婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

肝腎不足,嚴重脫髮

:-( 可以點?有咩辦法救吓我 :-( :-(

複式洋房

Re: 肝腎不足,嚴重脫髮

想問下,點解閣下知道自己是肝腎不足?

大宅

因為中醫曾經講過.
靈芝諸葛亮 寫道:
想問下,點解閣下知道自己是肝腎不足?

大宅

快d睇中醫la,最好加埋針炙針灸。

咪.......咪.......咪.......

大宅

針炙有用咩?有冇介紹?針落個頭度?

複式洋房

靚mama 寫道:
針炙有用咩?有冇介紹?針落個頭度?

未住!閣下已睇了中醫,有關的中醫師沒有給建議嗎?或開出藥方嗎?

另外,在下想問下,閣下有沒有頭痕的?

複式洋房

sales 請讓路

大宅

當然係中醫話我知,唔係我點知喎!佢建議我瞓好d,葯方都有,但路途遙遠又冇恆心,同頭痕有咩關係?我冇頭痕

大宅

唔該哂呢位姊妹
cherrywing 寫道:
sales 請讓路

子爵府

聽人說針灸有用呀~
你住邊ga?去邊睇中醫?

工聯會d 診所都有針灸ga~~

複式洋房

靚mama 寫道:
當然係中醫話我知,唔係我點知喎!佢建議我瞓好d,葯方都有,但路途遙遠又冇恆心,同頭痕有咩關係?我冇頭痕

脫髮,不只腎虛會脫髮
如頭皮受細菌感染,都會因此而導致脫髮
甚至,有的是有癬,如汗癬,嚴重的是牛皮癬
有的是皮膚炎

因此,脫髮問題,會問一問有沒有頭痕,如果沒有,即真的只有內臟問題,如果有,問題就不只這麼簡單!

其實,不只以上問題,貧血,都會導致脫髮。
該用戶已被刪除

複式洋房

靈芝諸葛亮,
人地叫你做SALES喎,仲叫你讓路添,點解你仲回答人地D問題架呢?

在下發自內心的幫人,的確有關的問題不是這麼簡單,在下不能因為這樣就不出聲!另一討論區,一開始都是大把人批評在下,但日久見人心,本來批評的,後來卻是認同的。

都是同一句說話,在下的建議,接受與否,在下管不到,對嗎?

複式洋房

So happy that everyone can see that 靈芝諸葛亮 is a salesman.

靈芝諸葛亮, if you have your fans in other forum. Go back! All sisters here are smart.

複式洋房

在下解答任何問題,與在下的本身身份沒有衝突的!
就算建議了,閣下都說,BK mama 是聰明的,不會就此接受在下的建議吧!不接受建議,但都可以給在下替之解答一些的健康問題。兩者,是沒有衝突的。

複式洋房

all sisters, don't forget to be smart

複式洋房

靚mama

說真的,閣下可以自己觀察下!
如因腎虛的脫髮,閣下的睡眠質素應該是不太好的,而且,尿色都不好,嚴重的,有夜尿的情況,及甚至水腫。
除了腎虛性的脫髮,貧血都會影響的,如有痣瘡,都有機會導致問題發生,曾有朋友是因痣瘡時時出血,導致血氣不足而脫髮。
其他如細菌感染,閣下沒有頭痕的情況,應該不會因細菌感染吧!
自己可留意下!如有打擾,得罪曬!

大宅

嘩!你好叻呀!全中,第一點中哂,咁點?係唔係要食靈芝先有得救
靈芝諸葛亮 寫道:
靚mama

說真的,閣下可以自己觀察下!
如因腎虛的脫髮,閣下的睡眠質素應該是不太好的,而且,尿色都不好,嚴重的,有夜尿的情況,及甚至水腫。
除了腎虛性的脫髮,貧血都會影響的,如有痣瘡,都有機會導致問題發生,曾有朋友是因痣瘡時時出血,導致血氣不足而脫髮。
其他如細菌感染,閣下沒有頭痕的情況,應該不會因細菌感染吧!
自己可留意下!如有打擾,得罪曬!

複式洋房

靚mama 寫道:
嘩!你好叻呀!全中,第一點中哂,咁點?係唔係要食靈芝先有得救

靚mama 不要玩弄在下吧!

靈芝,的確有幫助,為何對此問題較了解,因為在下同時介紹了幾位朋友食靈芝,都是脫髮問題的。有的,因為有皮膚炎,有的,因為是腎虛,有的,2 者都有。

不過,當然不只靈芝可以有幫助,可食冬蟲夏草,是有保腎的功效,可以一試,靈芝,因為同時有擴張血管的功效,可以擴張血管毛囊的血管,增加了毛囊的營養,毛囊健康了,就不易脫髮。

由於大家對在下的建議必會反感,在下亦不便介紹認為比較好的靈芝食品,如果想試,可試位元堂的,應該比其他市面的靈芝較為可靠,一來是老字號,二來有人食後出現應該要有的反應 (你們稱為副作用的反應),而且,位元堂都有冬蟲夏草,但其推銷員的質素就有點影響了老字號。

大宅

我點會玩弄你呢? 但兩樣都咁貴,有冇d野係啱我呢d c9仔食,最緊要平靚正喎! 咁甩咗既頭髮仲會唔會生返出嚟呢?

首頁

尾頁

跳至