自由講場

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

生仔條刀痕,一路生肉牙,成條蚯蚓甘大,點算?

複式洋房

Re: 生仔條刀痕,一路生肉牙,成條蚯蚓甘大,點算?

應該唔會架喎, 我都係開刀生, 條刀痕已經好暗淡. 有無去看醫生 check check.

男爵府

快d睇e生啦!! 揾葯膏搽!!

d e生話係本身d肉質問題, 可以打類固醇或激光去疤
不過唔會百分百可以根治, 最緊要唔好食同飲生魚湯呀!!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

用"巴痕敵", watson's 有得買. 我三年前用大概hk$300有一pack.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

該用戶已被刪除

民房

係醫生手駛唔好,又或者加上之後護理得唔好。
而家只可以補救。
買疤痕敵貼睇下得唔得,
不過要有恆心,唔會好快冇,係長期"抗爭"。
或者可以睇皮膚科醫生,睇下有冇好 d 的去疤痕方法。

等待驗證會員

您係咪食左燕窩呀???

唯一做法, 好似我咁, 整多件, 又係開刀, 醫生會順便割走肉虫, 跟住您埋口個陣, 記住唔好食燕窩呀.. 生魚個d 野啦....

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔駛咁驚....每個人的覆原速度都唔同,13個月姐.....我頭2年都係成條大蚯蚓咁,又間中會痕架, 但慢慢會平及淡色。依家5年了,先叫做平晒,仲有少少淡印。

疤痕貼/膏.....無用,浪費$$$

伯爵府

其實d 刀痕好底吓, 大條係自已覺得唔好睇啫, 不過返風落雨個刀痕係唔好舒服.

翡翠宮

咩叫肉蟲呀 ?? 乜唔係開刀條痕好細, 唔覺眼咁咩 ....

ardnas65 寫道:
醫生會順便割走肉虫

等待驗證會員

我生完第一個, 無好好"打理", 有食少少燕窩, d肉就走左d出來... 有d 虫虫feel... 有mami話佢地自己條疤真係好似一條虫, 所以我地叫做肉虫....

其實開完刀實有疤, 只係覺唔覺眼...
如果乖, 唔食豉油唔食牛, 唔食燕窩, 唔食生魚, 我估條疤一定會埋得好靚.....
而家我家小姐8個月大, 我條疤 (touchwood)仲無浮出來, 只係有條疤je.....

我條疤有4寸長... 算唔算長呀?

大宅

下mud咁多野唔食得家,我除左生魚之外,燕窩呀、牛肉呀、豉油都有食,唔怪之得條疤好大條拉 :-( :-(

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我條開刀痕都係突突地, 紅色成條蟲咁, 唔痕, 不過而家o禁落去會痛, 突起果度硬硬地咁, 唔知幾耐先唔會痛.

:-(

大宅

Re: 生仔,一路生肉牙,成條蚯蚓甘大,點算?

我個條刀痕唔會咁樣喎,都無痕,你生咗bb幾耐呀,有d人係咁架,皮膚唔好就生肉芽,要睇醫生cut咗去架,可能係開刀嗰個醫生聯針手勢唔好,我個朋友又係咁,佢生第二個再cut咗就無事囉,真係幾痳煩架,我朋友用藥膏既效果就痳痳地,只係淡色但無細到,你會痕可能係發炎引起,都係要睇下醫生.

大宅

睇完你地講, 攪到我條疤痕痕地添
我個e生手勢都幾好, 而家只係一條線, 好淡色, 生o左4年間中有d痕, 生完要痴e生膠布, 愈痴得耐個條疤愈平

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我生完都有年半喇, 可能係我皮膚問題啦, 之前識到個BK mami, 我地都係同一個醫生開刀, 但佢就話條疤冇乜野, 幾好.

最慘係條疤久不久會有少少痛, 痛幾秒就冇.

子爵府

我都是紅色一條厚厚硬硬凸出一條蚯蚓.....M來之前會痛,久唔久也痛也痕 :-(

首頁

尾頁

跳至