跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2002 ~ AUG 媽咪會 ( Part 9 )

wawa,

保姆係前幾個月試過俾lemon tea的幼飲管樂睎學啜,後來再用正常的管,驚佢初時細個啜大管會太大啖濁親,咁後來就俾左飲管杯佢,人地話幼童初時用覺得好得意會為左啜下啜下一次過飲好多水.

我之前試過用奶樽蓋俾水樂睎學飲,佢吐番出來,但而家俾佢都會吞兩啖.

子爵府

byychan

我6個月到佢開始食固體食物,我比奶咀杯佢開始學飲水,佢初時都覺得怪,後尾就慣o左啦. 尋日再比飲管佢佢都o.k.可能個飲管係防漏設計,所以佢飲唔到好大啖. 同奶咀差唔多,不過係幼o的.

男爵府

Dear ALL
哈....冇見大家好耐啦.我放左9日大假.好好好開心呀.雖然唔係去左好多地方.最遠既只係同賢賢去左赤柱.而我同老公就上左深圳.另外就加入左同賢賢去睇醫生既行程.同埋行下商場咁.都唔知點解放假既時間就過得咁快~~ :-( :-(

呢9日我都有上來睇你地既留言.都有留意大家既近況架. :-P :-P

ivy
政南仲乜上報紙呀??

byy
我諗我真係好想比賢賢返學law.我想d老師幫我教 (我係咪好懶呀~~ :-P ) 起碼佢地真係有經驗同知道乜年紀要學d乜.真希望我樓下果間育嬰院快d有位就好啦.

karen
乜朗謙咁快就想用筷子啦.賢賢連匙都未用得好.最幣就係佢連用手"手查"住bread都未識.頭先比左個bread佢,佢攞上手好似唔知點咁.只係識"那"個bread,跟住就throw左係地下. 我就食一次比佢睇.咁試左幾次佢好似知道個bread係要咬的. 可能我地成日都係餵佢.咁佢張開口就有得食. :-x :-x 但佢又識攞住條餅食喎.真奇怪. 可能我之前帶佢返學,放學時一定比支餅餅佢食.咁所以佢就識.

唉,諗諗下,真係覺得個工人乜都唔識教賢賢.唔知係佢冇心機定係唔識教.有冇計呀??? 我都叫左工人教賢賢potty.但佢好似仲未開始.我好耐之前叫佢架啦.唔通佢又冇左件事??

仲有呀,唔知點解賢賢d牙有d黃,係上面d牙近牙肉位置.係咪刷牙刷得唔乾淨呢?我有時見工人好求其同佢了2了就算.:-x :-x

不過我諗我而家係唔可以冇工人用的.我已經唔慣冇工人啦...

venus
大隻b好叻呀,識得講byebye.我賢賢就只係識做唔識講.佢真係唔多中意講野呀.但聽又聽得好明喎.唔知佢係咪懶呢??

子爵府

cpy

上星期聽o左個seminar講"多元智能",原來係大場面怕羞唔出聲既小朋友,原來人際關係係好好,原因係佢知道係大場合係唔可以出羞. 要睇定o的先出手.

其實朗謙都係個工人餵佢,無出過手,但係我同老公每晚食飯比佢同我地一齊參與,我地食佢係旁邊睇,久而久之佢對我地既食物好有興趣同埋好想自己食同用筷子.

我以前比朗謙自己食Bread係剪成一條條,咁佢就自己識食啦. cpy我仲未教朗謙刷牙呀.

等待驗證會員

呢兩日心情麻麻地同好down,覺得自己好無用,呢幾個月黎我都教寶寶,自己拎奶樽飲,但佢都唔識,於是我改為教佢用鴨嘴,佢就只飲一兩啖,多數用黎玩同用黎咬,我巳示範好多次,用飲筒又唔得.每次只會攪到一地,一sofa都係水. :-( :-(

教佢正方形同三角形,放入適當位置,佢又唔識,我教左幾個月喇!!只係識圓形.

