自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有D僱主對菲傭真係好 ~~~~

成日見一家三口同個菲傭出街,有次同一部電梯,個菲傭唔知乜事比戶主三口遲左少少,個十歲女竟然好大聲咁喝佢,成層樓都聽到,我望下佢爸媽,完全冇怪責下個女要佢尊重工人意思,即係覺得冇問題啦下,所以有時好難怪有D菲傭對僱主有咁大仇恨(當然唔係話因為咁所以拿戶主個bb出氣係正確)

禁止訪問

Re: 有D僱主對菲傭真係好 ~~~~

珍珠宮

我以前做過一份裝修文員既工, 我老闆娘話佢有一次去一間house度度呎寸, 個女屋主同佢介紹時講話有工人房, 但我老闆娘搵勻都唔見, 原來係整左係屋頂個3角位, 仲要只得一個直角3角形柱體咁, 成副棺材咁架!! 每晚個工人要爬梯上去訓, 完全冇多餘位放佢既行李!! 個女戶主仲好proud of 咁同我老闆娘介紹, 仲話好多人見到之後學足佢咁樣整個床位比工人.....

有時我真係覺得, 人地黎打份工姐.... 使唔使咁呀!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

ant, 俾你笑c!

禁止訪問

大宅

擒日係supermarket見到個男主人同兩個女加一個工人係度俾緊錢, 兩個女都有十幾歲。 佢地買左好多野成十幾袋. 但係得工人攞, 三個人淨係睇報紙,完全無幫忙。 可能佢地覺得工人做哂應份啦。 不過我覺得係一個好壞榜樣, 兩個女可能以後唔識幫助人。

水晶宮

簷前滴水, 將來會自作自受 :tongue:

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我聽過有人整塊木板係浴缸上面當床比工人訓........ 仲要係有錢人, 都唔知係唔係人就真!!!

複式洋房

我以前有個同事要個工人幫佢哋一家四口(包括大人)著鞋.

男爵府

人哋都係人呀
[

子爵府

People are really foolish to ill-treat their maid coz they will certainly suffer from what they have done! Their kids may also learn from these bad examples and become mean people.

大宅

理得佢地呀, 總之第時係有報應

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉,連教個小朋友尊重都唔識,害左既咪自己個小朋友.

伯爵府

我識一個朋友佢對工人好好ga! 所以個工人都好錫佢個女

侯爵府

:-D :-D :-D :-D

子爵府

E個世界真係有好多唔好心地既人架

咁樣對d工人,我都見唔小

男爵府

好媽媽勳章

有其父必有其子, 可能佢父母都唔知咩叫尊重!

男爵府

咁我都見過d好..同賓賓好似朋友咁..唔會呼呼喝喝

禁止訪問

珍珠宮

螞蟻人 寫道:
[quote]
suetying2003 寫道:
我以前有個同事要個工人幫佢哋一家四口(包括大人)著鞋.

駛唔駛喂埋食飯,沖埋涼 [/quote]

仲耍柯完大後
[img[img]

首頁

尾頁

跳至