跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你哋bb識用飲管飲水未?

我個女快14個月,只識用奶樽,有時自己拿,多數我哋幫佢,好鬼懶.

大宅

Re: 你哋bb識用飲管飲水未?

我個女8個月開始都自識渣住奶樽飲奶~~9個幾月識用飲管飲野!!而家見到我地飲檸檬茶佢會衝過黎偷飲!!
寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 你

6個月已經識嚕...
臭b好為食...而且樣樣都係"親力親為"...你唔比佢伶佢會痴線架...一出世就已經搶住伶果隻

佢5個月開始我就比佢自己

子爵府

試得多, 學得多, 自然就會識.
浩揚仔初初都係識拎住學習杯, 但飲唔到水. 慢慢又 ok.

同埋拎奶樽, 我會只比支奶去佢隻手, 我唔會餵.
佢會挑戰我, 扭計唔飲. 我就唔會讓步.
扭得一兩分鐘, 佢就會自己拎.
而家, 我未比佢佢已經會自己拎. 除非要訓覺.

大宅

我個女好奇心太重啦...出細已經識自己拎奶樽,但佢發現我地會幫佢拎,佢滿月之後就唔肯拎,我99又成日話佢咁細肯唔好比佢拎啦...之後就六個月開始教返佢拎囉...而家唔肯比我幫佢拎添呀~

至於飲管...佢識用有飲管果d bb杯飲水,但而家懶唔肯用果d...因為飲得太慢,佢唔中意架... 我試過用飲管果d 奶樽比佢飲奶,但太慢啦...平時佢飲8安只須5~10分鐘,但用果d杯要半個鐘,我頂唔順...都係由佢順其自然啦...唔迫佢啦~
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

7個月識用飲管,佢仲會搶你飲緊嘅嘢,好快手.

大宅

carlson現在先開始學用飲管, 慢慢比佢試喇....
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

子爵府

最愛=貓仔 寫道:
我個女好奇心太重啦...出細已經識自己拎奶樽,但佢發現我地會幫佢拎,佢滿月之後就唔肯拎,我99又成日話佢咁細肯唔好比佢拎啦...之後就六個月開始教返佢拎囉...而家唔肯比我幫佢拎添呀~

至於飲管...佢識用有飲管果d bb杯飲水,但而家懶唔肯用果d...因為飲得太慢,佢唔中意架... 我試過用飲管果d 奶樽比佢飲奶,但太慢啦...平時佢飲8安只須5~10分鐘,但用果d杯要半個鐘,我頂唔順...都係由佢順其自然啦...唔迫佢啦~

係呀用飲水樽飲奶好慢臭b都好憎,因為我試過2次,見重有少少奶奶佢又要休息一下先繼續飲...咪倒落飲管杯,不過佢直頭係一啜左2啖就唔肯飲,因為佢分得好清楚(呢樣我就幾開心因為佢識分清楚),奶奶就奶樽,水水/果汁汁就杯杯~
所以我訓練緊佢用杯~
佢都識識地...不過始終...你唔扶住佢隻手...佢飲飲下未飲晒可能伶出黎倒轉個杯...
但比起10個月比佢試果次好左好多,佢識一路吞一路第高個杯~

大宅

我個女而家唔係好中意飲水呀...唉...所以佢係用杯來玩囉...我都唔比杯佢飲水啦...又係佢會倒轉/推開隻杯,成地水,佢就開心囉,有水玩,我就抺到傻仔咁!!!

我而家用湯匙餵水佢飲...因為佢以為食藥水(佢超中意食藥水,因為甜嘛...)
kawai928 寫道:
[quote]
最愛=貓仔 寫道:

係呀用飲水樽飲奶好慢臭b都好憎,因為我試過2次,見重有少少奶奶佢又要休息一下先繼續飲...咪倒落飲管杯,不過佢直頭係一啜左2啖就唔肯飲,因為佢分得好清楚(呢樣我就幾開心因為佢識分清楚),奶奶就奶樽,水水/果汁汁就杯杯~
所以我訓練緊佢用杯~
佢都識識地...不過始終...你唔扶住佢隻手...佢飲飲下未飲晒可能伶出黎倒轉個杯...
但比起10個月比佢試果次好左好多,佢識一路吞一路第高個杯~ [/quote]
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

kawai928,

我都俾琳琳試緊用杯,仲買咗隻靚靚有蓋kitty杯,不過放假我湊佢就唔鍾意飲水,平時我伯娘湊就飲兩支水,激c我

karen

等待驗證會員

karen:

yuki 妹同琳琳一樣, 佢係婆婆到又係飲兩樽水(差唔多成12oz),同我一切就只係飲3安到,可能佢吔鍾意亦我吔意啦...奈何!

karenlyk 寫道:
kawai928,

我都俾琳琳試緊用杯,仲買咗隻靚靚有蓋kitty杯,不過放假我湊佢就唔鍾意飲水,平時我伯娘湊就飲兩支水,激c我

karen

子爵府

[quote]
kawai928,

我都俾琳琳試緊用杯,仲買

別墅

我個仔都係玩隻杯多過飲,有時比佢用飲管啜到都會吐番出來,唔知點解唔肯吞
所以都係用緊奶樽飲果汁(因為唔肯飲水)

大宅

比bb膠杯都整爛???
[quote]
[quote]
kawai928,

我都俾琳琳試緊用杯,仲買

子爵府

最愛=貓仔 寫道:
比bb膠杯都整爛???

冇錯!!佢係好恐嚇既一位小bb~

大宅

嘩...咁d玩具都要小心d...
[quote]
最愛=貓仔 寫道:
比bb膠杯都整爛???

冇錯!!佢係好恐嚇既一位小bb~ [/quote]

子爵府

最愛=貓仔 寫道:
[quote]
[quote]
最愛=貓仔 寫道:
比bb膠杯都整爛???

哈~佢好少玩自己玩具~同埋玩都係玩d發音既,成日掉落地攪到壞晒...佢好鐘意伶住d野黎4周圍"哼"~攪到d野爛晒~
佢就咁用自己既力去"哼"d野都可以整爛晒~
所以比佢整一下或者撞一下真係會死人...

冇錯!!佢係好恐嚇既一位小bb~ [/quote][/quote]

大宅

我個女又係中意玩有聲d玩具...又係成日拎住周圍亨,不過唔會亨爛...可能浩揚仔真係太大力...haha~
[quote]
最愛=貓仔 寫道:
[quote]
[quote]
最愛=貓仔 寫道:
比bb膠杯都整爛???

哈~佢好少玩自己玩具~同埋玩都係玩d發音既,成日掉落地攪到壞晒...佢好鐘意伶住d野黎4周圍"哼"~攪到d野爛晒~
佢就咁用自己既力去"哼"d野都可以整爛晒~
所以比佢整一下或者撞一下真係會死人...

冇錯!!佢係好恐嚇既一位小bb~ [/quote][/quote] [/quote]

子爵府

最愛=貓仔 寫道:
我個女又係中意玩有聲d玩具...又係成日拎住周圍亨,不過唔會亨爛...可能浩揚仔真係太大力...haha~

我諗你攪錯左喇...yau_garce果位公子先係浩揚仔啊...我果位係凱豐...哈哈~

大宅

sorry呀.......

首頁

尾頁

跳至