錢讀就吾讀囉.....冇咩野o者.........日後香港會有好多文盲o者 , 香港係國際地位就一樣下降o者 !日後可能非洲都比香港強.......可憐囉香港d未來主人翁:-(
maggiechow 寫道:
學卷制情況,大家議論太多,在我自已想法是私營牟利的始於會有一班中上層的人,付担得起才去讀,這少少補貼他們若介懷可選讀非牟利的,但在我般低中家庭,這補貼實在影响太大。

大宅

香港有今日, 都係多得D"議員"嘛...

你又唔見澳門咁多"議員"....

民主.... 其實真係有敝處. 不過, 當我地見到敝處時, 我地已經"中左招".
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

我想知道點解之前同牟利幼稚園傾好咗,佢地又突然縮沙?有無人知點解?

大宅

佢仲有無衰d呀 .
e+好多幼稚園都為左'學卷制'而減學費或轉非牟利... 你e+話取消
:wave:  :wave:  :wave:

大宅

大宅

哎! 有無都好啦! 家下對香港政府都死心啦!

分分鐘無仲好, 好過益班大陸人!!!!我情願比多少少錢,好過阿仔同班呃香港人既錢, 專拿福利, 又無貢獻既人做同學!!
雖則唔係佢地, 係佢地父母, 但係無教養, 無好既家庭環境, 學習一定有問題!!! 到時老師花時間教佢地班友仔, 搞到學習質素下降仲衰!!!

首頁

尾頁

跳至