婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前阿女細個比99湊,到佢兩歲時我比佢返幼兒班+接返佢返黎同我地住我覺得好正常,始終仔女同父母住係最好。但我夫家人反應如下﹕
99: 早一年前已同佢講我有咁既打算,佢一直都表現到無關係﹔但去到接阿女個日就發脾氣
62: 脾氣温和既, 係近排講左句﹕個時係你地雞咁腳要接個女走之嘛~
姑仔﹕佢話佢明仔女要同父母住,不過我個時可以係99屋企附近揾幼稚園,咁99就可以繼續同個孫住無咁悶。簡單啲講,都係覺得我唔應該接返個女一齊住。
老公﹕覺得比阿媽湊都無所謂

雖然件事過左好耐亦解決左,不過見到大家啲POST,有感而發。仔女明明係自己生的,為何同佢一齊住好似變左罪人咁....大家有無試過類似既情況﹖

大宅

回覆:你地的6299會唔會覺得你搶左佢地個孫﹖

所以我點都唔俾99湊,不呢啲好睇6299個性

伯爵府

有呀,我99以前成日都覺得係架,而且佢覺得佢D孫(即係我個仔)係最乖架,依家就唔同講法勒,仔仔比以前活潑左,所以佢依家成日叫我湊個仔走,但我會同C6講,你阿媽叫你湊個仔走呀,我想湊個仔返去呀,你湊唔湊呀?通常C6都會話唔湊,之後佢阿媽就冇辦法!

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

可能我6299無咁既資格咁同我講, 所以我唔覺 ~

佢地係有在親戚面對講過我收埋個女唔俾佢地見 , 不過都無用 ~
因為個女係我同我媽一手一腳湊大的 !

老公都好清楚當初 6299 唔係鍚呢個孫 (因為我生女) , 係我女大左 變得好可愛佢地先開始講要見要見 !
想攞威 !

不過俾唔俾佢地見都係由我話是 ~

男爵府

最憎係c6下下老奉大安旨意要老人家幫手湊!!!

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:可能我6299無咁既資格咁同我講,+所以我唔覺

原帖由 lovelycats1437 於 13-08-02 發表
可能我6299無咁既資格咁同我講, 所以我唔覺 ~

佢地係有在親戚面對講過我收埋個女唔俾佢地見 , 不過都無用 ...
我同妳一樣,個女都係由我同我媽湊大…所以c6一家不能太多要求,如果唔係分分鐘佢哋冇得見。

大宅

係有d 咁嘅人,我62唔知點解覺得個孫第時會同佢住。

大宅

我姑仔都幻想我細仔會照顧佢終老

別墅

回覆:巴士媽咪 的帖子

我啱啱生完係奶奶屋企坐月,但成個人好唔開心,好似生完個仔就比左佢地咁,完全唔關自己事!

男爵府

引用:我姑仔都幻想我細仔會照顧佢終老

原帖由 HerKing 於 13-08-02 發表
我姑仔都幻想我細仔會照顧佢終老
我自己個仔都冇諗過他養我你姑仔

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有... 我6299 成日都好想痴住個孫..
相反我自己爸媽都無..
最後連我c6都出聲.. 話比個仔陪返佢同我多d
因為佢先係人地阿爸...
何況c6話我爸媽都無見咁多... 佢覺得唔公平..
叫6299 放手,, 比多d chance 我爸媽睇孫

禁止訪問

禁止訪問

別墅

如果一開始完全唔駛6299幫手
我會完全企你果邊

但須知人類係有感情既動物
小朋友頭幾年湊係最辛苦亦係感情關係最易深入既時期

你突然拎走小朋友住,理性上係冇任何錯