家庭理財

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

有無人買咗 5 年儲錢plan 叫X 陞計劃 , 請比意見 ?

大宅

回覆:mandy_lee 的帖子

我個agent 都叫我買,不過係度睇得太多,叫人唔好買類似甘的嘢,怕到時攞唔番!我就冇買

sassyqueen  really dunno if u can get back, if have more money, i rather buy hse  發表於 13-8-13 15:44

禁止訪問

男爵府

但唔係好知有幾多個% 回報

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:有無人買咗英國x 城儲錢plan

我之前都有做5年計劃,早,兩年已供完,過埋今年踏入第8年,回本了,算派得唔錯喇,不過我個計劃名唔係咁。。。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:有無人買咗+5+年儲錢plan+叫X+陞計劃+,+請

原帖由 mandy_lee 於 13-08-13 發表
有無人買咗 5 年儲錢plan 叫X 陞計劃 , 請比意見 ?
有,已供完,2014拿錢。未知利息會唔會係預期咁多

LUCKYO    發表於 14-3-27 12:31

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

係儲蓄加人壽保險,儲五年,第八年先回本

侯爵府

我有朋友在3間保險公司(M,A,S)做產品設計的, 他近年已cut哂Term Life 以外的保險.

保記, 他建議我保留份Better Life (已買接近20年), 及沒saving 的Term Life, 其他可考慮cut.
其他投資及5/8/10 ... 年Plan, 叫我不要想.

侯爵府

追加:
我朋友說愈新的產品愈"掠水".
另,如經紀sale你轉計劃, A計劃有咩咩不好, 所以公司推改良版B計劃, B計劃點好 ... 千萬唔好落搭, 所謂唔好, 係對保險公司不是保單持有人

伯爵府

之前保誠5年嘅盈利寶已於年初期滿取回,最近又有agent來電說介紹新的產品計畫,但已拒絕!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:之前保誠5年嘅盈利寶已於年初期滿取回,最

原帖由 momososo 於 13-08-14 發表
之前保誠5年嘅盈利寶已於年初期滿取回,最近又有agent來電說介紹新的產品計畫,但已拒絕! ...
利息是否跟預期差不遠?

momososo  預期5.7%,結果只得3.7%,但比近年利息好幾倍,才稍覺心安!  發表於 13-8-16 22:45
momososo  預期5.7%,結果只得3.7%,但比近年利息好幾倍,才稍覺心安!  發表於 13-8-16 22:44

男爵府

agent 比了個sample 叫更美好定唔知物名派得好過預期, 我見平時自己都save 唔到鉉, 就想下呢d plan .

禁止訪問

大宅

回覆:sunshine0613 的帖子

請問有冇試過cut保記保險,佢話就算cut,唔攞錢都可保,不知道是否真的呢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+momososo+於+13-08-14+發表之

原帖由 ilovematthew 於 13-08-15 發表
利息是否跟預期差不遠?
如果係盈利寶,我媽咪買過幾份。。。最後結果要睇取回當年利息決定,有一年好好,有4定5喱。。。之後經濟差。。。好似得1喱定再少d,咁上下

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

這些一供幾十年野,一般要供一半年期才"有机會”打和,係收费高回報超低的成十年定期~

一句到尾,不要上當~

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

當買份儲蓄因平時都save 唔到錢

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我剛mature 了。2003 年買。

每年12100,供6年,上星期 $$$ 到手。$122720

回報率7.2%

我用 compound interest accumulation
因為我每年供$12100

我都打個突。
當年 Agent sell 都係話得5-6%

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:大力大力 的帖子

Exactly --- cash value table 要over 一半年期才 balance 到。
但我那份 $$$ 又已經到手。好實在地又真的有7.2% ,我也解釋不到?拗頭中。。。

首頁
12345...13

尾頁

跳至