烹飪搵食

跳至

首頁
45678...50

尾頁

子爵府

Re: 我的製成品 [Part 16]

HI, all

嘩..今日等左成半個鐘頭至有巴士呀,攪到我好遲至返到黎,唔係攞住d蝦同豆腐,我唔鬼返呀 :-(

仲有,豉油雞食譜係呢樹,尋日企左係樹淋左成個鐘呀,但好好味∼

http://www.wretch.cc/blog/ryouri&article_id=2111971

cwlbbs,
煲魚湯我會係個煲煎水,然后加凍水落煲,佢炸炸聲滾起,d水就變白色架啦

Monkeyyyy,
我鐘意焗豬扒飯多d呀,聽日整先
又要夜晚至見到你呀 :-(

Monogram,
尋日玩得開心嗎?
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

Morning, all

子爵府

Mayuki,
早晨呀,我又夠鐘出門啦∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Honney,

豉油雞見到都好想食喇 想請問個做法唔係用高速煲 ??

子爵府

hi hi~~

monkeyyyy,
伯母咁精神就好啦~~

你碟焗芝士豬扒意粉,真係見到都流口水呀~~

honney,
今日咁熱等左咁耐,真係激c呀,實濕晒啦你~~

多謝你呀,尋晚好開心呀~~

亞女放學後就返黎屋企換衫出門口,街左一陣街先去食飯。兩個寶貝見到咁多野食不知幾高興。細b係咁坐定定係度食野,佢尋日食左cracker, 白飯,蕃茄,雞肉,麵包,士多啤梨,最犀係佢自己比自己的生日禮物,朱古力蛋糕~~佢一手拎左家姐舊朱古力蛋糕係咁食,激c~~

大宅

我放工返黎啦 !!

大宅

Honney 寫道:

monkeyyyy,
我追韓劇呀∼

我鐘意追台劇多 d .... 因為唔識聽韓文,
除非有埋配音啦 ....
我同媽咪都好鐘意睇浪漫滿屋架 !!!

大宅

honney,
煲魚湯我會係個煲煎水,然后加凍水落煲,佢炸炸聲滾起,d水就變白色架啦

用fissler時同樣先用開隻pan煎水, 後加入高壓煲加壓right?

今朝去邊?趕至身水身汗? :mrgreen:

monkeyyyy,
未食飯真係咪上來你地個site, 實漏口水!豬扒同芝士都係我至愛

monogram,
聽見你兩個妺妹愛食野就替你開心!我兩隻一開飯就眉頭皺, 又講, 無計既, 兩家小朋友分別很大, 一家有個廚藝了得既好媽媽, 另一邊廂就煮食白痴:-( 。

cwlbbs

大宅

Hi

我都買左 fissler 煲,想請教我煲 1 次紅青蘿蔔栗用豬骨 & 竹蔗茅根都好淡味 :-( :-( :-( 點解呢?
mandyho

男爵府

mandyho2003 寫道:

Hi

我都買左 fissler 煲,想請教我煲 1 次紅青蘿蔔栗用豬骨 & 竹蔗茅根都好淡味 :-( :-( :-( 點解呢?

你係咪落左太多水ar??

大宅

Hi

應該係水多既問題, 如果唔係就因為火力既問題,
你降壓後有冇再大火滾返 10-15 分鐘 ???
如果冇 .... 咁應該唔出味架啵 !!!

大宅

Pretty2036,monkeyyyy

可能真係水多,降壓後有再大火滾返 10-15 分鐘之後都有返 d 味但吾夠:-| ,應放幾多水先岩呢???
mandyho

大宅

Pretty2036,monkeyyyy

可能真係水多,降壓後有再大火滾返 10-15 分鐘之後都有返 d 味但吾夠:-| ,應放幾多水先岩呢???

你個煲係 6L or 8L ... 你落左 d 咩料落去 ???
我平時用 8L 煲湯, 連材料去到下面果條 max 線架啵 !

子爵府

hi all~~

上黎一陣我又要出去啦~~

cwlbbs,
唔關事嫁,我大女細時都唔肯食野嫁,係大大下就食多嫁咋。細女就由細到大都好鍾意食野,所以佢咩都想試~~

mandyho,
用高速煲煲湯比平時少d水,因為佢蒸發唔多~~

大宅

早晨 all

男爵府

Morning all~~

大宅

報料時間 ~~~

我今日行惠康 (好大好大間果 d !)
發現都係台灣冬粉賣架,
600g (14舊) 都係賣 $22.90 咋,
重有其他台灣出既粉絲賣架 !
咁大家唔駛去到九龍城買啦 !!

子爵府

monkeyyyy,
多謝報料∼∼

不過我附近都無咩好大間既惠康,九龍城我就日日都經過咁濟啦∼

我都有野報料,華潤安可牛油減價呀,$11.X/舊,快d去掃啦∼ :mrgreen:

kwan0520,
我係用高速pan,但無加壓架,係由生雞用豉油淋到變熟雞∼

大宅

Honney 寫道:
monkeyyyy,
多謝報料∼∼

不過我附近都無咩好大間既惠康,九龍城我就日日都經過咁濟啦∼

我都有野報料,華潤安可牛油減價呀,$11.X/舊,快d去掃啦∼ :mrgreen:

你唔係用銀寶整麵包架咩 ????
安可係搽麵包果 d 牛油????

ps ... 我好想搓麵包, 但係隻手重未好得哂,
依家結焦甩皮, 唔係要煮飯 ... 都唔想濕水,
今日老細出左去打麻雀, 我唯有係屋企執廚房囉 !!

子爵府

monkeyyyy,
我唔係用佢黎整包架,通常用黎整曲奇∼

點解你唔帶薄身個隻手套搓包呀?我整親手就會戴住佢黎搓包,切肉,洗野架啦∼

首頁
45678...50

尾頁

跳至