家庭理財

跳至

首頁
34567...13

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:回覆+wy_yen+的帖子7.8+應該太低...(我指交

原帖由 高齡牛師奶 於 13-08-20 發表

回覆 wy_yen 的帖子
Ummm....我交咁多年,保險agent都仲係同我講呢個rate,你們的rate會轉的嗎?

男爵府

回覆:有無人買咗英國x 城儲錢plan

交保費係用7.8 rate

大宅

引用:我剛mature+了。2003+年買。每年12100,供6

原帖由 高齡牛師奶 於 13-08-16 發表
我剛mature 了。2003 年買。

每年12100,供6年,上星期 $$$ 到手。$122720
我都買左份同你一樣,都係2003買嘅進寶plan,差2個月攞得,紅利和你差不多。

子爵府

高齡牛師奶 發表於 13-8-16 23:54
我剛mature 了。2003 年買。

每年12100,供6年,上星期 $$$ 到手。$122720

如用IRR formular計, 的確有7.2%

方法: Excel 表
A1 CELL = 12100 (第1年保費)
A2 CELL = 12100 (第2年保費)
A3 CELL = 12100 (第3年保費)
A4 CELL = 12100 (第4年保費)
A5 CELL = 12100 (第5年保費)
A6 CELL = 12100 (第6年保費)
A7 CELL = 0 (第7年保費不用交保費)
A8 CELL = 0 (第8年保費不用交保費)
A9 CELL = 0 (第9年保費不用交保費)
A10 CELL = 0 (第10年保費不用交保費)
A11 CELL = -122720 (即可提取金額, 記住打"-" 減號)
A12 CELL 打 =IRR(A1:A11,0.001)

再將A12 SHOW 小數點後2個位就可計出回報有7.15%

小虎與點點    發表於 13-8-22 14:45

大宅

回覆:maymay516 的帖子

Hi all,

I had made the wrong decision to get the USD dollar cheque untilI know the exchange rate to HKD is not good. Kindly please advise if really not able to request change back to HKDcheque? Please advise where shouldI convert to HKD in better rate.

Thanks
HoneyB

HoneyB 媽媽[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid102/p7b9a39e2329b41666e1464276c20ef41/f9c88c7d.jpg[/img]

大宅

引用:我之前都幫佢地買左份,以為供十年期滿,點

原帖由 天堂島 於 13-08-19 發表
我之前都幫佢地買左份,以為供十年期滿,點知過左十年打去問,佢地話要供三十年!真係人都巔
見佢早兩 ...
I also buy 30 years plan and i have been paid for 8 years. Still loss usd 9k! I want to stop now (not withdrew) but lot of charges need to pay monthly!

男爵府

回覆 Lunlun5555 的帖子

你供咗幾多年啊, 初頭是無咁快和本後期先開始滾wor, 我hang sang 都供成20年而定供了 12 年剛和本, 不過只係供好小由得佢. 要小朋友21歲先可取回.

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 wy_yen 的帖子

我無轉rate呀.不過好似係用7.85 ( 俾你講講下.有可能是自己記錯 rate ) 因為試過有一年 agent 說交少了30幾元...

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

你 30ys plan 入面. :
有幾多Portion係 Saving ?
幾多去左Hospital Plan / Accidental / Critical Illness / Hospital Income / Accidental Medical Leave Reimbursement 等等 ?

因為除了 Life PLan有 Cash Value增長之外, 其他保障是沒有 Cash Value 的. 我一般買 life 只會買最Basic Plan (即 5000 usd) 因為以前Prudentail d 舊 Plan,要買份 Basic Plan先可以加 Riders,不能獨立買 Riders的.

你不妨一看清楚.如果basic plan 真的佔了很大Portion, 而供咁多年仲未回本.咁你個Plan就真的回報比較慢一點..

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 HoneyB 的帖子

To: Honey B
以我估計.你應該可以試試退返張 cheque 俾 P記叫佢Re-issue in HKD.

(A 記係可以的. 所以我估保記都得)

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 maymay516 的帖子

嘩嘩嘩 !!! MayMay516
你好勁好勁呀 !!!!

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 mandy_lee 的帖子

Dear Mandy

應該唔會無到期日的. 每份單都有Maturity Date (即住院只會供到60歲、危疾供到65歲、life到100歲、等等)

你們所提及的"唔使再供",應該係 ->>>>

D.P.O (Disappearing Premium Option ) = 本息滾存

是用在一d Saving Element好高的Plan入面.用保單派出來的 Saving Cheque 及Dividend.以現今年利率 (約2.5% ?) 每年本 + 息再滾. 以致可以滾到相當數目來交每一年的保費

以前 (2000年)有8%息.所以好快可以行 D.P.O, 但 sars, 金融風暴後. Rate drop到得返 2.5-4%, 所以好多回報已經不能做到預期那樣好.

但 Cash Value係保証的.所以我同 abc fion 那份 進寶 Plan 見到的 Cash Value係一定收得到的預期回報.

男爵府

回覆 高齡牛師奶 的帖子

你指個d 是人壽我份係投資單,所以無話供到幾時要保障就要供.
但好奇另一d jm 點解話要供30年個d 唔知是物單.
若果只是saving 要供足30 年就真係太長時間.
見你地而家買個d 回報都唔錯等agent 去完旅行回來都買番份.

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 mandy_lee 的帖子

哦 !原來係咁!
咁就更加易解釋到...因為基金單"行政費用"比較多. 一般來說. 第1年的保費. over 70% 去了 Agent COmmions +行政費的. 所以一般第2年才有 Value增長. 而且每個月的Admin Fee 也挺高.

我自己在 Aviva也買了一份 Investment Plan,見到d Admin Fee心都痛埋. 我Aviva果份都講到明供20年唔使供.

不過, Death Benefit 都係得 1%Out of the total Fund Values

投資單Life Benifit一般只有101%, 即係 Total Value +1% 就係你的Death Benefit.

大宅

引用:回覆+Lunlun5555+的帖子你+30ys+plan+入面.

原帖由 高齡牛師奶 於 13-08-21 發表

你 30ys plan 入面. :
我個plan 係全基金,no insurance at all

複式洋房

回覆:有無人買咗英國x 城儲錢plan

我打電話叫個經理send番張保單copy比我,得一張紙。我原來買左"績利寶"既life plan .記得十幾年前讀完書岩岩出來做野,無喇喇走入"渣打"想做零全整付,跟住個小姐sale左呢個plan比我啦。
呢幾年結左婚生左BB先開始在意。其實真係個利率吸引過銀行先仲供落去。供呢啲plan真係好考耐性呢

男爵府

回覆 天堂島 的帖子

年輕買米好law. 見你2眼發光都知你好開心啊啊. 我當年就係無那那中咗入hang seng 買咗份單供20 年.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

better life the best. i bought 2 for my son.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

高齡牛師奶 發表於 13-8-17 12:57
進寶已經停產。而家係進陞。我也買了2份

我都係進陞, 我又唔記得係供5年定6年, 10年攞錢嗎?

大宅

引用:Quote:高齡牛師奶+發表於+13-8-17+12:57+進

原帖由 chrischo2002 於 13-08-22 發表
我都係進陞, 我又唔記得係供5年定6年, 10年攞錢嗎?
以前有定期三年有三厘幾息的plan 但而家冇 如果要買像進昇放十年那麼長時間的計劃 我年紀大不会考慮了

首頁
34567...13

尾頁

跳至