興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

回覆 susi1024169 的帖子

太好了 老師來解畫了 我慢慢等老師再有新消息 謝謝老師

複式洋房

我都想加入傾下計
可以?

珍珠宮

好媽媽勳章

Rin720 發表於 18-9-13 18:12
我都想加入傾下計
可以?

歡迎呀

珍珠宮

好媽媽勳章

hendy 發表於 18-9-13 11:54
回覆 susi1024169 的帖子

太好了 老師來解畫了 我慢慢等老師再有新消息 謝謝老師 ...

唔好咁講,我今年比較忙,所以都要有時間先可以上來講兩句,呢度眨眼都開左有8年(好似係)愈來愈冷清不過有人睇我都盡量抽時間上來

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

今日山竹向北份量多了,各國路徑又轉了,琴日大多指登陸點會近海南島/雷洲半島一帶,而家向北份量多了,登陸點會靠近香港一點,會近陽江附近,雖然唔係正正登陸香港,但山竹風圈非常大,就算陽江登陸,香港都會入左山竹既暴風圈範圍,所以對香港威脅很大,大家都先做好防風措施,特別係住村屋既朋友
有新消息再上來聽日路徑將會係關鍵

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

過去6小時,山竹行了西北偏北方向,向北份量大了很多,似乎山竹想避開菲國高山,由巴士海峽入南海,如果真係咁入黎南海,將會更靠近香港和強度不會減弱太多,香港相對危險了,今日走勢將會係關鍵,繼續觀察

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

susi1024169 發表於 18-9-14 06:44
過去6小時,山竹行了西北偏北方向,向北份量大了很多,似乎山竹想避開菲國高山,由巴士海峽入南海,如果真 ...

天文台都係話西北偏西,係咪天文台唔想引起恐慌(emoji)
Thanks miss繼續報料(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章

cathy_1118 發表於 18-9-14 07:40
天文台都係話西北偏西,係咪天文台唔想引起恐慌(emoji)
Thanks miss繼續報料(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) ...

相信係,加上山竹未入「當熱帶氣旋在北緯10至30度,東經105至125度的範圍」,入左天文台先會密d更新最新資料

最近數小時都係行緊西北偏北,如繼續咁行,山竹就會避開菲國高山,略過菲國東北邊既角,進入南海,避開高山相信山竹強度只會減弱少許(原本預計行西北偏西,會撞菲國北部既高山再進入南海,會大幅減弱,但減弱左都預料對港有威脅)而家咁行法,對香港威脅更大,今日路徑好重要,繼續觀察,有新消息再報上來

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

susi1024169 發表於 18-9-14 10:25
相信係,加上山竹未入「當熱帶氣旋在北緯10至30度,東經105至125度的範圍」,入左天文台先會密d更新最新資 ...

多謝你咁忙都比咁多資料呀

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我仲有留意架....仲以為你地開左新PO而我又未搵到咋。

公海呢幾日都有風post, 但講講下會有罵戰, 都係呢度好, 我鍾意聽miss你講野

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都睇左Miss 的 post 幾年啦, 識多左.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

而家先得閒上來報告一下
山竹今日穩定地向住菲律賓同台灣之間既巴士海峽前進,似乎山竹都想避開菲國高山先進入南海,如果山竹咁既路徑進入南海,估計強度將會只減少許,會以超強颱級數接近香港,此路徑亦比琴日預測更接近香港,對港澳地區有嚴重威脅,大家都要做定防風措拖,預防萬一,我家而家位於高地,都要痴定窗,天文台估計離岸及高地會有達到12級既(風力10級已可將大樹連根拔起,建築物出現損毀,12級風力將會做成更大破壞)其他地區如家既窗面向東或北方向都要小心

珍珠宮

好媽媽勳章

AAwing 發表於 18-9-14 11:58
我都睇左Miss 的 post 幾年啦, 識多左.

眨下眼大家傾左咁多年喇

珍珠宮

好媽媽勳章

S.B.N. 發表於 18-9-14 11:13
我仲有留意架....仲以為你地開左新PO而我又未搵到咋。

公海呢幾日都有風post, 但講講下會有罵戰, 都係呢度 ...

我都係見有人引用我,先搵得番門口

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

聽日建議大家將家中尿袋、風扇仔、電筒叉定電
香港地最壞情況我估計最多爆窗同停電,萬一停電無冷氣、風扇,切記都唔可以開窗,窗開少少「喇」,都好大機會扯走隻窗,所以叉定芭蕉扇穩陣,另外有人建議準備塊厚身既大膠台布,萬一爆窗都可以封窗,但我都未物色到,只買到膠紙⋯同準備糧草,星期日全日閉關

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

T1 有史以來最遠掛既1號波 ,山竹距離香港1110公里

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

超強颱風山竹正接近香港,香港國際機場於2018年9月16日星期日將暫停營運。 而預料當天香港的天氣情況將嚴重惡化,持續影響機場運作。

https://www.hkairlines.com/zh_HK/special_news/detail?id=10005563146

機場都關閉

大宅

susi1024169 發表於 18-9-14 23:19
超強颱風山竹正接近香港,香港國際機場於2018年9月16日星期日將暫停營運。 而預料當天香港的天氣情況將嚴重 ...
😱😱 太可怕了 連機場都關閉 大家真係要注意安全

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

山竹去向

首頁

尾頁

跳至