自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無人睇過今日頭條日報有關蔡廋玉建議地鐵增設女仕專用車箱單野

ha8mo 寫道:
宜家做議員真係橙
有D重要既議題唔掂得
焗住走入屎坑度D屎Q出來充撐場面

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 有無人睇過今日頭條日報有關蔡廋玉建議地鐵增設女仕專用車箱單野

係lor, 日本台灣一早有啦, 又唔係咩新聞.......
之不過, 日本台灣夠大把其他野, 香港又唔見學下? 例如女廁有小童坐椅連seat belt, 等媽咪可以放心方便, 例如同圍都有children friendly設施.........

禁止訪問

大宅

可唔可以提倡埋唔好大庭廣眾大大聲講粗口ar. 有時帶著小朋友搭交通工具遇正有人大大聲講粗口, 都唔點好?

~-~-~-~-~-~wingwingchu

水晶宮

呢樣都係講習慣, 日本台灣既會響指定一卡做女仕車廂
兩公婆一齊坐地鐵都唔會主動行去果卡
正等如火車有頭等車卡一樣, 你唔係坐頭等都唔會行去果卡

別墅

wingwingchu 寫道:
可唔可以提倡埋唔好大庭廣眾大大聲講粗口ar. 有時帶著小朋友搭交通工具遇正有人大大聲講粗口, 都唔點好?

呢個建議好好。
咁不如索性開個小童專用車箱,可以防止有D人講粗口敎壞小朋友。
又有會員話"唔鐘意同D有味既臭男人一個車廂",其實我係男人都好怕同D有濃烈體味的人一齊,不如又開番個"體臭及口臭專用"車箱將D人隔離啦。
仲有有D人係車箱開礦(撩鼻屎)我都好憎,開多個"撩鼻屎專用"車箱都好......

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哈哈哈 搵邊個搭wor!!!
仲有有D人係車箱開礦(撩鼻屎)我都好憎,開多個"撩鼻屎專用"車箱都好......

珍珠宮

2024年龍年勳章

HeiDaddy 寫道:
咁不如索性開個小童專用車箱,可以防止有D人講粗口敎壞小朋友。
又有會員話"唔鐘意同D有味既臭男人一個車廂",其實我係男人都好怕同D有濃烈體味的人一齊,不如又開番個"體臭及口臭專用"車箱將D人隔離啦。

咁樣分法﹐要幾多個車廂先夠用呀?

洋房

我覺得幾好呀!日本一早都有啦,就連台灣都在深夜時段,有女性車箱!

大宅

贊成!!!!

可設在最頭及最尾的車卡, 如有需要可以到頭尾卡上車, 又唔會阻其他人!!

水晶宮

HeiDaddy 寫道:
[quote]
wingwingchu 寫道:

呢個建議好好。

[/quote]

我都好怕 臭男人, 同埋大聲講電話 既人
(日本 JR 唔可以講手提架)
仲要晨早流流講粗口
瞓緊覺都醒晒~~ 真係撞鬼
最好有個 "靜音車箱"

首頁

尾頁

跳至