少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

帶兩歲BB去Europe兩個禮拜, 急!

有無Mami可以教下我, 07年頭想帶兩歲BB去Paris and London兩個禮拜, 有咩要留意? BB ng 太食大人野, 除了樽裝Baby Food, 還可以食咩野? 搭長途機是否很辛苦? 需ng需要帶水? 法國好似ng俾帶水上機, 咁咪好麻煩? ng好意思好多問題, ng該曬!

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 帶兩歲BB去Europe兩個禮拜, 急!

我八月個陣 (個仔兩歲) 帶左佢去英國半個月, 搭十幾個鐘頭飛機其實大人黎講都好辛苦架, 咁你可以用細的密實盒裝D軟糖 / 餅乾..平時佢肯食的小吃比佢. 飛機上的電影好多時都有卡通卡播放的, 亦可以分散佢個注意力.
話時話, 樽裝BABY FOOD都未必帶到上機, 可能只可以放係行李喼入面架. 帶埋佢鐘意的玩具比佢上機玩啦.
英國 / 法國家下都唔比帶水, 你可以扲定一/兩個奶樽一上飛機要求空姐幫你盛載水咪得囉.
兩個地方你會住酒店定係朋友屋企丫? 如果朋友屋企就易話為啦, 盡可能自己煲粥仔比佢食, 因為個邊D野唔岩食架, 我都食到想死, 好彩我叔仔係英國咋.
如果住酒店, 勸你去電器舖買個小的電熱板或電爐仔, 當然帶埋米同個煲仔去啦, 咁就最安全嘞.
仲有呀, 要帶足夠的奶粉去, 我上次帶左兩罐400G的奶粉去, 不過個仔病左成個禮拜食唔落野, 所以唔夠十二日就飲晒D奶粉, 最慘係個度無佢飲開奶粉買比佢飲呢, 搞到我幾頭痕呀. 仲有臨出發前睇醫生帶定藥比個仔, 外國睇醫生好鬼貴, 當地人一般都係去BOOTS買成藥食架, 仲有帶定退熱貼呀, 小朋友水土不服好易發燒架.
仲有咩唔明可以PM我再問架, 呢個係我早幾個月前發生的事
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

複式洋房

Candy_Samson,

嘩! 好詳盡呀! 千萬個ng該 . 我們會住hotel, 仲要係兩個地方: Paris and London. 我老公仲話要租車由London 喳上去Scotland, 他一D都不擔心BB的起居, 梗係啦, 樣樣旨意我! 我不知幾頭痛呀!

再想問帶米煲粥仔, 咁D料呢? 要去到先買肉買菜嗎? Thanks.

複式洋房

我未去過Europe,但都有帶阿仔坐過長途機. 你可以事先同航空公司講要order Baby food. 佢地就會准

"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

複式洋房

coming34,

收到! ng該曬! 我其實很擔心BB在行程中的膳食問題, 我BB平時不係幾食野, 好多時見到food or snack 都ng "吼", 在屋企已經咁, 出去係點我都不敢想象! Anyway, thanks a lot!

伯爵府

好媽媽勳章

Sucklingpiggy 寫道:
Candy_Samson,
再想問帶米煲粥仔, 咁D料呢? 要去到先買肉買菜嗎? Thanks.

米當然自已帶定安全D啦, 因為你一去度未必即時搵到大型超市, 而且佢地D米我覺得同我地食有少少分別; 另外肉同菜就去到先至買, 但多數係急凍多囉.
酒店未必有雪櫃架, 所以你都要留意買的份量唔好咁多.
你年頭去的時侯都叫冬天丫, 好鬼冬架, 出入小心一點, 酒店就大部份有暖氣, 不過你都要問清楚小小, 另外沖涼問題, 最好自己帶塊防滑膠墊安全D, 好長氣咁講, 記住帶埋耳探去量體溫; 去到酒店記住CHECK清楚冷/熱水/暖爐設備; 由於酒店中央暖氣(多數), 最好放定兩杯水, 一杯係暖爐附近, 一杯係床附近, 如果唔係小朋友好燥架.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

CHINATOWN 我都有去, 但係D野食... 我覺得麻麻地 (可能食慣香港野), 所以覺得煮粥仔會好D

禁止訪問

複式洋房

Remember to buy a family travel & medical insurance before you go. You can get can food from supermaket such as Waitrose or Texsco to make congee or soft rice for your kid. A rice cooker is a must. For other ingredients, you can buy them in China Town. Bring a push chair as well.

Try to get a night flight, so at least your kid will sleep through most time of the journey. Get an individual seat for your kid and bring along his/her favourable handy toys.

I have two kids of 2-year and 3-year, and we spent two months in Europe during Summer time. Great fun.
:pint:

複式洋房

多謝曬各位的意見, 好彩有你們的input, 果D 探熱針, 退熱貼和沖涼用的防滑墊我真是想不到. 我想BB食的我會帶個小cooker, 米, 通粉, instant noodles, 奶粉 (2x900g), 餅, Baby food, 罐頭 (可以入境嗎?)
還有其它BB用品.......想起都驚! 我想淨係BB野都一大Gib了.

伯爵府

好媽媽勳章

係架, 我八月天氣唔凍都帶左差唔多成喼去架

大宅

帶個暖壺﹐隔晚浸米﹐第二朝快d煲好

出街時又可裝熱水開奶

小朋友食物剪刀要check in,我地貪方便放左係隨身行李﹐英國入境時被照到﹐需然完全不鋒利﹐無殺傷力﹐仍要丟左去﹐累得我地要臨時再買過﹐$唔緊要﹐但費時失事

但其實2歲都有好多野食到﹐例如麥皮﹐炒蛋﹐烚蛋﹐薯蓉﹐英國最著名既fish n chips等等。唔駛太擔心﹐去到有得周圍玩周圍走﹐話唔定運動量大﹐胃口大增。而且正餐食唔多﹐你間唔中俾少少麵包﹐盒裝牛奶當snack都可以確保夠營養。

複式洋房

係Wo! 要代剪刀tim, 無左你們班BK Mami 我點算! 想問下帶兩歲BB去咁遠係咪好似走難呢, 我老公mud都旨意我, 又ng幫手plan, 到時看怕都是我一個人執野la; 我隻懶豬BB仲衰: ng愛吃ng愛睏ng愛行, 到時抱到手軟......

伯爵府

好媽媽勳章

咁你好寫定張LIST要帶咩野啦, 費時到時漏左啦.

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡囡而家 15 個月大, 佢一歲時我帶佢返 canada ~ calgary, 坐成十幾個鐘, 佢都 ok, 我0個時可以打水 & 粥仔上機, but 去度 canada 落機時要倒晒先可以過海關....

你要帶 d 餅仔 & toy 上機, 同埋要 book 定 airline 要坐前排 (因為闊 d).
抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

複式洋房

記住帶軟糖係飛機上升時比bb食,減輕壓力帶來的耳塞及耳痛
The best wish for my 大小肥肥! centre ^_^

複式洋房

多謝各位Mama的提醒. 我想都無之前咁惆悵, 不過仲係有D擔心, 怕行程中太煩, 我BB未戒片ga, 要去到邊都1抽2lung, 都ng慌玩得開心了.

珍珠宮

centre 寫道:
記住帶軟糖係飛機上升時比bb食,減輕壓力帶來的耳塞及耳痛

centre :
如BB未有牙, 可以點減輕 (上落機) 耳塞及耳痛

複式洋房

hiragana,
BB未有牙,可以比佢吮奶咀或者用奶樽飲水/奶,只要有吞嚥的動作便可以減輕耳痛

首頁

尾頁

跳至