跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

上個月入左紙申請移民(190),今日收到agent通知我地要攪良民證同body check. 我要交IELTS Test result. 因為我唔係main applicant. 我只需要4.5分就ok. 不過由於時間緊急,我只可以考academic test. 如果報general test就出唔切result.

請問知唔知難唔難考?我係全職媽媽,幾年無乜用英文,真係好緊張。。。。

男爵府

what is your educational background??? but if you only need 4.5, should be really easy............as long as you can read, write, listen & speak

禁止訪問

回覆:creamychoy 的帖子

大宅

回覆:IELTS Test

Thanks. 我係cu畢業。
如果係考general都好啲,考academic就好驚,因為依幾年好少用英文。
總要下星期六就考

禁止訪問

大宅

回覆:nicki 的帖子

因為9月11日前要有result....

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:因為9月11日前要有result.... +

原帖由 creamychoy 於 13-08-16 發表
因為9月11日前要有result....
Ielts result 14日就出,應該會趕到呀!香港一個月先一次?

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

封信寫28日後要交齊文件,否則要合理解釋。

因為要9月11日前出result, 只有academic test先得。general test最快都要8月尾先有得考

禁止訪問

別墅

回覆 creamychoy 的帖子

你在CU畢業, 要考4.5應該無乜問題啦, 吾駛擔心喎. 不過都都可以買本IELTS 書番來自己做下, 了解下考試型式, 時間分配個D. 我個仔都係同你同一日考呀, 都係Academic, 佢就之前上左個IELTS班補習, 佢話個老師教得好好, 佢現在似乎好有信心. 我都祝你好運.

別墅

我朋友F.5都考到四科5.5分,不過佢話同日一齊考的女仔在浸大畢業都只考到4分三科,另一科4.5分。實力重要,但考試真係要有運氣。我朋友話越考得次數多成績會越差。

伯爵府

我考過一次 ACADEMIC 同 GENERAL,你上 YOUTUBE SEARCH 下,有 D 好好既 LINK 會教你點樣分析 WRITING 果 PART
優悠在澳洲

大宅

Full?除左BC仲有IDP都有得考,仲平100蚊!我F.5會考D, 4科都考到6-7分!U grad 4.5無理由難到你!加油!

複式洋房

如果你有有degree,可以問學院拎信証明用英文授課。你就唔需要考ielts 了。

大宅

回覆:szekelvin 的帖子

我讀果科唔係全英教,問左department,佢係唔肯寫信,所以先去考。

我依家係報IDP架,心諗住target4.5先無咁大壓力。依個星期六考,依幾日就做多份exercises.

禁止訪問

複式洋房

加油呀,記得作文一定要夠字數,多用linking device。Oral 就要注意tenses。

禁止訪問

大宅

成績出左,average有6.5呀!超開心!

首頁
12345...6

尾頁

跳至