嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無bb做過腦出血手術?

個bb3個月大時做了手術,而家7個月,醫生話佢有腦委縮情況,唔知點算,好害怕.好驚. :-(
該用戶已被刪除

Re: 有無bb做過腦出血手術?

洋房

bb而家要睇好多科呀,兒科/腦外科/腦神經/眼科/物理治療等,仲要長期食抽根藥,而家懷疑出現負作用,但醫生都未確定係藥定係腦神經問題.
bb真無辜,d工人真係好無人性,但無証據告佢仲要比佢走,警方都做不到什麼.點解我地D bb咁無保障,出事可以無須有人負責任,咁個bb有事可以點呀.點解d外傭咁好咁多保障,做什麼都得總之不比人拍到就人放火都無罪,返去改個名又黎過.邊個可以保障我們?香港政府定菲律賓政府呀? :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

joanjoanjoan,
真係好同情你, 又係的工人搞出黎, 你話係個bb本身自己有病咁就無得好講, 但係比的工人搞成咁真係好慘呀, 咁就比佢害左一世, 就陰公, 所以o的人成日問我點解唔請工人湊我個2隻小魔怪, 我都係得一個答案, 就係驚o的工人會咁樣, 我情原比我的錢屋企人幫我湊

大宅

d 工人真係好賤格.....

佢係咪用力搖個 bb, 至腦出血呀?

我 b 係個早產 b, 佢出世冇耐就腦出血 (3-4級=最嚴重), 之後就冇出血, 但出血個位就唔會再生返 d 細胞, 之後係果個位置腦積水, 後來做左個引流手術, 醫生話一定有後遺症... :-( :-( 而家影響到佢半邊身, 行動不便, 要做物理治療, 其他就重未睇到, 因為佢重細, 要佢一路成長, 一路留意住

洋房

過客,
我bb剛發展有腦積水及再次出現情況,私家醫生話一定要再做多次引流手術,了解過後懷疑係在政府做完手術後醫院d職業治療太過搖晃及動作太勁引致.而家更開始有小抽根情況,政府醫生只叫留院觀察,已觀了5日啦,情況愈來愈多及時間愈來愈長,醫生居然話可以再等三至四個月後再照腦仔,再睇睇點做.同私家醫生所講相反,所以現在立即做緊轉院,唔再相信東區醫院.等等等等有事咩.家陣已出現問題又不處理,等到嚴重先處理呀,仲要係個醫院分科部門主管親口講架,雖然我唔係醫生,但叫我點相信比個人仔佢等醫呀!

大宅

點解會咁架 :-( :-( :-(

洋房

bb手術成功,暫再無出現抽根了,但有可能遲d要再做多次手術解決積水問題.而家觀察住先.不過已放心了很多,起馬有醫生真係緊醫佢先.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我想問下bb腦出血會有咩徵狀, 因為我又係日頭得bb同工人係屋企, 真係好驚 (因為個工人唔係好) :-(

大宅

如果有腦積水, 個頭仔會好大.....

傻咩, 你個工人對個 b 唔好, 就立即換左佢啦, 萬一佢真係對個 b 唔住, 你後悔都冇用, 人仔黎架, 你懷胎十月架, 人仔個生命貴過一切

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我個工人平時係我地面前對阿b好好 (但係對我唔好), 雖然屋企已安裝 cam, 但係佢成日抱左阿b入房, 然後就對住個 cam 陰陰咀笑, 真係好驚, 請過第二個恐怕仲衰...

洋房

如果個工人令你不安心,不如換了她,好過日日驚,有d工人心理變態架,我之前那個外表好乖及對bb表面上好好添,但我觀察到佢來了一個月之後,bb哭她也沒有行去睇過(當時bb剛滿月),,所以那時起已不用佢照顧,只佢我有時落街先要佢睇住,而佢一路亦沒有不對路,仲不到有一次比我發現佢在bb罐奶粉到落了鹽,我下午即炒,佢不認就預咗,走時仲行來bb身邊,好依依不捨地想摸佢,果時我仲驚,點解d工人可以咁好戲,咁恐怖,佢地其實諗緊乜架!!!verycold:
點知炒了佢後2星期先爆咁大件事出黎.人就走了,事就父母承擔了,傷痛就要要個女受,點解咁不公道.

香港政府仲要保障d工人到幾時?而家d工人已變質了,走法律不知叻過我地幾多呀,家陣要保障的反而係我地d僱主呀.已經有咁多case發生了,工人都識進步咗啦,政府仲係咁坐係到,唔通要發生在d司級官員身上先有人正視問題嗎?醒吓啦香港政府 真係真係好嬲

男爵府

O的工人真係好變態,點解可以咁樣對待O的BB
所以我覺得請工人真係吾得LAW,除非有屋企人睇住,
吾好到出事先後悔一世,BB係我地自己,十月懷胎,你地會忍心睇住個BB比工人蝦咩,BB又吾識講,吾識做,大人每日又提心吊膽,所以我初初生完第二個小朋友想請工人湊,點知我都係吾放心,好驚,所以最後炒左,我請左佢三個月冇左萬七蚊LU,
但我覺得值得LAW,我吾想有咩事就後悔....

各位
你地真係要為BB著想

joanjoanjoan
睇到你個CASE真係好難過,咁細個BB又受咁多苦,同埋你都吾知佢係屋企點樣對待佢.....

別墅

祝BB早日康複...
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

大宅

希望你bb早日康復!!!

別墅

joanjoanjoan 寫道:
如果個工人令你不安心,不如換了她,好過日日驚,有d工人心理變態架,我之前那個外表好乖及對bb表面上好好添,但我觀察到佢來了一個月之後,bb哭她也沒有行去睇過(當時bb剛滿月),,所以那時起已不用佢照顧,只佢我有時落街先要佢睇住,而佢一路亦沒有不對路,仲不到有一次比我發現佢在bb罐奶粉到落了鹽,我下午即炒,佢不認就預咗,走時仲行來bb身邊,好依依不捨地想摸佢,果時我仲驚,點解d工人可以咁好戲,咁恐怖,佢地其實諗緊乜架!!!verycold:
點知炒了佢後2星期先爆咁大件事出黎.人就走了,事就父母承擔了,傷痛就要要個女受,點解咁不公道.

香港政府仲要保障d工人到幾時?而家d工人已變質了,走法律不知叻過我地幾多呀,家陣要保障的反而係我地d僱主呀.已經有咁多case發生了,工人都識進步咗啦,政府仲係咁坐係到,唔通要發生在d司級官員身上先有人正視問題嗎?醒吓啦香港政府 真係真係好嬲

咁恐怖.... 一個人點可以咁對一個初生既bb.
希望你的bb可以快d好番. 我想問最初你點發現bb個腦有事?

洋房

點解可以咁無人性o架
只係個bb唻, 點做得出手o架...

joanjoanjoan,
祝你bb早日康復~!
女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

首頁

尾頁

跳至