自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 ylliu 於 09-7-23 23:22 發表
Wnnieng , 係呢蟲蟻淨係邊度買呢?
thx

我屋企有德國小強,細細只,有無方法?

公爵府

原帖由 熊媽 於 09-7-23 23:46 發表

我都好想知, 我用過蟲蟻淨都唔得

子爵府

我聽過人講, 用 soap "番蜆" 都得喎, 不過我未試過, 唔知係咪真係 work
親子王國以外之相冊連結已被刪除

大宅

畀面勳章

我屋企都有小強細細個隻用殺蟲水都唔惦,後來用殺他死由噴務現在暫時都冇再出現,日後就唔知啦!

大宅

想借問聲 : 小強唔係係盲架咩 ? 點解佢地識得自己搵陰暗地方 ?
:sm: Auntie_Winnie

公爵府

原帖由 fiann 於 09-7-24 20:32 發表
我屋企都有小強細細個隻用殺蟲水都唔惦,後來用殺他死由噴務現在暫時都冇再出現,日後就唔知啦!

殺他死由噴務??? 請問可否講清楚D 叫咩名呀? 係邊度有得買呀?

係咪即是見一隻就噴一隻呀? OR 預先噴定小強經常出現的地方係預防呢?

男爵府

回覆 1# dondon816 的文章

唔洗呀, 只要切一些生洋葱效在小强出現地方便可令小強不再出現.大家不防試吓

子爵府

好媽媽勳章

係食死佢地定係點?
要唔要收屍架?
原帖由 dondon816 於 06-11-24 14:29 發表
成屋企都係小強,忍冇可忍之下在這裡開了一個topi,有位好心的國民告知以下的方法:

一個薯仔加一盒仔硼酸

薯仔煮熟,磨成容,然後將硼酸一起攪,分一粒粒好似湯圓,最後放在蟑螂出沒的地方,就搞掂.
...

子爵府

用"番梘"開水整"梘水" 嚟噴, 可以殺死曱甴,
整條梘水路, 曱甴行過都會死架,
不過乾左就冇效喇.....

原帖由 金毛B媽 於 09-7-24 15:34 發表
我聽過人講, 用 soap "番蜆" 都得喎, 不過我未試過, 唔知係咪真係 work

子爵府

咁 d 生洋葱可以維持几耐有效呀??
几耐要換過新架??

原帖由 shadow9911 於 09-7-26 23:38 發表
唔洗呀, 只要切一些生洋葱效在小强出現地方便可令小強不再出現.大家不防試吓

伯爵府

虎到金來勳章

我試過5-7日就要換啦,個洋蔥會乾同埋黑架
原帖由 是因 於 09-7-27 07:32 發表
咁 d 生洋葱可以維持几耐有效呀??
几耐要換過新架??

大宅

有無人試過 work ?

子爵府

5-7 日都好過冇, 咁放完入冰箱后切, 會唔會冇效呢??
咁放左5-7日后會唔會發臭架??
sorry, 好多問題

原帖由 pakyumama 於 09-7-27 09:26 發表
我試過5-7日就要換啦,個洋蔥會乾同埋黑架

禁止訪問

男爵府

請問水曱甴又點樣對付呢? 係咪用對付小強的方法就可以?

大宅

回覆 15# ylliu 的文章

I bought in Wing On.
暫時到今日都未見過強仔, 我亦在Citisuper Log on買了一個用濕電的脈衝驅蟲器.

大宅

原帖由 熊媽 於 09-7-23 23:46 發表

原來細細隻嘅係德國小強, 我屋企d都係好細隻架.
我唔知佢地係驚到唔敢出來定係搬咗屋
我晚晚都keep 住放蟲蟻淨.

伯爵府

虎到金來勳章

我係買新解既切,頭2日會成屋都係洋蔥味,之後無咩味架啦
放到第4-5日,洋蔥中心位開始會變黑,我就會掉啦,但無臭味發出

原帖由 是因 於 09-7-27 10:06 發表
5-7 日都好過冇, 咁放完入冰箱后切, 會唔會冇效呢??
咁放左5-7日后會唔會發臭架??
sorry, 好多問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Thanks

首頁

尾頁

跳至