攪到我好大壓力,因為我做得唔好教得唔好,所以寶寶先唔識,有時我仲唔想見到佢,放佢落床自己玩,我就返入房喊,我有D怕得自己對住寶寶,所以我經常都會帶佢落街. :-( :-(

大宅

connie,
我岩岩幫你買左,Sunday拎比你
尋日有無收穫呀?

大宅

kilam,

唔好咁傻瓜亂諗野啦!你可能成日一個人對住寶寶,壓力大d
我諗寶寶係識hold奶樽,只不過佢蝦你,你試下捉住佢手仔幫佢托住,但一定要佢掂住奶樽,久而久之等佢習慣就得架la!

至於入形狀,你太心急la! 佢地未有咁快識架,我睇書好似歲半至兩歲至開始認到,我宜家都係hold住個形狀積木,放
o向適合o既窿上面,叫大隻b幫我"篤"入去

我諗你要多d與其他人接觸,對你同寶寶都好,試下帶佢返playgroup

你放鬆d開懷d就可以解決到問題,笑番下喇,你做梗全職媽媽係我最恨o既工作,可以成日對住bb,無理由唔開心架

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Kilam,

你吾好怪責自己,講真...寶寶遲早都會識你教既野, 你大緊張甘迫佢學, 大家都辛苦 !
我之前教桐桐用飲管飲果汁 & 水, 佢都係攪到全身 / 周圍都濕晒, 我發覺愈迫佢,佢就愈玩 ! 過左 1 , 2 個星期再俾佢試用, 情況就明顯改善左 ! 無全身濕晒 !
放鬆 d ! 其實吾好同其他 bb 比較 ! 個個 bb 既進展都吾同 !

cpy,

好羨慕你 ! 9 日假期... 我現在只餘 2.5 日大假 !
擒日我奶奶去左我新屋, 佢陪桐桐玩左 6 個鐘, 終於頂吾順 ! 話自己攪桐桐吾掂 !!!

yipyip,

你成朝走左去邊 ???

byychan & wawa,

桐桐可能都鍾意歎奶 ! 所以飲奶都仍然用奶樽 !

大宅

connie,

隻衰豬要睇心情架,唔係成日都肯做,有時人地走左佢至話bye-bye上次打一歲針姑娘話佢聽指令較弱,咁我同老公咪同佢做intensive training o羅!我老公都點醒左我,教唔教到bb最大責任係父母,老爺奶奶日抖湊住make sure佢係安全同溫飽已經ok,所以我地一返屋企就全副精神放落豐豐度,after12點至係自己時間!

大宅

bobo,

新"豬M"上場,多多搞作,好忙呀,得閒call你!

男爵府

係10月5日多份報紙既娛樂版都有政南,佢係同twins一齊架,因為佢上星期五睇商台個show,咁twins做嘉賓,twins話要搵男朋友上台玩遊戲,咁森美一落台就抱o左政南上去啦!政南上台後好驚,仲喊tin!

