跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 緣份的天空

fion414 寫道:
肥仔媽咪,

睇英文書係好有效, 如果唔肯睇英文書, 咁肯唔肯睇-->小小英語街, 薄薄地幾頁紙, 感覺上冇成本書咁厚, 又或者買d有上影戲如反斗車王, d大書局有出英文版書仔!
Fion,

你真係勞心勞力, 一講就有咁多料!
等我慢慢研究下先, Thanks!
要預備放工, 聽日再傾!

伯爵府

fion,

好多謝你呀
fion414 寫道:
咁肯唔肯睇-->小小英語街,

伯爵府

我都走喇......

happyma,

唔好做咁夜喇

大宅

happyma,
有個女仔讀SFA又係P.5> 佢冇講wo, but 佢話作文係自由發揮, 冇乜所謂wo --->我估佢想group埋人多先開班! 我知佢有教開我地學校p.5先叫妳去試不, 如果要同其他人就唔需要搵佢, 周圍都有英文班啦!
重組句子> 好用, 可惜ah 女5肯自動波lah --->亞仔都係細細個習慣左, 妳試下每日半頁, 慢慢再加, 到佢識諗知道有幫助時, 佢到時就會自動自覺啦!
你仔駛5駛去"白冷之夜"ah?--->亞他要去, 因為凡係樂團都要出席, 果晚要8點先開始, 好似去飲咁夜!

大宅

我買過好多練習, 以下這幾本我覺得幾好:-
中文
新雅-->小學閱讀與寫作練習
樂思-->中文精要練習 閱讀理解
策略-->標點符號
策略-->重組句子
學友-->強化作文實用練習本
新雅-->中文語文遊戲 (可加強小朋友對中文興趣)
青田教育-->彩虹系列, 由紅至紫7個程度, 選取不同形式兒童文學, 培養閱讀及思維能力, 圖書館有得惜, 好過睇兒童周刊

數學
香港文教-->最新數學練習與測驗 (每課有題解)
統一-->統一數學課業與測驗 (每頁有學習要點)
學林-->應用題及解題思路
Reading & Listening
Oxford-->English Competency Assesmentse牛津英語能力評估 (有cd & 詳細答案)
Comprehension
香港文教-->Essence of comprehension 最新英文閱讀練習精選
Story book
Longman-->50 Stories of Famous People名人故事系列 (尾頁有英文生字解釋, 每課又有exercise做)

伯爵府

好媽媽勳章

fion
你個囝咁勤力, 皆因有你呢個咁勤力既媽咪
我而家知點解我囡咁懶.....原來佢似我

happyma
你快d買番三兩七本俾恩恩做喇

ae & 肥仔媽咪
你地好快d抄低佢呀, 我驚過多兩日, 搵唔翻

男爵府

good morning

KITTYMAMA
我而家知點解我囡咁懶.....原來佢似我 > me..too

三兩七本俾恩恩做> no lah... 費事哂彈弱

伯爵府

好媽媽勳章

[size=large]早晨!

happyma

好早喎
happyma 寫道:
KITTYMAMA
我而家知點解我囡咁懶.....原來佢似我 > me..too

你邊係呀 你都未放低過本書

不過公平d喇! 我囡係懶寫野遮, 佢好勤力睇書既 :mrgreen:

男爵府

KITTYMAMA

未放低過本書> , 5係, 我係考試先拿起本書, 佢同我一樣 , 我地依家又係no TV lah, 佢可以自己完成功課 or 捉下棋, 睇下書. . 好有進步

大宅

KITTYMAMA,
亞仔依家冇出去補習, 所以買d練習比佢做!

happyma,
上次聽妳講一亞囡d普通話幾好, 不如妳試下-->普通話水平測試唔好晒左亞女天份, 另外妳囡囡有冇參加Trinity Examination(聖三一英文試) or Cambridge(劍橋試)

伯爵府

[size=large]Good Morning!!

直情 print 左出黎
KITTYMAMA 寫道:

ae & 肥仔媽咪
你地好快d抄低佢呀, 我驚過多兩日, 搵唔翻

男爵府

fion414

Thanks

普通話考試 > 我都想, but 要操一操 d拼音先, 佢今年無做普通話大使, 即刻差左d

Trinity Examination > 我地考過lah, , 可能遲d試下Cambridge, 不過想打好d先, may be summer

伯爵府

fion,

錫哂你........... [quote]

伯爵府

好媽媽勳章

happyma 寫道:
我地依家又係no TV lah, [size=large]佢可以自己完成功課 or 捉下棋, 睇下書. . 好有進步

嗱! 我地要將佢D優點放大D嚟睇

伯爵府

好媽媽勳章

AE_bb 寫道:
直情 print 左出黎

至叻你喇

伯爵府

好媽媽勳章

fion414 寫道:
KITTYMAMA,
亞仔依家冇出去補習, 所以買d練習比佢做!

我囡做晒每日D功課, 已經算係功德完滿

男爵府

KITTYMAMA

將佢D優點放大D嚟睇> 如果你係佢ah mom, 可能佢會開心d :cry:

大宅

今朝一早亞仔話想帶羽毛球拍, 番學校上PE堂玩, 佢話有幾個同學都有帶, 上次佢打羽毛球輸左, 輪到其他同學玩, 佢就話自己一個人無無聊聊幫手計分, 我見佢咁講就冇所謂比佢帶, 點知老公唔准...佢話上PE堂係集體活動, 唔可以話無聊, 見人帶自己又想帶, 玩遊戲有遊戲規則. 而且上次課外活動玩英文串字遊戲, 已經准佢帶自己盒scrabble, 今次又係, 咁下次又要.... 最後我同老公講話, 因為應承比佢帶, 就比佢帶一次, 請問大家有咩好提議 ??

男爵府

fion414

ah 女話帶羽毛球拍, 好似係比先生選參加羽毛球比賽wo , 你亞仔比過, 再比佢試下lah, , 而且帶返去可以有伴玩, no problem wo.

伯爵府

好媽媽勳章

happyma 寫道:
KITTYMAMA

將佢D優點放大D嚟睇> 如果你係佢ah mom, 可能佢會開心d :cry:

所以你知點解我囡成日都好似個傻婆咁笑喇
俾著你做我囡個亞媽, 我諗日日都要嘔一盤血

首頁

尾頁

跳至