親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教各位,因會和老人家遊台北,想到一些近郊,如到淡水,八里,貓空,野柳,九份,十份等地方,會多樓梯或山路要行嗎?行程會包車,是否大都可點對點唔駛點行?因老人家腳痛唔可以行多路,所以想先了解一下情況,謝謝!

大宅

我今個暑假同奶奶(70+) 去台北,包車前往野柳、九份和十分等地方,點對點唔駛點行。也去了動物園、八仙。佢都玩得好開心。
野柳比較晒,入口有個小賣部,樓下會好多人好迫,樓上會有D位和一間洗手間,可以休息。九份好多人,行慢一點,但風景很好。十分少人些,放天燈好開心。動物園慢慢行,多動物,但有很多地方供遊人小休。

男爵府

引用:我今個暑假同奶奶(70+)+去台北,包車前往野

原帖由 lai_123 於 13-08-02 發表

我今個暑假同奶奶(70+) 去台北,包車前往野柳、九份和十分等 ...
唔該晒你啊!好有用的資訊!!!

大宅

家中的長者還可以一齊去旅行是我們的福氣,只要行程編好,後生的有默契分段陪伴和照顧她,咁一家人就玩得好開心。

我在八仙海岸,開始時細路哥陪她在兒童池玩一陣,跟住我兩公婆陪她玩浮水泡,我坐一個,佢坐一個,老公在後面一路慢慢推她,我同佢唧計,最後二叔兩公婆陪奶奶飲嘢休息沖身先,接著奶奶就幫我哋看住d隨身物件,我哋全人類盡情去玩lu。

祝你們一家人玩得開心,有美好的回憶。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

九份要行,斜斜地山路,老人家可能會辛苦少少!十分係平路,OK好行!野柳睇女王頭都係平路,淡水好似平時行街咁,只要老人家攰,咪坐低休息食吓嘢,抖夠先再行應該無乜問題
I 大蚊豬   

大宅

想問, 咁樣包車, 大約要幾多錢?

首頁

尾頁

跳至