各大報紙都寫阿嬌整喊政南,但其實唔係!
直明月耀安
極星輝照長

男爵府

Kilam,
好似yipyip咁講,我初時教樂睎拿奶樽都係每次擺佢對手上去,唔知一兩個月後佢就唔靠人拿,但佢初持唔夠力,不過有意識拿住,應該等下啦,唔好急,我地早左開始,而家寶寶慣左靠人,係要俾d耐性,你要諗下佢無理由第日大個識行識走都要你拿奶樽,佢實有一日自己做,唔好急呀.
你所講的問題都唔係你做得唔好,係bb有佢唔同階段,唔係我地想佢識就識,佢亦無比人慢,我地都好似未有bb而家識分形狀,我一直都無教樂睎認顏色,咪又係而家至教,唔知佢幾時至識架,但我都係盡力而已.
你對住寶寶唔係要睇佢每日識幾多野,係你俾佢知道你愛佢,同佢溝通,咁寶寶就會有自信同安全感,可能你每日同佢玩相同的野佢好似無學新野,但其實你教佢係吸收緊,唔會好似大人咁學左係俾人即刻睇到識定唔識架(你諗下樂睎識抹地都係佢不斷偷師咋),你多d同寶寶講野,佢唔會即刻有反應,有一日你就見到佢識左好多野.
可能我無乜特定要求,所以我察覺樂睎一歲後明顯表露左好多佢以前學左都唔知的野,我之前教佢推車仔行佢都唔理我,但幾個月後佢突然自己推車仔,仲係搵返啱的位置(車尾)企。總之唔好睇佢有乜新表現,你咁有耐性做左你的工作已經有效架,更加唔好喊,做下mask扮下靚放鬆個人啦.

大宅

kilam
你睇下幾多媽咪撐你 :-P
咁而家好d未??
洗唔洗我再心理輔導你

大宅

wawa 寫道:
cpy

上星期聽o左個seminar講"多元智能",原來係大場面怕羞唔出聲既小朋友,原來人際關係係好好,原因係佢知道係大場合係唔可以出羞. 要睇定o的先出手.

等我返去問下維記係唔係先
賢賢,唔好意思,叨了你的光添 :-P

等待驗證會員

yipyip,bobo,byychan,jessjess,

多謝你地既關心同開解,或者係我太多時間,加上我又唔煮飯(老公話上個月,只是煮過3日飯),連準備煮飯既時間都慳番,令到我多時間教寶寶同更加緊張寶寶.

你地如果有D咩小聚會可唔可以預埋我呀?

男爵府

jessjess, wawa,
等我都問下惡爺佢面對陌生環境時"持續認真研究剖析情況"的表情係咪咁解?

kilam,
唔好客氣,至緊要提自己放鬆,我來你果頭就搵埋你地附近幾個,我好似無見過你同寶寶?要傾下偈喇.

大宅

hihi,

今日我仲放緊假呀~~~好鬼happy

kilam,

你唔駛唔開心啵,個個bb的進度都唔同,逼都逼唔黎架。我都有教諾而放積木,佢都係唔識分形狀,每次都要攪好耐先放倒一個(撞岩擺入)。拎奶樽飲奶就仲衰,隻衰妹懶到出汁,點tum都唔會拎架。講野就最經典,永遠指住樣野就係度"哎",咩野都唔肯講,最叻講太空話+爸爸。
反而我對諾而就冇咩要求,佢身體健康,冇病冇痛就已經心滿意足,還掂d野佢遲早都會學識,今日唔得咪聽日囉,或者有日失驚冇神做出黎咪仲開心

靚靚媽媽,

點解我上網搵唔倒的

大宅

Dear all,

I am back lar. Its really been something since we last met at 1 year birthday party. I did read your messages and knew that your babies are fine and clever.

Let me do a brief report to all of you:
Cheri is good at eating and playing for the past two weeks (coz she was sick before). She loves walk and talk although I don't understand what's the meaning. And she did speak papa, mama, biscuit (in Chinese), hihi & byebye (with shaking hand), give you (in Chinese) together with some postures, and of course some other meaningless (at our points) words. She did try her best to follow my pronunciation.
But she still lazy and doesn't like to hold the bottle while she was drinking milk. However, she knows how to drink water with glass and straw even I didn't teach her, so Kilam, don't worry too much, they will learn eventually and give you a big surprise.

By the way, I employed a new maid, she is Indonesia, and my comment is good of her compared with the ex, exex and exexex-maid.

大宅

tam,

Tomorrow is your birthday, I think you won't logon to BK as you will have datings with your friends and your hubby, So .....
Happy Birthday to you!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

今日好悶呀 !

自己打字又慢...又無心機打 wor ...

首頁

尾頁

跳至