家庭理財

跳至

首頁
45678...13

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

abc.fion 發表於 13-8-22 19:06
以前有定期三年有三厘幾息的plan 但而家冇 如果要買像進昇放十年那麼長時間的計劃 我年紀大不会考慮了

...

你這個plan 我99之前有買, 因佢唔會買任何高風險既野, 所以定息就fit 佢, 仲已攞返晒錢添, 都算正!

公爵府

引用:Quote:高齡牛師奶+發表於+13-8-16+23:54+我

原帖由 maymay516 於 13-08-21 發表
如用IRR formular計, 的確有7.2%

方法: Excel 表
我想問要供幾多年?之後要第幾年先可以拎返?

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 chrischo2002 的帖子

進寶同進陞都好似係有3種Plan (有錯請更正)
(1) 供6年,第10年拎錢
(2) 供8年,第12年拎錢

(3) 供10年,第14年拎錢

但進寶 PLan Cash Value Table 個 Increment做得好d.因為係經濟低迷時 Encourage人買.

之後進陸個 Increment係慢左的. 所以我 Exisitng 那2份進陸亦應該唔會有咁靚仔....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

高齡牛師奶 發表於 13-8-23 11:12
回覆 chrischo2002 的帖子

進寶同進陞都好似係有3種Plan (有錯請更正)

謝謝你既答覆!

我想問一下, 我見你們講開, 我搵返剛收到的年單, 係無寫利息有幾多, 我只供了一年!

子爵府

回覆 easonkinki 的帖子

而家無左進寶 啦

大宅

回覆:sunshine0613 的帖子

我早幾日前cut左兩份保單,冇攞錢,但萬一有事都可攞番30萬!因為我個兩份係供whole life ,我覺得冇可能,自己年紀不少,冇可能供到死

複式洋房

回覆:BAO902 的帖子

我都有份係咁,諗住要用錢時就Cut。
請問你係打去保險度cut,定係走上office度cut架?

大宅

回覆:天堂島 的帖子

我上去cut ,好快!用左不用十分鐘,服務好好

複式洋房

引用:我上去cut+,好快!用左不用十分鐘,服務好

原帖由 BAO902 於 13-08-24 發表
我上去cut ,好快!用左不用十分鐘,服務好好
咁就太好了

禁止訪問

大宅

2005年買了保誠「盈利寶」,本可於三年前贖,但見個份報告OK,便沒有理她,近期才發覺她有什麼所謂的「市場價值調整」( market value adjustment)條款,分分鐘到我真的想贖回的時候是低過年結通知書所示的總額,舊年銀行sales建議我分五年贖,現在想:不知好唔好全部贖回好呢?

男爵府

引用:2005年買了保誠「盈利寶」,本可於三年前贖

原帖由 janfion 於 14-01-22 發表
2005年買了保誠「盈利寶」,本可於三年前贖,但見個份報告OK,便沒有理她,近期才發覺她有什麼所謂的「市場 ...
甘宜家贖有沒得賺呢?

大宅

ismandy 發表於 14-1-22 18:57
甘宜家贖有沒得賺呢?
單以今個月寄來的年結通知書,存了9年,總額比本金是升了62%(即每年有6.7%增長),但未計她的所謂「市場價值調整」,所以可能會比我所見的價值為低。

我可能明天打電話去confirm個真實贖回價才決定,或者起碼贖了個本金的數先,之後有剩的餘款由得再滾存。

男爵府

引用:Quote:ismandy+發表於+14-1-22+18:57+甘宜

原帖由 janfion 於 14-01-22 發表
單以今個月寄來的年結通知書,存了9年,總額比本金是升了62%(即每年有6.7%增長),但未計她的所謂「市場價 ...
甘都得既?呢d都是收費一種?

真系甘多陷阱,好難瞭解清楚所有條款。

請記得問完更新一下,謝謝

janfion  已更新了。保誠的CS都很nice。  發表於 14-1-23 10:18

大宅

ismandy 發表於 14-1-22 20:43
甘都得既?呢d都是收費一種?

真系甘多陷阱,好難瞭解清楚所有條款。
當年我買的時候,從未聽過渣打的sales說過有「市場價值調整」這回事,也沒説過到期後一個月內不贖回,之後便並不保本。都是我這幾天比較得閒,去google下這個plan,才驚覺2009年,因為金融風暴,有人只取回本金,即過去那五年是白供。我便怕,如果今天我不贖回,可能有一天會倒蝕。

伯爵府

janfion 發表於 14-1-22 12:12
單以今個月寄來的年結通知書,存了9年,總額比本金是升了62%(即每年有6.7%增長),但未計她的所謂「市場價 ...

我個plan係3年前仲要供2年(TOTAL供5年)
上年年底淨係收到封通知話紅利由4%減到3,5%

我心諗,經濟咁好都減,咁遲D經濟唔好時你咪係到倒扣?

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

這些坤人計劃,真係同有牌保药黨無分别,他们一直在结单寫上好回報,等客人以為赚好多,直至客人Cut单或到期,紅利會"突然"大幅減少~

Suissesse    發表於 14-1-24 00:29
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

Suissesse 發表於 14-1-23 01:17
我個plan係3年前仲要供2年(TOTAL供5年)
上年年底淨係收到封通知話紅利由4%減到3,5%
你買的那份叫什麼名?我那份反而是一年比一年高利率。

剛剛直接打了去保誠的客戶服務去問,服務態度都很好。Check過我份「盈利寶」若我現在贖回,是可全數如年結通知書所示的金額提取,她說這一兩年公司都沒有行使「市場價值調整」,所以我可以實數提取款項。

當然,現在沒有用到「市場價值調整」,不等於將來不用。她說若遇上像2009年那次的金融風暴,保誠便很大機會用這個「市場價值調整」,小心。

簡單說,這都是一項有風險的投資,但又不至於極高風險。
計落每年定期紅利率有1.5%(以每年公佈不同,但會計落本金)+
增長紅利5.6%(這是不保證並以贖回時所公佈的利率 x 所供年份)

譬如說:若我現在贖,增長紅利那部份的利息是5.6% x 9年。若明年跌到只得4%,便是4% x 10年。

男爵府

引用:Quote:Suissesse+發表於+14-1-23+01:17+我

原帖由 janfion 於 14-01-23 發表
你買的那份叫什麼名?我那份反而是一年比一年高利率。

剛剛直接打了去保誠的客戶服務去問,服務態度都很好 ...
明白,thanks
非保證部分是可以調整的。

大宅

ismandy 發表於 14-1-23 10:50
明白,thanks
非保證部分是可以調整的。

經過今早打去保誠CS之後,知道未必一定有「市場價格調整」,計算坐底都有定息1.5% + (紅利1至6%不等),好過做銀行港元定期,所以暫時觀望住。

風險是一定有,回報和風險從來都分不開,但我反而覺得風險低過買股票。

況且現階段,我是可以隨時贖。若那一年有「市場價格調整」,咁我咪唔贖住。

首頁
45678...13

尾頁

跳至